Polovodičová archeologie

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
EKKAR

#286 Příspěvek od EKKAR »

O tomhle silostroji jsme se tady už několikrát bavili - http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... 6&start=45 , stačí si vyghůůůůghlit pojmy "Родина 52A" nebo "generátor TEG" = https://energetika.tzb-info.cz/docu/cla ... 220o13.jpg a další
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Celeron

#287 Příspěvek od Celeron »

EKKAR píše:"generátor TEG" = https://energetika.tzb-info.cz/docu/cla ... 220o13.jpg a další

To je přesně vono ale to rádio je jiný, to co jsem viděl já, bylo na výšku. Kde si myslíš, že jsem to viděl? Tomu neuvěříš, v Kazani v muzeu V.I.Lenina. Pod tím byl komentář, že na tomto rádiu cosi poslouchal V.I.Lenin. No problém byl, že když to začali vyrábět, tak už léta (od roku 1924) nežil.
Hned vedle byl jeho prostřelenej kabát, jak ho v roce 1918 picla eserka Fanny. Co na tom, že stejnej prostřelenej kabát mají ve všech muzeích V.I.Lenina v celý říši zla. :lol:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
EKKAR

#288 Příspěvek od EKKAR »

Tak byl to přeci "nesmrtelnej Lenin", tak ho klidně mohla picnout kolikrát bylo potřeba, aby se ty proděravělý kabáty dostaly na všechny, co je potřebovali ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
robos

#289 Příspěvek od robos »

Rád by som sa vrátil k téme o germániových tranzistoroch a požiadal skúsených o radu. Potrebujem poradiť s výberom tranzistorov GF501-507, GF514-517. Chcem nejaké objednať/zohnať a hlavne chcem vedieť, ktorý má najmenší šum, pretože ho chcem použiť do prijímača podľa AR91/1 s.30. Je tam ruský GT322. Ten sa ťažko zháňa, takže ho chcem nahradiť GF-kom. Nemám moc času študovať popisy GF tranzistory a hlavne vydzobávať informácie o nich, písane tu na fóre. Kolujú tu o ich kvalite všelijaké chýry, preto sa rovno pýtam. Ja by som potreboval vedieť, ktoré GF-ká boli najlepšie v zmysle najmenšieho šumu.

Viem, že sú tu pamätníci, ktorý mali s GF-kami veľmi osobný vzťah, čo sa týkalo bastlenia VHF/UHF predzosilňovačov a konvertorov. Dúfam, že aj nejaké kladné skúsenosti :)
VASEK_W

#290 Příspěvek od VASEK_W »

V historických šuplíkách co jich mám hafo se něco nechá najít ;-)
Jen je to holt vypájené z nějakého modulu. Byly doby, kdy to byla jediná možnost získání nějakých součástek pro případné opravy, nebo bastlení. Takže jsem 30 let vypajoval a syslil součástky, co jsou dnes již nanic, a vzhledem k tomu, že musím začít s debordelizací, skončí tam, kde původně už před lety měli skončit.

Vašek
Přílohy
P9270228.JPG
P9270228.JPG
P9270227.JPG
P9270227.JPG
EKKAR

#291 Příspěvek od EKKAR »

Jo, ruSSácký GT328 alias opajcovaný AF327/328 z kanálovejch voličů/tunerů TV z Oravskej TV fabriky TESLA, řada Dukla a pozdější ...
danhard

#292 Příspěvek od danhard »

EKKAR píše:... opajcovaný AF327/328 ...

Nefabuluj Pytlíku ! :D
Crifodo

#293 Příspěvek od Crifodo »

robos píše:Nemám moc času študovať popisy GF tranzistory a hlavne vydzobávať informácie o nich

Asi bude nejlepší na několik kliknutí vyhledat na webu přímo datashit k příslušnému tranzistoru a vyzobat informace odtamtud.
GT328A/eq. AF106/ je uváděn jako planárně epitaxní technologie, GT322 jako difúzně slitinová, řada GF5xx jako mesa. Šumové číslo +- stejné resp. pak uváděné pro různé kmitočty, ale to tě pro spodek KV pásma nemusí zajímat.
Osobně bych neměl velké sympatie k tomu retro zapojení, kvůli mizerné stabilitě (SSB ujíždí a kňourá, hrubé ladění), nulové nf selektivitě a pravděpodobné tendenci nf stupně ke kmitání. Podobných zapojení je halda. Úspora času nebo čeho na kompromisní konstrukci se pak vrátí v mírně řečeno problematické použitelnosti, jestli se tedy dá u příjmu na KV o užitečnosti mluvit.
danhard

#294 Příspěvek od danhard »

Se studiem parametrů Ge tranzistorů by jsi měl začít, jestli z toho chceš něco bastlit.

