Jak ošetřit OSB desku na pracovní stůl
Moderátor: Moderátoři
Jak ošetřit OSB desku na pracovní stůl
pustil jsem se do výměny desky na pracovní stůl. Na stole budu občas
brousit nástroje, kde se používá voda na chlazení. Samozřejmě deska
je krytá linem, ale hrany desky zůstanou nekryté.
Napadá mě nějaký bezbarvý lak akrylát ? Nebo lodní lak epoxydový ?
Dále nějáká fermež, ale přeci jenom to není čisté dřevo .... díky za příspěvky
Vodovzdorka překližka by byla na stůl lepší, má hladší povrch ale je 2-3 x dražší než OSB 3.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Podle typu oblasti využití se OSB desky rozdělují do čtyř základních skupin, a to:
OSB/1: Jsou určené pro běžné využití v suchém prostředí a v interiéru. Teplota v místě instalace by se měla pohybovat kolem 20 °C, vlhkost vzduchu by dlouhodobě neměla překročit hranici 65 %.
OSB/2: Vzhledem k vyšší tuhosti a pevnosti jsou vhodné pro nosné účely. Lze je však využívat jen v suchém prostředí.
OSB/3: Jsou určené pro nosné účely a současné pro použití ve vlhkých prostorách. Vzdušná vlhkost se může dlouhodobě pohybovat až do 85 %.
OSB/4: Nejodolnější a nejpevnější typ OSB desek, proto je vhodný tam, kde jsou vysoké nároky na maximální zatížitelnost.
Jenom ve zkratce. Materiálově je to trochu jiné, kvalitou je dřevotříska jako OSB/1. Někteří si potom myslí, že OSB deska je to samé co dřevotříska.milosak píše:p32 píše:A nepleteš si OSB deku s dřevotřískou?
Dřevotříska je to na čem není vidět ta lisovaná struktura jako u OSB ?
Dříve to bylo nejlacinější a potom byla dřevotříska s folií (bílá, struktura dřeva)
Z toho se dělá nábytek, nebo poličky do interieru.
kovar píše:Zkus si udělat desku z plovoucí podlahy.Mám ji v dílně a je to super!
Měl bys říct i B a C. Co máš pod ní na vyrovnání a co je ještě níž jako základ podlahy.
Do dílny bych dal 10 nebo lepší 12 mm tloušťku a odolností alespoň 5.
Ale čím tlustější a odolnější, tím dražší...
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!