Zdroj pro elektronkové zesilovače

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
tandel

Zdroj pro elektronkové zesilovače

#1 Příspěvek od tandel »

Co si myslíte o tomto zdroji ?

Obrázek

Už ani nevím odkud to pochází. Přesné typy VN tranzistorů tam snad ani nebyly.
Crifodo

#2 Příspěvek od Crifodo »

jakým kouzlem se z 250V~ stane 400V= při můstkovém usměrňovači?
tandel

#3 Příspěvek od tandel »

To bychom se museli zeptat autora zapojení, bohužel nevím, kdo je autorem. Ale šlo spíš o to, jestli vůbec do elektronkového zesilovače cpát tranzistory.
Zirafka

#4 Příspěvek od Zirafka »

Možná jen všichni špatně koukáme a je to lepší než perpetum mobile :D

Otázkou je, jestli to chceš pro zesilovač na audio signál a nebo pro nějaký vědecký experiment.

V původních zapojeních audiozesilovačů bývala jedna dvojitá usměrňovací elektronka a za ní dva elektrolytické kondenzátory 8-20uF (!!!) a tlumivka nebo odpor. I ty kapacity bývali při pohledu z dneška maličké. A stačilo to.

Takže pokud použiješ rozumně dimenzované kondenzátory, je zbytečné si komplikovat situaci stabilizací, násobiči kapacit a dalšími věcmi.

Pokud je to zesilovač pro nějaké speciální věděcké úkoly, tak je to na posouzení, ale s tím ti asi nikdo jen tak neporadí.
Crifodo

#5 Příspěvek od Crifodo »

OK, ta hodnota napětí je možná překlep nebo zbožné přání, jinak to zpoždění náběhu anodového napětí než se vyžhaví katody svůj význam má, nepočítal jsem časové konstanty, ale asi to funguje.
Co se týče stylovosti, to si musí každý posoudit sám, 100% návrat do vakuové doby je stejně iluze, jako zdroj signálu stejně nakonec bude použit nějaký digitální nosič a předzesilovač/korekční zesilovač nejspíš taky.
Variola: hodnota kondů souvisí s požadovaným odstupem s/b(rum), běžné zdroje signálu mají bez problémů 80-90 dB, což je hodnota která opravňuje daleko lepší filtraci než v časech AM rádií nebo desek, pásků s 40-50 dB :wink:
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od zdenoeddie »

Crifodo píše:OK, ta hodnota napětí je možná překlep nebo zbožné přání, jinak to zpoždění náběhu anodového napětí než se vyžhaví katody svůj význam má, nepočítal jsem časové konstanty, ale asi to funguje.
Co se týče stylovosti, to si musí každý posoudit sám, 100% návrat do vakuové doby je stejně iluze, jako zdroj signálu stejně nakonec bude použit nějaký digitální nosič a předzesilovač/korekční zesilovač nejspíš taky.
Variola: hodnota kondů souvisí s požadovaným odstupem s/b(rum), běžné zdroje signálu mají bez problémů 80-90 dB, což je hodnota která opravňuje daleko lepší filtraci než v časech AM rádií nebo desek, pásků s 40-50 dB :wink:

no ja som oneskorene pripojenie vyriesil s 555 a asi 5 suciastkami.rele zopne po uplynuti nastaveneho casu,ked je nazhavene a hotovo.Asi by som do anodoveho obvodu nepchal taketo veci ,moj nazor no.
mi-ro

#7 Příspěvek od mi-ro »

Nedávno tady někdo řešil na vedlejším vláknu blok zesu 75W ze staré rozhl. ústředny. Tam se žhavení a anodové trafo zapínalo separovaně a anody byly navíc blokovány bimetalovým zpožďovačem. To bylo ale kvůli připravenosti k omžitému hlášení. Tak mě napadlo je to hodně důležitý připojovat anody až po nažhavění? Spousta el. zesů to neřešila. MONO 50, MUSIC 70, MUSIC 130......
..to bude jen ňákej odpůrek
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od pajosek2 »

Myslím si,že u tohoto zapojení není překlep napětí na výstupu,ale na vstupu,jinak nevím proč by tam byly elyty 100uF/250V do série a hned za můstkem 470uF/500V.Ještě mi nedochází naco jsou tam ty dvě diody,jedna mezi C-E tranzistoru a ta druhá z báze na filtr.elyt. Chtělo by to vyzkoušet,protože já jsem kysi viděl zdvojovač napětí,který byl odělán podobně.kondík se nabíjel na napájecí napětí a pak se zapojoval tranzistorem do série se zdrojem,ale tady je to jaési divné nebo mi nedochází funkce.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
tandel

#9 Příspěvek od tandel »

...100% návrat do vakuové doby je stejně iluze...

