Mini svorky nebo krokodýlky aj.

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Sendyx

#16 Příspěvek od Sendyx »

Pánové díky moc za tipy.

Ještě jsem si vzpomněl, v půlce 80. let jsme používali dutinky, podobné tomu, co je v precizních DIL paticích, ale bylo to větší a robustnější. Říkalo se tomu "IC kontakt" a šly použít i na vývod novalové elektronky. Bylo to zlacené a velmi spolehlivé, kluci z toho improvizovali třeba sokly na KF521 a podobně. Tipuju, že to byly dutinky z nějakých zápaďáckých konektorů z výpočetní techniky. Netušíte někdo o co šlo? Zkusím to pohledat a nafotit.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
JirkaZ

#17 Příspěvek od JirkaZ »

To byl Hypcon ;-)

Z FRB konektorů, co tu už zmiňoval kolega výše - ty dělala (a možná stále dělá, podívej se) Tesla Jihlava.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
kokun

#18 Příspěvek od kokun »

Sendyx píše:Ještě jsem si vzpomněl, v půlce 80. let jsme používali dutinky, podobné tomu, co je v precizních DIL paticích, ale bylo to větší a robustnější. Říkalo se tomu "IC kontakt" a šly použít i na vývod novalové elektronky. ...

Před lety mě zhotovil jeden kolega regenerátor tv obrazovek.
Kromě mnoha redukcí-patic mě dodal i jednu "univerzální" - tj. namísto patice jen kablíky zakončené (konektorovou) dutinkou. Poněvadž většina pinů obrazovkového soklu má Ø = ±cca 1mm, tak pro tento účel použil toto (msz+Ag).
V TME jsou ještě i takové (velmi podobné, ale bronz+Ag) :wink:

FRB konektory mají daleko tenčí piny a tudíž i dutinka je s menším průměrem :(
Přílohy
stažený soubor (21).jpg
Výkres. dokumentace
Výkres. dokumentace
stažený soubor (22).jpg
Konektorová dutinka na kablík
Konektorová dutinka na kablík
Honza - kokúň

#19 Příspěvek od Sendyx »

JirkaZ píše:To byl Hypcon ;-)

Z FRB konektorů, co tu už zmiňoval kolega výše - ty dělala (a možná stále dělá, podívej se) Tesla Jihlava.

Z FRB to určitě nebylo, ty znám dost dobře, ani Souriau nebo co se to vyskytovalo. Jestli mne paměť neklame, byl vnější průměr snad 3,6 nebo 3,9mm, rozhodně nešly dostat do rastru 2,54. Držel v tom dobře telefonní drát 0,5Cu i ten vývod novalky, který má tuším 1 ±0,05mm.
JirkaZ

#20 Příspěvek od JirkaZ »

Pokud vím, tak se dělaly i FRB s většími průměry kontaktů (podobně jako se dělají samostatné Hypcony, dnes už dokonce bez omezení rozměrů)...

Ještě jeden tip na ty kontaktní dutinky, tentokrát za pár korun: zkus rozdělat dutinkový typ konektoru Canon, jeho dutinky jsou sice jednoduché, ale pojmou překvapivě velké rozmezí průměrů.

Ideální je zavlečení do pružné bužírky (nebo omotání pružnou páskou), zamezí to rozevření polovin dutinky nad rozumnou mez a současně je to izolované.

Je dobré (a možné) si vybrat nějaké solidní zlacené provedení.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
dred

#21 Příspěvek od dred »

Takýto by sa nedal prispôsobiť (zvrchu trochu zbrúsiť, aby zachytilo aj krátke kontakty)?
Přílohy
obrázok_2023-08-31_211757934.png
obrázok_2023-08-31_211757934.png
workhard
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od workhard »

Vyber si něco u HARTINGu.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Yarda1

#23 Příspěvek od Yarda1 »

Sendyx píše:...Z FRB to určitě nebylo, ty znám dost dobře, ani Souriau nebo co se to vyskytovalo. Jestli mne paměť neklame, byl vnější průměr snad 3,6 nebo 3,9mm, rozhodně nešly dostat do rastru 2,54...

