Elektrické ohradníky

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Krakis

Elektrické ohradníky

#1 Příspěvek od Krakis »

Ahoj, nevíte někdo jaké je napětí a proud v elektrických ohradnících kolem pastvin např.pro koně, ovce nebo krávy ? A zda jde vyzkoušet přítomnost štávy bezdrátovou zkoušečkou ? Na přívodu k NB mi to píská i bliká.Byli jsme na výletě a zřícenina, kterou jsme chtěli navštívit byla kolem dokola obehnaná tím ohradníkem, protož tam měli z jedný strany koně a druhý krávy.Ze třetí nic, tak to snad vypínaj.Ale nechci riskovat.
Olchor

#2 Příspěvek od Olchor »

Když se pořádně zaposloucháš, budeš u aktivního ohradníku slyšet cvakání impulzů v cca 1s intervalech. Někdy to zkouším i tak, že vezmu stéblo trávy asi 15 cm a přiložím na drát. V prstech to jen mírně cuká.
Valdano

#3 Příspěvek od Valdano »

Pro vaše účely bude stačit orientační bezkontaktní zkoušečka pro ohradníky, která se dá koupit levně a je tak malá, že se vám bez problému vejde do kapsy. Měření s touto zkoušečkou se provádí bezkontaktně přiblížením k vodiči ohradníku na vzdálenost cca 3 až 5cm. Pokud je elektrický ohradník pod napětím, zkoušečka vydává akustický a vizuální signál.

Probíralo se to v jiném tématu viz tento odkaz. Ohradníky generují jen velmi krátké impulsy periodicky cca jednou za vteřinu a s dobou trvání typicky do 0,3 milisekundy. V odkazovaném tématu tam zmíněné ohradníky mají impulsy s výstupním napětím naprázdno od 9500 do 11500V a při zatížení odporem 500 ohmů od 4000V do 7500V. Proudy se neuvádějí, ale uvádí se výstupní energie VN impulsů, která se u těch v tom tématu odkazovaných ohradníků pohybuje od 1J až do 15J.
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

Ahoj - v případě nouze by měl stačit "Voltfinder", neboli bezkontaktní detektor napětí, který jde sehnat v každým elektru. Při vhodné vzdálenosti by měl detekovat napěťové pulsy v ohradě - vhodné na situace, jestli můžu ohradu přelézt (bacha na případně soukromý pozemek).
Valdano

#5 Příspěvek od Valdano »

Otázkou je jestli obecně úplně každý bezkontaktní detektor napětí i když není určen přímo k detekci ohradníků vůbec bude schopen reagovat na tak krátké impulsy, protože mezery mezi těmi impulsy ohradníků jsou dost dlouhé okolo vteřiny i více a délka trvání impulsu je celkem krátká obvykle do 0,3ms tj. do 300 mikrosekund. S frekvencí 50Hz a z toho plynoucí délkou půlvln napětí v běžné AC síti, na kterou jsou ty obecné detektory stavěny, jsou ty impulsy ohradníků naprosto nesrovnatelné. Vzhledem k riziku, že některý obecný detektor na to reagovat nemusí bych doporučoval koupit raději detektor, který je primárně určený právě pro detekci ohradníků tj. ten by měl být stavěný tak, aby zvládal detekovat i tak krátké impulsy jako elektrické ohradníky běžně mají.
Krakis

#6 Příspěvek od Krakis »

Díky všem za vyčerpávající rady.Zkusím nejdřív tu bezkontaktní zkoušečku-maximálně dostanu petelici. (doufám, že ne jako ten fláterník z Troškova filmu... :D )
Valdano

#7 Příspěvek od Valdano »

Potom sem napište, kterou zkoušečku jste nakonec použil a zda zkoušečka detekovala ohradník pod napětím. :wink:
jardafiala

#8 Příspěvek od jardafiala »

Taky stojí za pokus ten ohradník počůrat.
jardafiala

#9 Příspěvek od jardafiala »

Jen jednou
Naposledy upravil(a) jardafiala dne 10 zář 2023, 14:25, celkem upraveno 1 x.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Hubert_79 »

A pro jistotu dvakrát, když to píšeš dvakrát :lol:
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
jardafiala

#11 Příspěvek od jardafiala »

Se mi to vymklo a neumím příspěvek smazat.
Valdano

#12 Příspěvek od Valdano »

Admin ten může smazat kterýkoli příspěvek, ale autor příspěvku, který není admin může vlastní příspěvek mazat tlačítkem se znakem X napravo nad textem příspěvku, a to dokud je v tématu ten příspěvek poslední. Jakmile přibude v tématu další příspěvek, tak ten, který už není poslední se autorem, který není admin smazat nedá. Tlačítko X je viditelné jen u posledního příspěvku v rámci celého tématu, a to pro jeho přihlášeného autora a zřejmě také i pro adminy.
Přílohy
mazani_vlastniho_prispevku.png
mazani_vlastniho_prispevku.png
doga

#13 Příspěvek od doga »

Minulý rok jsem jsem si vzpomněl na elektrický ohradník proti slimákům (záblesk z dětství, asi ABC) a pustil jsem se do testování.
Ohradník jsem realizoval dvěma měděnými vodiči cca 1cm od sebe na plastové folii. Nejdřív stačili 3V ale slimáci se rychle oklepali a musel jsem napětí zvyšovat až na 12VDC, což už bylo smrtelné napětí ale jinak zastavit nešli.
Střídavé napětí nebo pulzy jsem nezkoušel.
Demoverzi jsem nechal přes zimu venku, abych si vyzkoušel oxidaci vodičů a případné snížení účinnosti. Demo přežilo zimu ale ne zvědavé děti, tak z toho nemám výstup.

Ohradník by měl být cca 60m dlouhý, jak ho vyrobit? Plastový obrubník? Jak při připevnit vodiče?
Díky za nápady ;)
mi-ro

#14 Příspěvek od mi-ro »

Několikrát jsem úspěšně detekoval funkční ohradník obyčejnou pasívní LCD tužkovou zkoušečkou za 37Kč. Házela na displeji blesky až na půl metru od vodiče. Přímý dotyk ohradníku bych neriskoval ani suchou železnou tyčí.
Přílohy
279956-1_zkousecka-napeti-500acdc-s-lcd-displejem.jpg
279956-1_zkousecka-napeti-500acdc-s-lcd-displejem.jpg
..to bude jen ňákej odpůrek
Rellik

#15 Příspěvek od Rellik »

Na co zkoušečky? Prostě to chyť do ruky - kope - nekope... Když jsme byli na dovolené v Jeseníkách, tak jsme šli do vojenských bunkrů, které byly za ohradníkem pro krávy. Říkám bacha kope to. Malý (tehdy 5 roků) to chytnul do pěsti a říká "šak to nic nedělá, jen semtam lupne"... Kdo s tím počítá, že ho to kopne, tak se nelekne...
Zkus si vydělat piezozapalovač z klasického zapalovače a párkrát si s ním ruce lupnout... Je to naprosto to samé... ;)
Odpovědět

Zpět na „Poradna“