Tlačítko s 555 - stav po přivedení napětí, ŘEŠENÍ NA KONCI

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Cust

#31 Příspěvek od Cust »

Mahoney, na toto simulaci netřeba, toto by mohl každý "vidět".
Mahoney

#32 Příspěvek od Mahoney »

Já vím že netřeba, proto píšu co píšu, ale jsou lidi, co to radši budou dvě hodiny klikat v simulátoru a škrabat si nad tím hlavu, než by to měli za deset minut na stole hotový a ještě měli potěšení z toho, že jim něco vzkvetlo pod rukama…
Valdano

#33 Příspěvek od Valdano »

Součástky nemám a nemám potřebu si je ani objednávat. Takže pro mě je rychlejší to dát do simulátoru jen pro orientační náhled a nic víc. Psal jsem, že je to jen orientační a také že je podstatné hlavně jak to bude Jardovi fungovat v reálu. Takže Jarda až se k tomu dostane (jak už psal teď na to nemá čas) tak si to samozřejmě odladí v reálu a na simulátor se spoléhat určitě nebude. :wink:
lubos1961

#34 Příspěvek od lubos1961 »

Valdano píše:Když jsem v tomto upraveném schématu doplnil ten kondenzátor 22nF paralelně k TL1 tak to nefunguje správně ....

Protože jsem výhradně psal pouze o ošetření vstupu cmos verze a i v tomto zapojení a velkým odporem k 4 vstupu dokáže zůstat výstup 3 na úrovni L díky pomalému naběhu napětí připojeného kondenzátoru na tomto 4 vstupu, jenomže kdyby jste popřemýšleli, tak si tento kondenzátor zapojíte mezi vývod 2 a + napájení a výstup vždy při startu zůstane na úrovni L i když zrovna nebude vývod 4 ošetřen odpor/kondenzátor.
Hlavně to nezkoušet v simulátoru, mě to bezproblémově běhá několik let a i ten tranzistorový mám zapojen tak, že přes dálkový ovládač je schválně s časovým zpožděním stlačeného tlačítka zvlášť ovládáno zapínací tlačítko a zvlášť vypínací tlačítko (kvůli dvojfunkci daných tlačítek) ale na panelu přístroje je jedno přepínací - viz část náhledu pro inspiraci.
Přílohy
Zap_vyp5.png
Zap_vyp5.png
Zap_vyp4.png
Zap_vyp4.png
Cust

#35 Příspěvek od Cust »

neošetřená tlačítka jsou mazec - proto jsem sem dal schéma, kde na tlačítku je jak filtr, tak transil, ale je to k cmos, k bipoláru se musí přistupovat drobek jinak
Mahoney

#36 Příspěvek od Mahoney »

U BKO je to jedno že jsou neošetřená tlačítka, samotné BKO se běžně používají k ošetření zákmitů.
Cust

#37 Příspěvek od Cust »

Já to myslel obecněji (i odpálení vstupu), zákmity řeší v mé variantě MKO a částečně i filtr...
jardafiala

#38 Příspěvek od jardafiala »

Nakonec jsem realizoval požadovanou funkci ze součástek vykutaných na svém smetišti, IC RFT B555D a zbytek co jsem vyoral, relé má cívku s odběrem 50mA, napájení je 14V, do série s cívkou relé jsem ještě přidal rezistor 33Ω. Zkoušel jsem to s diodou i bez ní, pro požadovaný účel - náhrada síťového spínače - to už pár dní funguje tak jak jsem potřeboval. Přidávám definitivní podobu řešení - trafo se sek. cca 9V a dioda, připojeno na C803, při vypnutém stavu je na obvodu s 555 cca 12,5V, po zapnutí 14,5V. Místo T ve schematu je použito síťové tlačítko kterému, jak jsem psal na začátku, nefunguje aretace.
Přílohy
555b.jpg
555b.jpg
zdroj.jpg
zdroj.jpg
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“