Osciloskop Cossor CDU 110
Moderátor: Moderátoři
Osciloskop Cossor CDU 110
dostal se mě do ruky tento starší osciloskop "made in England". Rv. je cca 1969. Jde zapnout, kontrolky svítí, obrazovka žhaví, ale na stínítku nic. Jinak po mechanické stránce vypadá ve velmi dobrém stavu. Vevnitř moc pěkně poskládaný - pouze tranzistory, žádný IO ani elektronka.
Chtěl bych ještě oměřit obrazovku - VN, napětí na elektrodách. Dá se to udělat bez speciálního VN měřáku?
Myslíte, že má cenu se s tím párat - schéma asi neseženu.
Díky za rady.
V předposledním příspěvku jsou tam dvě schémata ke stažení.
- jardafiala
- otakarv
- Kontaktovat uživatele:
A tady kdybys potřeboval náhradní díly Osciloskop Cossor CDU 110 pro dárcovské díly.
U osciloskopické obrazovky většinou stačí kontrola - jestli není zbělaný vnitřní povrch baňky v okolí getru - uniklo vakuum. A pak změřit žhavící vinutí, zda není přerušené. U složitějších obrazovek ještě propípat jednotlivé elektrody proti sobě. Když s tím někdo praští, tak velmi zřídka může dojít ke zkratu.
Obrazovka žhaví (alespoň to tak letmo ze zadu vypadá), zkusím ještě proměřit žhavící napětí. Taky projdu pojistky, je jich tam po deskách pár roztroušených a všechny jsem možná nenašel.
Na měření VN můžu postavit odporový dělič jak má na webu Danyk - starší ručkové měřáky doma mám, na orientační měřená by stačilo.
Budu informovat jak jsem pokročil.
Případně bych mohl zapůjčit.
Ale nevidím pořád bydliště.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
HF_Tech píše:...
U osciloskopické obrazovky většinou stačí kontrola - jestli není zbělaný vnitřní povrch baňky v okolí getru - uniklo vakuum.
...
Tohle když si představím, jak to zrádný vakuum plíživě prosakuje ven z báně a "rozplývá se" po okolí, mám dost ...
Jako kdybys napsal "došlo k zavzdušnění báně", pochopil bych to, ale "uniklý vakuum" jsem fakt ještě nežral - máš na svědomí totálně poprskanej monitor ...
A kutilmile - nelituju tě
pepik9 píše:Hlavně změřit napětí na vychylovacích destičkách, jestli je zhruba stejné, aby paprsek nebyl někde za rohem.
Nemá to tlačítko Beam Field? Ten by měl stáhnout horizontál a vertikál ke středu obrazovky a po uvolnění tlačítka je vidět, kterým směrem to odstřelí. Měla to spousta HP-ček, některý TI-čka a Dynamco.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Obrazovka vypadá v pořádku - vakuum tam zřejmě je (i když je to těžko poznat, celé je to odstíněné plechem a rozebrat by to byl celkem opruz.
Bohužel zatím není tolik času, doháním věci co mají být doma hotové do zimy