VN kabel se silikonovou izolací po požáru
Moderátor: Moderátoři
- Artaban001
VN kabel se silikonovou izolací po požáru
Teď nedávno jsem měl na opravu jedno zařízení, kde díky přidřenému mechanizmu VN stykače došlo k vyhoření přístrojové skříně. VN vodiče jsou z licny s bílou VN silikonovou izolací. když se zapálí, tak hoří neochotně, ze šedým "vločkujícím" dýmem. Zbytek je světlešedý a snadno se loupe. Smrdí to jako když někdo topí uhlím. Nejvíc to odnesla právě ta kabeláž a ten vadný stykač. Má otázka směruje na to, jak moc bezpečný je to foukat stlačeným vzduchem ? (prachu z toho bylo hodně)
- Artaban001
Příště si ten vysavač opatři (a nejlépe s HEPA filtrem).
Nikdy jsem nepochopil všeobecně rozšířenou mánii jakejkoliv bordel odkudkoliv vyfoukávat stlačeným vzduchem. Jo, je to jednoduchý a ať si všichni ostatní užijou, že...
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
- Artaban001
Vzduch vyhnal neuvěřitelný oblaka prachu, hlavně ze sedaček. Po vyfoukání to bylo uvnitř jak nový sterilní, dokonce to "vonělo" novotou. Od tý doby to dělám i doma před barákem ale s dvouválcem, co dává 360 litrů/min to není zrovna ideál. Jo a nejdříve auto vyluxuju z největšího bordelu ale stejně z něho jdou stlačeným vzduchem oblaka prachu.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Na (staré) výrobní hale to měli natlakované vzduchem na 350kPa a čekali jestli to do druhého dne někde neuteče přes armatury. No a jak se kolega šťoural v rozvaděči (na noze toho filtru), tak si omylem ručně sepnul a zaaretoval relátko, co ovládá pneumatický pohon uzávěru. Ono bylo normálně blokované hladinovým a tlakovým spínačem. Sotva se v uzávěru objevila mezera, podrazilo mu to nohy, povalilo to hned vedle i svářeče, a otevřelo se to celý.
Viděl jsem to ze dvora. Rambajz jako když elektrárna odpouští páru, ale jen asi na půl sekundy. Z otevřených vrat se vyvalil oblak prachu a smetí a zahalil půl nádvoří. A na léta neuklízené hale čisto, že by šlo žrát z podlahy.
Omlouvám se za OT, ale prostě jsem musel