Elektronika C430 (SSSR 1979)
Moderátor: Moderátoři
Pokud jde o amplitudu zpožděného řádku v SECAM, tak zrovna v dekodérech s MCA6xx je ve značném rozsahu úrovní celkem nedůležitá: signál pro diskriminátory musí projít omezovačem.
Čili trimr je užitečný jen pro PAL.
Lukas-Peca píše:Nechal jsem max. amplitudu obou složkových signálů na 3 Vpp, trošku se tím popostrčí ta línější červená. Pak už je obraz relativně normální a na telku se dá dívat. Při větším jasu ale přestávají stíhat obrazové zesilovače a za jasnými místy zůstávají barevné prapory.
To s tou amplitudou rozdílových složek bych nedělal, vždycky nastavuju podle normy. Ono to sice přidá červenou, ale taky hnusnou modrozelenou v druhé polaritě toho signálu. Blbou obrazovku je třeba kompenzovat jen zisky kanálů RGB, případně jejich G2.
To s těmi prapory je divné. Ta má PALská verze dokáže vygenerovat fakt slušný jas a problém s tímhle není. Spíš to bude tím, že díky mizerné obrazovce je už jejich pracovní bod moc posunut k 0V při jasné barvě. Tohle lze do jisté míry kompenzovat zvýšením G2, pokud pak ještě funguje zatemňování.
Regulace kontrastu je už tak blbě navržená. Ale v reálu ji ještě zhoršují přechoďáky běžce toho potenciometru.
Ta ruská zpožďovačka kupodivu není tak mizerná a použil jsem ji i pro PAL, nebyl problém ani s amplitudou ani s dostavením fáze. U FM modulace Secamu je ta tolerance mnohem větší, ale i tak doporučuju vyrovnat amplitudu zpožděného signálu podle signálu za přepínačem Secam.
S těmi TV byly problémy už když byly nové. Je to zajímavý kousek, ale spolehlivý nikdy nebyl. Dobré jméno tedy nemají jak udržet, nikdy ho neměly. Spolehlivá byla až C431, to Rus nic nevyvíjel a jen okopíroval běžné evropské TV
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
ad prapory: asi bude výhodnější nastavit větší napětí černé na RGB zesilovačích a vykompenzovat to napětím na g1 (trimr jas hrubě). Chtěl jsem se přiblížit polovině napájecího napětí, což je uvedeno i ve schématu, ale to vlastně nedává smysl, mělo by to být víc, protože zesilovač se od této hodnoty jen více otevírá proti zemi.
Při napájení 120V bych černou viděl někde kolem 90V, ultračerná bude mít prakticky těch 120V. Pokud by to už blbě zatemňovalo, tak 80V. Oscilogram udává jen celkovou amplitudu, ss hodnoty ne.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
http://www.avelektronik.cz/-tv-otf-p116 ... ne-do-5500
Nevěděli byste o té televizi nějaké detaily, třeba jaká je tam obrazovka a co myslí EURO připojením, mě by se hodil RGB SCART.
A je někde nějaká dokumentace ?
Měl jsem C431, minimálně použitou a měla i velmi dobrou obrazovku, ale přenechal jsem jí nějakému sběrateli, jelikož jsem neměl chuť měnit všechny ruský elektrolyty s nulovou životností.
Zajímají mě menší barevné obrazovky 25cm a menší.
Dej tam BF257 případně vyšší typy v řadě 258/259, jestli nemáš, napiš, nějaký bych myslím dokázal vyšpatnit - dost možná i nepoužitý.Lukas-Peca píše:Vrátil jsem se k telce z mého prvního příspěvku v tomto vláknu. ... obraz je míň ostrý kvůli RGB koncům, které jsou zde přebastlené na KF504 a šířka pásma je horší než u původních IO. .....
A kutilmile - nelituju tě
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Jinak pustil jsem se do opravy dalšího kusu pro kamaráda. Ve zdroji ročník 1980 jsou úplně všechny elyty původní a podle ESR testeru dobré
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele: