LED "zářivka"

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

LED "zářivka"

#1 Příspěvek od Celeron »

Kámoš mě přinesl na opravu LED "zářivku". Aspoň to tak pojmenoval. :roll:
A že to stojí skoro dva tisíce.
Je to ale asi průmyslovej Slim panel dlouhej 150 cm, širokej cca 5 cm ale zatím jsem podobnej nikdy neviděl. Na obou koncích má komektory pro průbežnou jednofázovou montáž. Přinesl to již rozkuchaný bez bočních deklů. Vevnitř to je dost zvláštní, z obou stran to má destičku elektroniky, obě jsou značně odlišný, na každy je třeba jinak velký feritový tráfko. Jedna je na LED pásek připojená dvojdrátově, druhá třídrátově.
Myslel jsem, že to je RBG ale prý ne. Žádný dálkáč k tomu není, takže nejspíš ani stmívání to nemá. Takže nejspíš jedna destička zdroj, druhá stabilizace proudu?
Blbý ovšem je, že když se do toho dobejval (bylo to celý slepený) tak zajel do jedný destičky a pěkně ji zrasoval. Pár SMD je urvaných z desky. No nevím, jestli to půjde dát dohromady.... Spíš bych to viděl nacpat do toho nějakej elektronickej předřadník 230V na konstantní proud pro LED. Zítra to prozkoumám víc a nafotím.
Měl jste někdo něco podobnýho v ruce?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Měl, LED-pásek zapojenej ze 30 čtveřic čipů v sérii, napájení přes klasiku odpor-Graetz-filtrační kondík na 450V-driver s feritovým piditráfkem na jedný straně. Dostal jsem to od majitele autodílny, že to přestalo svítit, ať to zkusím rozchodit, ale že náhradu má a chce to zkusit, jestli to vůbec jde nebo je to neopravitelný stejně jako LEDkový světla do aut. Bylo to neopravitelný, jedna do zkratu sčoudlá čtveřice blokovala náběh driveru, přerušit to nebylo kde, vodivý dráhy v pásku byly něčím zatřený nebo jinak zakrytý, nechtěl jsem riskovat že říznu do průběžnejch napájecích vedení - tak to šlo do červenýho kontyšu ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Crifodo

#3 Příspěvek od Crifodo »

Celeron píše:
A že to stojí skoro dva tisíce.

V kontextu s tím, že od července skončila možnost legálně koupit dosud "normální" trubice, se pod ochranitelskými křídly Eurosvazu otvírají nové perspektivy s těmito neopravitelnými čínskými zázraky. Hlavně pro takové provozovny sotva se držící nad vodou, s 120 tělesy na hale. Ty se asi pomalu ponoří do tmy. Nějaká domácnost nebo garáž se nějak zařídí.
https://www.chip.cz/eu-narizuje-ode-dne ... re-to-jsou
https://www.penize.cz/nakupy/444059-dal ... -z-prodeje
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Trubica fungovala kludne 10 rokov, tak preco ju nenahradit cinskym smejdom a menit ho kazdy rok.
Crifodo

#5 Příspěvek od Crifodo »

trubice za 80,- nebo LED těleso neopravitelné za 2000.
Navíc některé trubice nemají pořád ekvivalent, před rokem jsem sháněl LEDky s CRI 95, nebyly.
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Ale nie je tam fuj ortut...

Inak zaujimalo by ma, kolko ortuti sa uvolni do ovzdusia pri vyrobe tych LED smejdov v Cine, naprklad zo spalovania uhlia na potrebnu energiu. Ci to nahodou nebude viac uz pri jednom kuse. A ked sa ich na zivotnost jednej trubice "spotrebuje" nikolko kusov...
Hape
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Hape »

Třeba obchodníci vymyslí nějaký ojeb a budou trubice prodávat dál, jako se pořád prodávají klasický žárovky.
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Nedavno som nakupil do zasoby usporky Philips. Normalne v nejakom e-shope. Snad to pojde aj s trubicami.

Prinajhorsom sa to dovezie z Ukrajiny. Podobne ako ortutove teplomery :D
samec

#9 Příspěvek od samec »

S vhodným elektronickým zapaľovačom a predradníkom by snáď mali svietiť aj vypálené trubice. Alebo sa mýlim?
Artaban001

#10 Příspěvek od Artaban001 »

To je hluboký omyl. Opotřebováním Ti stoupá napětí na výboji až do okamžiku, kdy se výboj neudrží - v případě celistvých vláken - a nebo k poruše hermetičnosti, pokud se Ti vlákno přeruší a s hořícím výbojem se dotkne stěny prostoru - baňka, trubice ( Stalo se mi to u úsporky, kterou jsem provozoval z vyskratovanými vlákny)
Crifodo

#11 Příspěvek od Crifodo »

Hape píše: nějaký ojeb a budou trubice prodávat dál, jako se pořád prodávají klasický žárovky.

malé halogenové žárovky do bodovek se docela přestaly vyskytovat, takže udržovat příslušná svítidla v činnosti začíná být problém.
Žárovky v E27 (velmi levné, ukrajinské nebo polské) se svého času daly koupit do foroty, situaci poslední dobou tak moc neznám. na druhou stranu jejich kvalita je hodně nízká, pravidelně nepřežijou ani těch 1000 kartelových hodin stanovených před 100 lety.
Zářivková trubice vyžaduje o trochu náročnější technologii aby svítila dlouho a kvalitně, "devítková" řada tím spíš. Luminofor, vlákna, náplň, zátavy, zalisování kolíků. Nejsem si jist, jestli to všechno nějaký lowcost výrobce bude ochoten zaručovat.
LEDkové jakonáhrady mají problematickou kvalitu světla, nepříjemně vysokou cenu a doporučuje se neprovozovat je ve vyšších teplotách, což je často v průmyslu pod stropem problém. Luminofor v horku rychle degraduje, co dělají v teple asijské elyty není třeba podrobně rozebírat.
patrikvarga

#12 Příspěvek od patrikvarga »

Včera som rozobral niečo podobné. Niektoré LED v skrate, alebo prerušené.Bol tam tento zdroj:
Přílohy
LED1.png
LED1.png
LED.jpg
LED.jpg
houmr

#13 Příspěvek od houmr »

Použitelné lineární zářivky jsou hojně dostupné na sběrných dvorech. Krom použitých, ale zdravých se jich tam najde i dost nových. Ač tam zavítám tak 1x za dva týdny v neexponovaných hodinách, 2x jsem byl svědkem jak "dovozce" přivezl nové, ještě nerozbalené a dostal příkaz "separovat" - papírové obaly tamhle a trubice tady to toho podlouhého boxu...
Já už si je neberu, s mojí zásobou by dosvítili snad i moji vnuci.
Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

Tak fotky tý podivnosti. Nebyl zatím čas to více zkoumat.
Přívod 230V je jen na destičku stranaA. Takže to je nejspíš zdroj. Co je ale ta druhá destička na straněB na který je feritový tráfko o polovinu větší než vlastní zdroj?
Měl jste někdo v ruce něco podobnýho?
Přílohy
stranaBbott.jpg
stranaBbott.jpg
stranaBtop.jpg
stranaBtop.jpg
stranaAbott.jpg
stranaAbott.jpg
stranaAtop.jpg
stranaAtop.jpg
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
lubos1961

#15 Příspěvek od lubos1961 »

Mě to na té první foto připomíná pasívní PFC a na té druhé už klasický měnič.
Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“