Politý, nefunkční DO Philips

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
PotPalo

#16 Příspěvek od PotPalo »

Ono je to naparené na fólii?! Zobral by som obyčajnú hliníkovú samolepiacu pásku, kancelárskou dierkovačkou narobil kolečká, a tie ponalepoval.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
kokun

#17 Příspěvek od kokun »

keemo píše:u tady tech DO se casem vymacka (vypotrebuje) ta stribrna vodiva vrstvicka takze hole mista dopadaji pri stisku presne na ty uhlikove meandry na dps a tim padem to nevede... spravoval jsem to kdysi takovou tenkou samolepici aluminiovou paskou co se pouziva k olepeni soucastek a tistaku kdyz se paji horkovzduchem nebo infrastanici....

Neřekl bych, že vrstvička obsahuje stříbro - spíše je silik. guma nabohacená (v místě té "pecky") uhlíkem. A ten se časem "odplavuje" s tím "sajrajtem", který vytéká z té "gumy" a tím se vodivost "pecky" časem zhoršuje čím dál více. Prvně se to projevuje u nejčastěji používaných tl. VDO :(
Sice vlákno začalo jiným typem tlačítek, než jsou celogumové VDO. Ale když už se to vzpomnělo, tak k tomuto účelu (opravám) jsem používal samolepící Al pásku, kterou používají topenáři při obalování teplovodů.
Ale ani toto není všelék. Časem dojde k odlepení od gumové membrány a vlivem uvolněného "sajrajtu" ze silik. gumy se "foliové kolečko" naopak přelepí na meandr DPS a "toto tlačítko" začne vysílat trvale. Je to zážitek, když se najednou tvp rozeřve na plné koule (jakože tl. Volume bývají "vymačkaná" jako jedny z prvních! Rovněž třeba tl. ST-BY, ...).
Souprava na opravu DO, která je v prodeji, taky není to pravé ořechové. Kdo z vás potřebuje najednou opravovat třeba 100 tlačítek? Většinou pouze několik (řádově jednotek) a potom je souprava k ničemu - páč po nějaké době je tuba se silikonovým lepidlem tvrdá jak "štolverk" (taky je tu o tom vlákno, proč silik. lepidlo zatvrdne). A další věc, že někdy je nutno původní "pecky" z gum. klávesnice seříznout (a to taky není jednoduchá záležitost, aby to bylo rovnoměrné), páč bez toho by byla "pecka" příliš vysoká :(
Zkoušel jsem mnoho jiných metod (např. "pokovený papír" z krabičky cigaret nalepovat různými lepidly - krom toho silikonového, třeba lepidlo na bicykle, sekundové, ...) - no trvanlivost opravy byla vždy pofiderní :(
Ideální by bylo, kdyby výrobci dodávali tu gumovou planžetu coby ND (tak jako to před lety dodávala - jen k některým typům DO - Tesla Orava/pozdější OTF).
Jenže tohle je v dnešní době pouhé sci-fi, páč výrobci prodají raději celé nové DO a nejraději by prodávali hned nový tvp 8O :( :twisted:
Honza - kokúň

#18 Příspěvek od Sendyx »

Nedávno jsem vyhazoval půl krabice náhradních gumových tlačítek do nějakých profi ovladačů k video střižnám. Ty střižny už dávno neexistují, ale hlavně se ty gumky roztekly, a to byly v orig sáčku a krabičce. Pokrok nezastavíš...

BTW, u některých gumek dochází k tomu, že ten černý kontaktní terčík se zdeformuje do čočkovité podoby, ztrvrdne a stoupne jeho povrchový odpor. Na pár let pomohlo to veelmi opatrně zbrousit do roviny.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
PotPalo

#19 Příspěvek od PotPalo »

Guma je silikónová, na to dá spoľahlivo lepiť iba silikónom. Potom sa dá lepiť ešte nespoľahlivo, ako sa lepia silikónové nožičky na notebooky, nejakou obojstrannou lepiacou páskou. Jednu 3M tu mám, a celkom to zvláda, silikón drží.

Ten silikónový lep ktorý je ku gumičkám síce zaschne, ale dá sa nahradiť akýmkoľvek silikónom. Predávajú sa aj malé balenia, napríklad LUKOPRÉN mi vydržal načatý pár rokov, než som ho celý spotreboval. Teraz mám zasa malú tubu silikónu kúpenú v drogérii, lebo kupovať niečo v GME je lotéria či budú mať.

Zrezať kus gumy nieje problém. Stlačiť, priložiť žiletku, a je to. Lepšie je z dvoch strán vždy do polovice, takže to bude symetrické aj v prípade krivého rezu. Ten silikón to potom vyrovná.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
rnbw

#20 Příspěvek od rnbw »

Lepil som tie kolieska aj sanitarnym silikonom. Da sa kupit male balenie v tube, co vydrzi.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“