Zapojení OZ pro měření proudu (LM358)
Moderátor: Moderátoři
Zapojení OZ pro měření proudu (LM358)
chtěl bych měřit proud dodávaný solárním panelem. Našel jsem tento návod: https://www.instructables.com/DIY-Curre ... r-Arduino/
Není mi moc jasné, jestli je správně, jak mají zapojený ten shunt - jeden vývod na zem. V případě DPS by to bylo zapojeno na stejnou GND jako celá rozlitá měď na plošňáku?
Kdybych chtěl měřit něco externě mimo desku (pomocí svorkovnice), tak by se to zapojilo jako to červeně na obrázku?
Děkuji
Proud zátěže musí protékat snímacím odporem a ten je zapojen na zem. Na něm se vůči zemi měří úbytek napětí, prostě tak, jak to je na horní části obrázku.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
- patrikvarga
Kolegova připomínka k offsetu LM358 je celkem rozumná (v krajním případě bude bez proudu snímacím odporem na výstupu OZ až cca 100 mV), ale pochybuju, že narazí na úrodnou půdu
kdo ne - hledá důvod.
Díky
(*) vlastně něco jako Kelvinovo zapojení probírané v sousedních threadech...
Prostě je při zapojování potřeba myslet, topologie fyzicky realizovaného obvodu může být (a často je) jiná než topologie schématu.
Na větší proudy (jednotky A a více) je lepší použít Hallovu sondu, je to prakticky zcela bezeztrátové.
kdo ne - hledá důvod.
Hallovka se mi tady nehodí, je to určené pro měření malých DC proudů.
A je tedy potřeba spojit GND měřiciho odporu, OZ a ADC, aby byly měřeny správné hodnoty a nebylo to ovlivněno něčím jiným?
Navrhuji to poprvé...
Díky
A nebo to tedy nechat jak to mám v tom posledním schématu a použít ty různě silné vodíče?