Tlačítko s 555 - stav po přivedení napětí, ŘEŠENÍ NA KONCI
Moderátor: Moderátoři
- jardafiala
Edit: Upozorňuji, že schéma je jen orientační náhled. Není to samozřejmě náhrada za to když si to Jarda odladí v reálu na skutečném zapojení, a to platí obecně i o dále mnou uvedených schématech v simulátoru Falstad.
Nicméně tahle simulace je i tak samozřejmě spíš jen orientační a Falstad není nijak extra přesný simulátor. Podstatné bude jak se to bude chovat Jardovi v reálu až to zapojí.
- Hape
- Kontaktovat uživatele:
jardafiala píše:...a výstup po připojení napájení na nule...
Cowley píše:Když RC členem navíc ošetříš vstup 4, tak bude mít určitě L.
sis2 píše:Kdybys to sletoval jako vrabčí hnízdo a zkusil pár hodnot R a C, tak máš během 20 minut jasno...
Tak přesně tohle jsem kdysi taky řešil a postupoval jsem stejně.
Měl jsem CMOS variantu 555 a stavěl jsem časovač potenciometrem nastavitelný myslím na 1 - 20 minut a spouštěný tlačítkem. Potřeboval jsem, aby při zapnutí napájení v žádném případě nebyla na výstupu 3 úroveň H, což se ale dělo pokud vývod 4 byl připojený pouze přímo na +. Ale hodnoty součástek RC, které jsem nakonec na vstupu 4 použil už si bohužel nepamatuju. Kondenzátor určitě neměl hodnotu v řádu µF ale stovek nF (byl keramický) a blokování výstupu na úrovni L po přivedení napájení s ním fungovalo. A diodu na vývodu 4 jsem neměl, mně ani nenapadlo ji tam použít.
Vladano píše:Tady je zapojení ve Falstadu. ...protože... ...to nereagovalo na rychlejší spínání TL1 jak s diodou tak i bez ní...
Ona ta dioda vliv na TL1 ani mít nemá, jestli se teda jedná o diodu na vývodu 4. Ta by se měla uplatnit pouze při velmi krátkém výpadku napájení. Alespoň to tak chápu z předešlých příspěvků a z odkazu v příspěvku od PavelFF. Její vliv by se měl simulovat rychlým spínáním vypínače V1 a ne tlačítkem TL1. Ale V1 má na rychlé klikání v simulaci znatelně pomalejší reakci než TL1 takže se v ní velmi krátký výpadek napájení a tím i vliv diody nasimulovat nejspíš nedá.
Hape píše:Ona ta dioda vliv na TL1 ani mít nemá, jestli se teda jedná o diodu na vývodu 4. Ta by se měla uplatnit pouze při velmi krátkém výpadku napájení. Alespoň to tak chápu z předešlých příspěvků a z odkazu v příspěvku od PavelFF. Její vliv by se měl simulovat rychlým spínáním vypínače V1 a ne tlačítkem TL1. Ale V1 má na rychlé klikání v simulaci znatelně pomalejší reakci než TL1 takže se v ní velmi krátký výpadek napájení a tím i vliv diody nasimulovat nejspíš nedá.
V tomto upraveném schématu Falstadu jsem nahradil komponentu pro V1 za mžikový spínač s rychlou reakcí jen s opačným stavem oproti TL1. V1 nyní funguje jako trvale sepnutý s tím, že při krátkém kliknutí na něm dojde nyní jen k mžikovému rozpojení. Za mžikový spínač V1 jsme navíc doplnil měřící sondu a dole pod schématem jsem zobrazil průběh s rozlišením 50ms na dílek. Při rychlém kliknutí na V1 se mi daří na průběhu dosáhnout i velmi krátký výpadek napájení. Přesto se neprojevuje žádný rozdíl ať už je či není zapojena ta dioda mezi resetovacím vstupem 4 a + napájením.
lubos1961 píše:Mě se u cmosové 555 osvědčilo přemostění spínače kondíkem.
Když jsem v tomto upraveném schématu doplnil ten kondenzátor 22nF paralelně k TL1 tak to nefunguje správně jelikož po každém obnovení napájení je LED na výstupu zapnutá což je nežádoucí výchozí stav po zapnutí napájení a stejně se to chová i když jsem hodnotu kondenzátoru snížil na 100pF. Když jsem hodnotu kondenzátoru snížil na 1pF tak se to začalo chovat náhodně. Občas byla LED po obnovení napájení zapnutá a občas vypnutá. Takže ten kondenzátor paralelně k TL1 se k tomuto zapojení asi vůbec nehodí. Jak už zmínil Jarda tak čistě cmos verzi 555 stejně asi používat nebude a navíc je vůbec otázkou jestli by se to i s tou čistě cmos verzí 555 nechovalo stejně špatně.
lubos1961 píše:na nejblbuvzdornější zapojení stačí dva tranzistory.
V tomto zapojení jen s tranzistory jsem změnil C1 z 220nF na 100nF, protože s 220nF to při rychlejším opakovaném spínání TL1 nereagovalo, ale je samozřejmě otázkou jestli by se to chovalo stejně v reálu jako se to chová v tomto simulátoru.
To zapojení s tranzistory je super.