Elektrické ohradníky
Moderátor: Moderátoři
Elektrické ohradníky
Probíralo se to v jiném tématu viz tento odkaz. Ohradníky generují jen velmi krátké impulsy periodicky cca jednou za vteřinu a s dobou trvání typicky do 0,3 milisekundy. V odkazovaném tématu tam zmíněné ohradníky mají impulsy s výstupním napětím naprázdno od 9500 do 11500V a při zatížení odporem 500 ohmů od 4000V do 7500V. Proudy se neuvádějí, ale uvádí se výstupní energie VN impulsů, která se u těch v tom tématu odkazovaných ohradníků pohybuje od 1J až do 15J.
- Artaban001
- jardafiala
- jardafiala
- jardafiala
Ohradník jsem realizoval dvěma měděnými vodiči cca 1cm od sebe na plastové folii. Nejdřív stačili 3V ale slimáci se rychle oklepali a musel jsem napětí zvyšovat až na 12VDC, což už bylo smrtelné napětí ale jinak zastavit nešli.
Střídavé napětí nebo pulzy jsem nezkoušel.
Demoverzi jsem nechal přes zimu venku, abych si vyzkoušel oxidaci vodičů a případné snížení účinnosti. Demo přežilo zimu ale ne zvědavé děti, tak z toho nemám výstup.
Ohradník by měl být cca 60m dlouhý, jak ho vyrobit? Plastový obrubník? Jak při připevnit vodiče?
Díky za nápady
Zkus si vydělat piezozapalovač z klasického zapalovače a párkrát si s ním ruce lupnout... Je to naprosto to samé...