Napájení Arduina z 12V zdroje - napěťová ochrana?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

#16 Příspěvek od Celeron »

Jo prohodil jsem označení, opraveno.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Hill
Administrátor

#17 Příspěvek od Hill »

Ať dělám, co dělám, nevidím tu, kam je připojená zem arduina. Ale to ti asi ve výkresu chybí zakreslený spoj mezi zemí potenciometrů a zemí společnou pro reléový modul.
Na modulu s relé je jumper, kterým si volíš, jestli arduino a výstupy budou napájené ze stejného zdroje, nebo výstupy budou mít vlastní napájení. Ten jsi vytáhl?
Cowley

#18 Příspěvek od Cowley »

HILL: Arduino má GND prohnané přes desku, jedno nalevo, jedno napravo.
ModraVez

#19 Příspěvek od ModraVez »

Jumper na reléovém modulu jsem nevytáhl. Z předchozích příspěvků už vím, že to byl jeden z problémů.

Co se týče země pro potenciometry - to je GND na levé straně Arduina. Snažím se oddělovat 5V obvod od 12V obvodu.

Myslím, že:
- musím sehnat reléový modul ovládaný 12V, př. https://hadex.cz/m459c-modul-rele-4x-na ... ptoclenem/
- na reléovém modulu musím vytáhnout jumper a připojit 12V ze zdroje na JD-VCC a 0V ze zdroje na GND.
- na reléovém modulu musím VCC připojit na 5V z Arduina a IN1 až IN4 na D6 až D9 z Arduina. Zapnutí relé bude nastavení D6 na LOW a vypnutí relé bude nastavení D6 na HIGH. Nevím, jestli je třeba propojit GND z Arduina na GND relé - ze schématu na https://electronics.stackexchange.com/q ... -raspberry to vypadá, že to není třeba. Při INx nastaveném na LOW teče proud z VCC to INx, a při INx nastavené na HIGH proud z VCC to INx neteče.
- musím si sehnat step-down měnič napětí z 12V na 5V - př. https://hadex.cz/m406-napajeci-modul-st ... uinmax35v/
- musím připojit IN+ měniče na 12V na zdroj, IN- měniče na 0V na zdroji, OUT+ na VIN/RAW na Arduinu a OUT- na GND na Arduinu

Ruprecht a bdn doporučili kondenzátory mezi střed a zem potenciometrů. K čemu je to třeba? Potenciometr je jen dělička napětí, ne? Tam by žádné velké přechodové děje být neměly. Nebo mi něco uniká?
Přílohy
c8.png
c8.png
pocitujlasku

#20 Příspěvek od pocitujlasku »

mozes to urobit tak, ze das jeden step-down menic na 5V a tym budes napajat rele modul + arduino. Ja to tak pouzivam. Jumper tam mam, a napajanie 5V mam privedene na ten rele modul. Z neho potom mam potiahnute z toho pin headra 5V, gnd a samotne vstupy pre arduino.
Ak to chces oddelene, existuje aj galvanicky oddeleny DC-DC menic 12V->5V a v tom pripade vsetko das na 5V a 12V bude akurat na konktaktoch relatka. a zeme budu tiez oddelene.
No vidis, a tak si sa bal
ModraVez

#21 Příspěvek od ModraVez »

Takhle?
Přílohy
c10.png
c10.png
Cowley

#22 Příspěvek od Cowley »

Rezistory mezi Arduino a relé modul netřeba...
pocitujlasku

#23 Příspěvek od pocitujlasku »

ano, tak. Len ako pisal, tie rezistory netreba, ten modul ich uz ma.
No vidis, a tak si sa bal
bdn

#24 Příspěvek od bdn »

Vstupy ADC je možno oddělit RC článkem. C dát co nejblíže ke vstupu.
Nějaké čtení k tomu třeba zde: https://electronics.stackexchange.com/questions/269683/filtering-adc-input

Datasheet atmega328p
The ADC is optimized for analog signals with an output impedance of approximately 10 kΩ or less.

Pokud použiješ potenciometr např 100kohm, C na vstupu "akumuluje" onu čtenou hodnotu vstupem ADC.
Ruprecht

#25 Příspěvek od Ruprecht »

kondenzátory mezi střed a zem potenciometrů

Hodně zjednoduším: abys dobře měřil, potřebuješ v rozumném čase nabít vnitřní kondenzátor v procesoru. Když je zdroj signálu "měkký", nenabiješ kondenzátor úplně. Navíc na vysoké impedanci (1MΩ) se snadno nachytají ruchy, ADC hodně skáče. Zkus si někde zobrazit surová čísla z ADC. A netuším, kolik bitů čteš a jak načtenou ADC hodnotu filtruješ. Prostě kondenzátor z jezdce poteciometru nemá jak ublížit a hodně pomáhá :)
Když promluví, tak buď kňučí, nebo lže.
ModraVez

#26 Příspěvek od ModraVez »

Dík za rady a odkazy.

Ohledně počtu bitů - potenciometr chci používat na nastavení délky zalévání od 0 do max (10 minut). Úplně by mi stačilo celkový rozsah rozdělit na 32 dílů (tzn 5. bitů) - odpovídalo by to cca 20 sekundám na díl. Chtěl jsem použít analogRead který ale čte na 10 bitů.

Ohledně filtrace - chtěl jsem přečíst hodnotu cca 10x, s 100ms mezerou mezi čteními, a udělat průměr.

Vyhodil jsem odpory k obvodu relé a přidal RC článek navrhovaný bnd.

Je to tak správně?
Přílohy
c14.png
c14.png
Ruprecht

#27 Příspěvek od Ruprecht »

RC článek jako dolní propust, tzn. z jezdce přes sériový odpor na kondenzátor (druhá noha C na zem, C paralelně ke vstupu). Pokud jsou potenciometry napájeny ze stejného zdroje jako procesor, stačí C. Pokud bys zpracovával nějaké vnější napětí, tak i R, který případně omezí proud, pokud vstupní napětí přesáhne napájení procesoru (viz. vnitřní clamp diody).
Filtraci vyzkoušej, mělo by to nějak fungovat (a asi je jedno, když bude zalévání o vteřinu delší). A jsou i jiné formy filtrace, třeba zvýšit/snížit hodnotu proměnné o 1 pokud čtení je vyšší/nižší, než hodnota proměnné (jakýsi digitální low-pass), nebo filtr s hysterezí (změň výstupní hodnotu jen pokud čtení ADC je alespoň o "x" větší/menší, než...), ale tady to asi nebude potřeba.
Když promluví, tak buď kňučí, nebo lže.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“