Mini svorky nebo krokodýlky aj.
Moderátor: Moderátoři
Ještě jsem si vzpomněl, v půlce 80. let jsme používali dutinky, podobné tomu, co je v precizních DIL paticích, ale bylo to větší a robustnější. Říkalo se tomu "IC kontakt" a šly použít i na vývod novalové elektronky. Bylo to zlacené a velmi spolehlivé, kluci z toho improvizovali třeba sokly na KF521 a podobně. Tipuju, že to byly dutinky z nějakých zápaďáckých konektorů z výpočetní techniky. Netušíte někdo o co šlo? Zkusím to pohledat a nafotit.
Z FRB konektorů, co tu už zmiňoval kolega výše - ty dělala (a možná stále dělá, podívej se) Tesla Jihlava.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Sendyx píše:Ještě jsem si vzpomněl, v půlce 80. let jsme používali dutinky, podobné tomu, co je v precizních DIL paticích, ale bylo to větší a robustnější. Říkalo se tomu "IC kontakt" a šly použít i na vývod novalové elektronky. ...
Před lety mě zhotovil jeden kolega regenerátor tv obrazovek.
Kromě mnoha redukcí-patic mě dodal i jednu "univerzální" - tj. namísto patice jen kablíky zakončené (konektorovou) dutinkou. Poněvadž většina pinů obrazovkového soklu má Ø = ±cca 1mm, tak pro tento účel použil toto (msz+Ag).
V TME jsou ještě i takové (velmi podobné, ale bronz+Ag)
FRB konektory mají daleko tenčí piny a tudíž i dutinka je s menším průměrem
Z FRB to určitě nebylo, ty znám dost dobře, ani Souriau nebo co se to vyskytovalo. Jestli mne paměť neklame, byl vnější průměr snad 3,6 nebo 3,9mm, rozhodně nešly dostat do rastru 2,54. Držel v tom dobře telefonní drát 0,5Cu i ten vývod novalky, který má tuším 1 ±0,05mm.
Ještě jeden tip na ty kontaktní dutinky, tentokrát za pár korun: zkus rozdělat dutinkový typ konektoru Canon, jeho dutinky jsou sice jednoduché, ale pojmou překvapivě velké rozmezí průměrů.
Ideální je zavlečení do pružné bužírky (nebo omotání pružnou páskou), zamezí to rozevření polovin dutinky nad rozumnou mez a současně je to izolované.
Je dobré (a možné) si vybrat nějaké solidní zlacené provedení.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Sendyx píše:...Z FRB to určitě nebylo, ty znám dost dobře, ani Souriau nebo co se to vyskytovalo. Jestli mne paměť neklame, byl vnější průměr snad 3,6 nebo 3,9mm, rozhodně nešly dostat do rastru 2,54...
Do NS905 se používaly konektory s kontakty většího průřezu, nevím, jestli se to taky jmenovalo FRB.
BTW: Dej sem fotku toho modulu i s rozměry, třeba někoho něco napadne.
Sendyx píše:Pánové díky moc za tipy.
Ještě jsem si vzpomněl, v půlce 80. let jsme používali dutinky, podobné tomu, co je v precizních DIL paticích, ale bylo to větší a robustnější. Říkalo se tomu "IC kontakt" a šly použít i na vývod novalové elektronky. Bylo to zlacené a velmi spolehlivé, Netušíte někdo o co šlo?
Pro takové účely jsem používal dutinky z konektoru TX/Y 536xxx.
Musely se vyšmikat z modrého plastu pilkou, nebyly demontovatelné jako malé "F.R.B."
Yarda1 píše:...Možná by nebylo od věci sem dát foto nějakého modulu (třeba s kusem milimetráku kvůli rozměrům)
Yarda1 píše:...BTW: Dej sem fotku toho modulu i s rozměry, třeba někoho něco napadne.
Taky by nebylo od věci prozradit (nebo aspoň naznačit) jestli to bastlíš doma v jednom kusu nebo jestli chystáš ve vaší firmě hromadnou výrobu.
Něco takového Roland nedělá, to byla a je spíš doména firem typu Viscount, Gambitt, Johannus a podobně, které vyrábějí tu velkou truhlařinu. Ty ceny i použitých kusů s červotočem začínají tak kolem desítky, ovšem eurošů.