GT322A je něco na úrovni OC170 v malém pouzdře.
ferdislav

#295 Příspěvek od ferdislav »

Kdybys měl zájem o ge tranzistory, mám tu treba hitachi, některé nos, některé vytahané z japonských tranzistoráků, tak mi napiš zprávu..
jinak samozřejmě i české, ruské, maďarské a kdovijake vyroby na nf i vf
robos

#296 Příspěvek od robos »

Nedalo mi to a v noci som si preštudoval články k tým GF-kám. Všetky typy sú popísané v rubrikách AR68, ale tieto články sú k ničomu. Informácie o Uceo, Ucbo ma nezaujímajú. Možno snáď hodnota Icbo. V Bémovi som našiel aj fT, F a |y21|. Podľa Béma plati nasledovné. Šumové čisla som odčítal z grafov pre 10 MHz:

GF514-GF517: difúzno-zliatinové, 100 MHz, niekolko pF
GF501-504: mesa, >300 MHz, 2 pF, F_typ = 5 dB (pre 100MHz), Ap = 13-15 dB
GF505-506: mesa, >170 MHz, <1 pF, F = 4,2 dB, Ap = 17/16 dB
(GF505 sa odporúča pre stupne s malým šumom; GF506 - trochu vätší šum ako GF505 a menšie Ap)
GF507: mesa, >250 MHz, <1pF, F = 3,8 dB, Ap = 10
Z toho zjednodušene vyplýva, že najmenší šum dosahuje GF507, aj keď záleží ešte na iných podmienkach merania. Inak sú tie údaje ťažko pochopiteľné, keď človek nemal tie tranzistory v ruke. Nepíše sa tam, kde sa tie tranzistory skutočne používali (VHF, UHF...), ktorý mal veľký šum, ktorý malý šum, ktorý sa osvedčil, ktorý bol nanič... Toto vedia len skúsení bardi tu na fóre.

->Crifodo: S tými jednoduchými konštrukciami máš pravdu, ale ja som na začiatku a bez skúsenosti. Pre mňa sú aj tieto konštrukcie radosť z experiemtnovania a hlavne konečne porozumiem. To sa z civenia na obrázky v AR nedá. Sami autori v tom mali trochu chaos. Funkčnosť pochybná, ale články boli písané tak, akoby to bola hotovka. Veľa možností - audión nekmitajúci, audión kmitajúci, audión s diódovým detektorom, audión bipolárny, audión unipolárny... A k tomu (kedysi) neúpech, neúspech a znovu neúspech. Na to treba získať skúsenosti. Našťastie ma to baví a trávim pri tom príjemný čas :wink:
robos

#297 Příspěvek od robos »

danhard píše:GT322A je něco na úrovni OC170 v malém pouzdře.

Danhard, ty si mi vniesol chaos do môjho jednoduchého videnia sveta. Doteraz som si myslel, že OC170 je najhoší - má veľký šum. O niečo lepšie z pohľadu šumu sú GF-ká. A všetkému kraľuje GF322 s najmenším šumom. Ku GT322 nemám katalóg, ale na tejto stránke sa uvádza Fmax = 4 dB
https://www.teslakatalog.cz/GT322.html

Takže OC170 < GF50x < GT322. Alebo sa stále mýlim?
robos

#298 Příspěvek od robos »

ferdislav píše:Kdybys měl zájem o ge tranzistory... tak mi napiš zprávu

Vďaka, uvidím, možno sa ozvem.
danhard

#299 Příspěvek od danhard »

https://alltransistors.com/adv/pdfdatas ... 2a-b-v.pdf

Na posuzování potřebuješ konstrukční katalog, ne nějaké přehledy.
A třeba šumovému číslu podle pravítka, jak to má GT322A bych moc nevěřil :D

Hledat to budeš v Google kupodivu jako:

Konstrukční katalog germaniových tranzistorů
robos

#300 Příspěvek od robos »

->danhard: Vďaka za ten odkaz na katalógový list. Je to síce zašifrované, ale pochopil som aspoň F = 4 dB a Icbo = 4 uA.

Katalógy mám asi všetky možné, čo som našiel na nete, ale solídne vedomosti a dobrá práca si vyžadujú čas, takže sa tým prekúsavam pomaly.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“