VN kabel se silikonovou izolací po požáru

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Artaban001

VN kabel se silikonovou izolací po požáru

#1 Příspěvek od Artaban001 »

Hezký den.
Teď nedávno jsem měl na opravu jedno zařízení, kde díky přidřenému mechanizmu VN stykače došlo k vyhoření přístrojové skříně. VN vodiče jsou z licny s bílou VN silikonovou izolací. když se zapálí, tak hoří neochotně, ze šedým "vločkujícím" dýmem. Zbytek je světlešedý a snadno se loupe. Smrdí to jako když někdo topí uhlím. Nejvíc to odnesla právě ta kabeláž a ten vadný stykač. Má otázka směruje na to, jak moc bezpečný je to foukat stlačeným vzduchem ? (prachu z toho bylo hodně)
keemo

#2 Příspěvek od keemo »

na to bych si vzal spise nejaky vysavac a stetec
Artaban001

#3 Příspěvek od Artaban001 »

Abych upřesnil otázku - jde mě o to, co je ten prach za svinstvo pro člověka. Napřed jsem to vyfoukal, a potom, co se dalo, jsem vybral štětcem a uřízlou PET láhví, co fungovala jako lopatka Na dne skříně byly zbytky roztavené mědi z kontaktů, popel z izolace i z kompozitový zhášecí komory. Vysavač nebyl k dispozici.
JirkaZ

#4 Příspěvek od JirkaZ »

No po boji už to stejně nenapravíš... Podívat se můžeš třeba sem, ale nejspíš tam byly i jiné látky. Jinak vdechovat práškový kysličník křemičitý může vést třeba k silikóze plic, i když asi ne po jedné seanci (viz - v české verzi se nikdo neobtěžoval...).

Příště si ten vysavač opatři (a nejlépe s HEPA filtrem).

Nikdy jsem nepochopil všeobecně rozšířenou mánii jakejkoliv bordel odkudkoliv vyfoukávat stlačeným vzduchem. Jo, je to jednoduchý a ať si všichni ostatní užijou, že...
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Artaban001

#5 Příspěvek od Artaban001 »

U nás se spíš nadýcháš oxidů železa. Vysavačem čistit chladiče powerpacků motorových vozů řady 842 a 843 nejde - a z toho je víc bordelů než z jedné vyhořelé VN skříně - navíc to foukám zásadně na širým prostranství. V halách cokoliv vyfoukávat odmítám - takže jsem si ten prach užíval sám. Hadice a rozvod stlačeného vzduchu je k dispozici v celým objektu, kdežto vysavač, pokud jej nemáš sám pro sebe, za chvíli někdo zničí..
ransom

#6 Příspěvek od ransom »

JirkaZ:
Jestli to není tím, že vyfoukání pistolí osmi atmosférama je prostě účinnější a někdy jediné účinné.
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

Presne tak, ziadny vysavac nevytiahne to, co sa da vyfuknut aj ustami.

Ked cistim pocitace, tak najprv vysavacom a zvysok potom vyfukam vonku kompresorom. Bordelu z toho ide vzdy dost.
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

Před časem jsem dělal něco pro fy, co měla po fabrice rozvod vzduchu 2" rourou. Auto jsem měl na hale s výrobou stavebních hmot a tak jsem ho zkusil vevnitř vyfoukat vzduchem. Ofuk byla 3/4" hadice na konci s kusem trubky. Tlak asi 5 barů. Otevřel jsem všecky dveře a začal. Auto 5 let starý, tak 3-4 x za rok luxovaný.
Vzduch vyhnal neuvěřitelný oblaka prachu, hlavně ze sedaček. Po vyfoukání to bylo uvnitř jak nový sterilní, dokonce to "vonělo" novotou. Od tý doby to dělám i doma před barákem ale s dvouválcem, co dává 360 litrů/min to není zrovna ideál. Jo a nejdříve auto vyluxuju z největšího bordelu ale stejně z něho jdou stlačeným vzduchem oblaka prachu.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
ransom

#9 Příspěvek od ransom »

Jednou se kolegovi podařilo otevřít natlakovaný AmaFiltr. To je tlaková válcová nádoba nastojato, kolem třech a půl kubíku. Dole do kužele a na spodku kužele otočný uzávěr o průměru třičtvrtě metru na vyklepávání bordelu ze sít uvnitř. Celé to stojí na konstrukci s uzávěrem asi metr a půl nad podlahou.
Na (staré) výrobní hale to měli natlakované vzduchem na 350kPa a čekali jestli to do druhého dne někde neuteče přes armatury. No a jak se kolega šťoural v rozvaděči (na noze toho filtru), tak si omylem ručně sepnul a zaaretoval relátko, co ovládá pneumatický pohon uzávěru. Ono bylo normálně blokované hladinovým a tlakovým spínačem. Sotva se v uzávěru objevila mezera, podrazilo mu to nohy, povalilo to hned vedle i svářeče, a otevřelo se to celý.
Viděl jsem to ze dvora. Rambajz jako když elektrárna odpouští páru, ale jen asi na půl sekundy. Z otevřených vrat se vyvalil oblak prachu a smetí a zahalil půl nádvoří. A na léta neuklízené hale čisto, že by šlo žrát z podlahy.

Omlouvám se za OT, ale prostě jsem musel
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“