Jak to u Vás topí
Moderátor: Moderátoři
kokun píše:Taky mám v plánu jet do "březin" (jestli se jim tak ještě vůbec dá říkat - no alespoň v jedné jejich části se netěžilo) ...
V plánu jsem to měl proto, že dnes mělo být poprve trochu obstojno - teploty do 25°C. Opak byl nakonec pravdou - odpoledne v 15:45 dosáhla teplota maxima: 27,8°C
Po 6. ráno jsem vyrazil - bylo téměř 19°C. Už po příchodu do "lesa" tam bylo jako v prádelně - i přes repelent proti komárům mě tito "žrali" o 106.
A úlovek za moc nestál - pouhé 2 praváky; několik "kuřátek" (lišek); 1 kozák; 1 masák a nejvíce bylo (zelených) holubinek. Po "období sucha" jsem to ostatně očekával (kde jsou ty časy, co jsem "odtud" - před 2 týdny - dotáhl těch 120 praváků - viz foto: stažený soubor (6).jpg)
A rostou tu i "stročci" (trubkovití) - taky jsem je i dnes našel. Ale byly "nebratelní" - ač ještě malí, už stačily zaschnout (vestoje) a zčernat. SO bouřka je už jenom namočila a je po nich
Tak jsme se dočkali. Když jsem šel "na kutě" (v 23:20. Okno v LO je na Z) tak se zase v dáli blýskalo (bez akustických projevů). Jak se bouře přibližovala, tak už i hřmělo a těsně před půlnocí "to vypuklo" (viz graf). Nad ránem zase trochu sprchlo - a teď dopoledne taky několik kapek spadlo.
Aktuálně (v 10:30) teplota: +22,5°C
EDIT (11:30):
Před necelou půlhodinkou se tu drobně rozpršelo a i teplota šla hned dolů - aktuálně: 20,2°C.
EDIT 2 (12:30):
Před polednem deštík ustal - teplota klesla na min.: 19,6°C (teď už zase mírně narůstá). Napršelo: 2,2mm srážek.
Česko zasáhnou silné bouřky, varovali meteorologové
...
Meteorologové očekávají, že během noci a k ránu se mohou objevit silné bouřky i na Moravě a ve Slezsku.
- Kontaktovat uživatele:
Jsem tu od pátku, každý den bylo teplo, ale rána pěkně chladná; asi to dělá i to, že jsem v údolí Mže. Jinak v lese a přírodě obecně vždycky ráno dosti mokro od rosy. Houby jsem sem tam potkal, ale nejsem "na houbách", tak to o jejich (ne)růstu nic nevypovídá.
kokun píše:Jsem velmi zvědavý, kolik se na nás ujde srážek, které slibují na tuto noc. Ze zkušenosti se obávám, že asi moc ne - co se nevyprší na Šumavě, to se vyprší na Vysočině - když to příchází od Z
Tak první kapky deště jsem zaslechl až nad ránem (v 5:32) - ale srážek zas tak moc nebylo, řádově pár mm.
Nwm proč nejdou sousedovi Mirkovi L. (provozovateli amatérské meteostanice a i web. stránek) všechny grafy - konkrétně "Rainfall", abych viděl kolik srážek spadlo přesně.
Ale i z teplotního grafu je vidět, že po (téměř) "tropické noci" šla teplota s deštěm ihned dolů (viz příloha):