Osciloskop Cossor CDU 110

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Ian

Osciloskop Cossor CDU 110

#1 Příspěvek od Ian »

Zdravím,
dostal se mě do ruky tento starší osciloskop "made in England". Rv. je cca 1969. Jde zapnout, kontrolky svítí, obrazovka žhaví, ale na stínítku nic. Jinak po mechanické stránce vypadá ve velmi dobrém stavu. Vevnitř moc pěkně poskládaný - pouze tranzistory, žádný IO ani elektronka.

Chtěl bych ještě oměřit obrazovku - VN, napětí na elektrodách. Dá se to udělat bez speciálního VN měřáku?

Myslíte, že má cenu se s tím párat - schéma asi neseženu.

Díky za rady.
HF_Tech

#2 Příspěvek od HF_Tech »

Mrkni sem: https://www.vintage-radio.net/forum/sho ... ?p=1043430

V předposledním příspěvku jsou tam dvě schémata ke stažení.
Ian

#3 Příspěvek od Ian »

Odstraněna citace předcházejícího příspěvku, viz bod 4f "Pravidel". jimirek

Děkuji moc za schémata! Hned se s tím dá lépe pracovat.

Jde nějakým způsobem oměřit obrazovka bez VN měřáku?
jardafiala

#4 Příspěvek od jardafiala »

Cituji Myslíte, že má cenu se s tím párat - samozřejmě že má. Co se VN napětí měření týká - vzhledem k cenám sond asi zkusit v okolí nějakého kolegu ? Není vidět bydliště....Nebo si zadej na zdejším fóru "VN sonda - návod na stavbu" kromě strašení je tam od Danyka popis pro konstrukci sondy, která by ti pro daný účel vyhověla. Nebo zde https://aukro.cz/sonda-ru-20-metra-7043 ... gLPvfD_BwE je sonda ke koupi.
Naposledy upravil(a) jardafiala dne 21 zář 2023, 09:49, celkem upraveno 1 x.
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od otakarv »

Jen tak v rychlosti jsem našel Cossor CDU 110 manuál PDF, možná pomůže.
A tady kdybys potřeboval náhradní díly Osciloskop Cossor CDU 110 pro dárcovské díly.
HF_Tech

#6 Příspěvek od HF_Tech »

U těch starších osciloskopů jsou napětí většinou do 1000V, to zvládne změřit každý trochu slušnější multimetr. Stačí mít trochu slušnější kabely a vzít si brýle a rukavice.
U osciloskopické obrazovky většinou stačí kontrola - jestli není zbělaný vnitřní povrch baňky v okolí getru - uniklo vakuum. A pak změřit žhavící vinutí, zda není přerušené. U složitějších obrazovek ještě propípat jednotlivé elektrody proti sobě. Když s tím někdo praští, tak velmi zřídka může dojít ke zkratu.
Ian

#7 Příspěvek od Ian »

Díky za podněty. Manuál jsem našel už dříve.

Obrazovka žhaví (alespoň to tak letmo ze zadu vypadá), zkusím ještě proměřit žhavící napětí. Taky projdu pojistky, je jich tam po deskách pár roztroušených a všechny jsem možná nenašel.

Na měření VN můžu postavit odporový dělič jak má na webu Danyk - starší ručkové měřáky doma mám, na orientační měřená by stačilo.

Budu informovat jak jsem pokročil.
HF_Tech

#8 Příspěvek od HF_Tech »

Ručkovej měřák je celkem naprd. Má malý zatěžovací odpor.
Většina napětí kolem obrazovky je velice měkká.
Michal22

#9 Příspěvek od Michal22 »

Sondu do 30kV k DMU někde ještě mám.
Případně bych mohl zapůjčit.
Ale nevidím pořád bydliště.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
pepik9

#10 Příspěvek od pepik9 »

Hlavně změřit napětí na vychylovacích destičkách, jestli je zhruba stejné, aby paprsek nebyl někde za rohem.
EKKAR

#11 Příspěvek od EKKAR »

HF_Tech píše:...
U osciloskopické obrazovky většinou stačí kontrola - jestli není zbělaný vnitřní povrch baňky v okolí getru - uniklo vakuum.
...
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Tohle když si představím, jak to zrádný vakuum plíživě prosakuje ven z báně a "rozplývá se" po okolí, mám dost ...
Jako kdybys napsal "došlo k zavzdušnění báně", pochopil bych to, ale "uniklý vakuum" jsem fakt ještě nežral - máš na svědomí totálně poprskanej monitor ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
HF_Tech

#12 Příspěvek od HF_Tech »

Ještě, že jsi z toho neměl předčasnou ejakulaci. To by se špatně čistilo.

Pokud nemáš něco k věci (opravě osciloskopu), tak se přesuň do Koše...
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

pepik9 píše:Hlavně změřit napětí na vychylovacích destičkách, jestli je zhruba stejné, aby paprsek nebyl někde za rohem.

Nemá to tlačítko Beam Field? Ten by měl stáhnout horizontál a vertikál ke středu obrazovky a po uvolnění tlačítka je vidět, kterým směrem to odstřelí. Měla to spousta HP-ček, některý TI-čka a Dynamco.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Ian

#14 Příspěvek od Ian »

Dneska jsem letmo přeměřil všechna napětí na zdroji a některé větve jsou OK, ale dvě větve jsou KO a naměřil jsem jiné napětí. Budu tedy zatím hledat závadu na zdroji a pak se posunu dál.
Obrazovka vypadá v pořádku - vakuum tam zřejmě je (i když je to těžko poznat, celé je to odstíněné plechem a rozebrat by to byl celkem opruz.

Bohužel zatím není tolik času, doháním věci co mají být doma hotové do zimy :(
Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

Jestli jsou některý napětí nižší, tak se koukni na grécy. Mám tu vlákno, kde jsem v HP našel přerušený některý diody (1-2) v grécech. Elyty v starých západních oscilech, hlavně velkých kapacit, bývají skoro vždy v pořádku.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“