Nakonec myslím, že tranzistory ve zdroji nemohou nic pokazit... Horší je to s cenami těch kondenzátorů, kterými autor nešetřil

http://www.ges.cz/?search=jj+electronic ... cz&cur=CZK
Naposledy upravil(a) tandel dne 15 úno 2008, 16:55, celkem upraveno 1 x.
Sendyx

#10 Příspěvek od Sendyx »

Nic není zadara... mne nedávno dojal jeden hoch, který si chtěl postavit hiend 2x40W na doma odolný pronikavé radiaci a dokonce už má z větší části hotovou i krabici, že sháněl elyty 1000uF/450V max do 100Kč/ks a špičkové výstupáky max do 800Kč/kus 8O
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od zdenoeddie »

Sendyx píše:Nic není zadara... mne nedávno dojal jeden hoch, který si chtěl postavit hiend 2x40W na doma odolný pronikavé radiaci a dokonce už má z větší části hotovou i krabici, že sháněl elyty 1000uF/450V max do 100Kč/ks a špičkové výstupáky max do 800Kč/kus 8O

tych 1000uF som najlacnejsie zohnal za 120Kc+postovne,aj to su len 470uF takze 2 kusy na jeden kanal (1ks stal 30Kc).
A tie vystupaky za 800 ano z GESu,hraju pekne,ale............... lacnejsie uz asi nie.
Sendyx

#12 Příspěvek od Sendyx »

Kondy se občas dají sehnat levně :) , ale kvalitní trafo ne. To z GES bych viděl max na nějaký hardcore kytarák, ne na hifi. Teď jsem nechával dělat jeden pár výstupáků, jenom jádro stálo víc jak 1000Kč každé :?
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od zdenoeddie »

Sendyx píše:Kondy se občas dají sehnat levně :) , ale kvalitní trafo ne. To z GES bych viděl max na nějaký hardcore kytarák, ne na hifi. Teď jsem nechával dělat jeden pár výstupáků, jenom jádro stálo víc jak 1000Kč každé :?

z tych z GESu mam postaveny zosik,akoze ono to neni az take zle,ale ked porovnam "stolnu-pracovnu" verziu s EL84 a vystupakmi 9WN 676 07 , tak to je nebo a zem.
Taka otazka mimo,v tychto udajoch je tento vystupak urceny pre EL84,stane sa nieco ak tam dam PL84??? Pre PL84 je urcene napriklad ...08 .Dakujem
Přílohy
Trafa 9WN 676 xx.jpg
(274.97 KiB) Staženo 179 x
pole

#14 Příspěvek od pole »

zdenoeddie : Prosim ta mas taketo katalogove oznacenie aj na ine tesla vystupaky? AJ pre AB triedu a podobne na vykony 50 az 100W? Pripadne aj napajacie trafo? AK hej posli prosim bol by som ti zaviazany... LEbo casto sa stane ze sa mi dostane do ruka dake zelene trafo z 70-80 rokov a neviem co to je.... NAmeriam ze tu by mohol byt primar na 230V ale potom zistim ze je to vlasne vystupak k Studio solo a podobne...
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od zdenoeddie »

pole píše:zdenoeddie : Prosim ta mas taketo katalogove oznacenie aj na ine tesla vystupaky? AJ pre AB triedu a podobne na vykony 50 az 100W? Pripadne aj napajacie trafo? AK hej posli prosim bol by som ti zaviazany... LEbo casto sa stane ze sa mi dostane do ruka dake zelene trafo z 70-80 rokov a neviem co to je.... NAmeriam ze tu by mohol byt primar na 230V ale potom zistim ze je to vlasne vystupak k Studio solo a podobne...

ahoj nemam,mam len tento jeden obrazok,a s tym meranim sa to mnohokrat stalo aj mne :oops:
Odpovědět

Zpět na „Poradna“