Polovodičová archeologie
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
EKKAR píše:"generátor TEG" = https://energetika.tzb-info.cz/docu/cla ... 220o13.jpg a další
To je přesně vono ale to rádio je jiný, to co jsem viděl já, bylo na výšku. Kde si myslíš, že jsem to viděl? Tomu neuvěříš, v Kazani v muzeu V.I.Lenina. Pod tím byl komentář, že na tomto rádiu cosi poslouchal V.I.Lenin. No problém byl, že když to začali vyrábět, tak už léta (od roku 1924) nežil.
Hned vedle byl jeho prostřelenej kabát, jak ho v roce 1918 picla eserka Fanny. Co na tom, že stejnej prostřelenej kabát mají ve všech muzeích V.I.Lenina v celý říši zla.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Viem, že sú tu pamätníci, ktorý mali s GF-kami veľmi osobný vzťah, čo sa týkalo bastlenia VHF/UHF predzosilňovačov a konvertorov. Dúfam, že aj nejaké kladné skúsenosti
Jen je to holt vypájené z nějakého modulu. Byly doby, kdy to byla jediná možnost získání nějakých součástek pro případné opravy, nebo bastlení. Takže jsem 30 let vypajoval a syslil součástky, co jsou dnes již nanic, a vzhledem k tomu, že musím začít s debordelizací, skončí tam, kde původně už před lety měli skončit.
Vašek
robos píše:Nemám moc času študovať popisy GF tranzistory a hlavne vydzobávať informácie o nich
Asi bude nejlepší na několik kliknutí vyhledat na webu přímo datashit k příslušnému tranzistoru a vyzobat informace odtamtud.
GT328A/eq. AF106/ je uváděn jako planárně epitaxní technologie, GT322 jako difúzně slitinová, řada GF5xx jako mesa. Šumové číslo +- stejné resp. pak uváděné pro různé kmitočty, ale to tě pro spodek KV pásma nemusí zajímat.
Osobně bych neměl velké sympatie k tomu retro zapojení, kvůli mizerné stabilitě (SSB ujíždí a kňourá, hrubé ladění), nulové nf selektivitě a pravděpodobné tendenci nf stupně ke kmitání. Podobných zapojení je halda. Úspora času nebo čeho na kompromisní konstrukci se pak vrátí v mírně řečeno problematické použitelnosti, jestli se tedy dá u příjmu na KV o užitečnosti mluvit.
GF514-GF517: difúzno-zliatinové, 100 MHz, niekolko pF
GF501-504: mesa, >300 MHz, 2 pF, F_typ = 5 dB (pre 100MHz), Ap = 13-15 dB
GF505-506: mesa, >170 MHz, <1 pF, F = 4,2 dB, Ap = 17/16 dB
(GF505 sa odporúča pre stupne s malým šumom; GF506 - trochu vätší šum ako GF505 a menšie Ap)
GF507: mesa, >250 MHz, <1pF, F = 3,8 dB, Ap = 10
Z toho zjednodušene vyplýva, že najmenší šum dosahuje GF507, aj keď záleží ešte na iných podmienkach merania. Inak sú tie údaje ťažko pochopiteľné, keď človek nemal tie tranzistory v ruke. Nepíše sa tam, kde sa tie tranzistory skutočne používali (VHF, UHF...), ktorý mal veľký šum, ktorý malý šum, ktorý sa osvedčil, ktorý bol nanič... Toto vedia len skúsení bardi tu na fóre.
->Crifodo: S tými jednoduchými konštrukciami máš pravdu, ale ja som na začiatku a bez skúsenosti. Pre mňa sú aj tieto konštrukcie radosť z experiemtnovania a hlavne konečne porozumiem. To sa z civenia na obrázky v AR nedá. Sami autori v tom mali trochu chaos. Funkčnosť pochybná, ale články boli písané tak, akoby to bola hotovka. Veľa možností - audión nekmitajúci, audión kmitajúci, audión s diódovým detektorom, audión bipolárny, audión unipolárny... A k tomu (kedysi) neúpech, neúspech a znovu neúspech. Na to treba získať skúsenosti. Našťastie ma to baví a trávim pri tom príjemný čas
danhard píše:GT322A je něco na úrovni OC170 v malém pouzdře.
Danhard, ty si mi vniesol chaos do môjho jednoduchého videnia sveta. Doteraz som si myslel, že OC170 je najhoší - má veľký šum. O niečo lepšie z pohľadu šumu sú GF-ká. A všetkému kraľuje GF322 s najmenším šumom. Ku GT322 nemám katalóg, ale na tejto stránke sa uvádza Fmax = 4 dB
https://www.teslakatalog.cz/GT322.html
Takže OC170 < GF50x < GT322. Alebo sa stále mýlim?
Na posuzování potřebuješ konstrukční katalog, ne nějaké přehledy.
A třeba šumovému číslu podle pravítka, jak to má GT322A bych moc nevěřil
Hledat to budeš v Google kupodivu jako:
Konstrukční katalog germaniových tranzistorů