Do NS905 se používaly konektory s kontakty většího průřezu, nevím, jestli se to taky jmenovalo FRB.
Obrázek

BTW: Dej sem fotku toho modulu i s rozměry, třeba někoho něco napadne.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
PotPalo

#24 Příspěvek od PotPalo »

Konektory ako sú pre PC vetráky by sa nedali použiť? Niekde som videl že boli použité ako pätice pre TO220. Majú dosť pružné kontakty takže by išli aj kontakty so zvyškami cínu. Kľudne by sa dali narezať aby boli iba ako 1 pin. Pri hustejšej rozteči by 1-pinové nevošli, tak si nechať aj viacpinové, neviem aké najväčšie sa vyrábajú. Akurát neviem či zachytia už 5 mm, to by chcelo odmerať.
Přílohy
fan connector.jpg
fan connector.jpg
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
Crifodo

#25 Příspěvek od Crifodo »

Sendyx píše:Pánové díky moc za tipy.

Ještě jsem si vzpomněl, v půlce 80. let jsme používali dutinky, podobné tomu, co je v precizních DIL paticích, ale bylo to větší a robustnější. Říkalo se tomu "IC kontakt" a šly použít i na vývod novalové elektronky. Bylo to zlacené a velmi spolehlivé, Netušíte někdo o co šlo?

Pro takové účely jsem používal dutinky z konektoru TX/Y 536xxx.
Musely se vyšmikat z modrého plastu pilkou, nebyly demontovatelné jako malé "F.R.B."
Přílohy
TX536.png
TX536.png
536.jpg
536.jpg
Naposledy upravil(a) Crifodo dne 05 zář 2023, 15:05, celkem upraveno 1 x.
Yarda1

#26 Příspěvek od Yarda1 »

Yarda1 píše:...Možná by nebylo od věci sem dát foto nějakého modulu (třeba s kusem milimetráku kvůli rozměrům)

Yarda1 píše:...BTW: Dej sem fotku toho modulu i s rozměry, třeba někoho něco napadne.

Taky by nebylo od věci prozradit (nebo aspoň naznačit) jestli to bastlíš doma v jednom kusu nebo jestli chystáš ve vaší firmě hromadnou výrobu.
:-(
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Sendyx

#27 Příspěvek od Sendyx »

Vydržte, fotky budou... ty moduly jsou hotové, v množství několik set ks. Jsou to bloky do el. varhan. Něco obsahuje snímač klávesy, něco ovládání rejstříku, tvarovací obvody a podobně.
Celeron

#28 Příspěvek od Celeron »

Varhany? To se ještě dnes bastlí, když je možný koupit téměř vše přes Rolanda za desítku nebo synťák Behringer za šestnáctku až po mašiny za stovky tisíc? O PRCáckých drecích ani nemluvě.
Ale kdo si hraje, nezlobí. :lol:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Sendyx

#29 Příspěvek od Sendyx »

Tohle je taková akce "pomsta mrtvého muže", dost chytře udělaná elektronika do velkých elektronických varhan do kostela. Náhrada původních kabelových svazků a hlavně snímání všech ovládacích prvků a kláves.

Něco takového Roland nedělá, to byla a je spíš doména firem typu Viscount, Gambitt, Johannus a podobně, které vyrábějí tu velkou truhlařinu. Ty ceny i použitých kusů s červotočem začínají tak kolem desítky, ovšem eurošů.
Celeron

#30 Příspěvek od Celeron »

Já myslel, že chceš něco "na doma". No pokud to je "šlapohyb" nebo dokonce "píšťalka", tak to je jinčí káva, to potom chápu i případný nadšení. :lol:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Součástky“