TESLA MC-600Q - Oprava gramofonu
Moderátor: Moderátoři
- wishmasterX
Takže po výměně C20 zůstává gramofon již zapnutý, výška talíře nastavena tak, aby motor "držel" synchronizaci, otáčky jsou OK, zelená LED nebliká ...
Výška hrotu je cca 5mm nad LP, zkusil jsem ji změnit šroubkem, který je k tomu určený, ale senzor nenajde začátek LP, zajede ke středu LP, potom zpátky, při opětovném stisku tlačítka START/ posuv raménka vpřed, přenoska dosedne na určené místo ...
Zkusil jsem změnit nastavení citlivosti vyhledávání trimrem P1 (SEA), ale nezdá se, že by došlo k nějaké změně ...
Původní polohu trimru jsem si označil a vrátil zpět do původní polohy ...
Přenosku Ortofon OMB5 jsem prozatím nahradil Fonica MF-110, v jednom starším fóru někdo psal, že OMB5 nelze použít, ale už jsem se nedozvěděl proč, MF-110 se přeci jen tvarem více podobá Tesle VM ...
A kutilmile - nelituju tě
- wishmasterX
Už z principu optického snímače je nejhorší pro odraz paprsku černá barva, to u desky zachraňuje lesklý povrch.
Pokud v zapojení není nějaká jiná vada, není žádný problém k dosažení žádané citlivosti (bez jakéhokoliv přídavného tranzistoru ke KPX 81, vždyť oni jej mají i nakreslen ve schématu a u žádného mnou projitého kusu nebyl ani osazen), dokonce při téměř maximálním vytočení běžce P1 k C4, (ze strany spojů otáčet proti hodinovým ručičkám) je citlivost již tak vysoká, že při zvednutí ramínka ze stojánku a posunu k desce, již detekuje stříbrný povrch základny gramce než vůbec dojede k desce.
Pro zjednodušení nastavení, aby se nemuselo pořád znovu dokola zapínat start a rychle měřit lze optické vyhledávání zapnout trvale po propojení
měřícího bodu TP 10 drátkem na +9V větev. Poté lze na měřícím bodě TP 9 měřit účinek citlivosti senzoru i při ruční manipulaci s ramínkem. Při zvednutí ramínku ze stojánku nastavit P1 optimálně tak, aby změřené napětí na bodě TP 9 bylo bezpečně nad bodem 4,5V a při přejetí ramínka nad desku musí toto napětí zase bezpečně klesnout pod 4,2V - to by měl být ten minimální práh pro rozpoznání desky.
Já to nepochopím - to byl takovej problém učunit tam jednoduchej nosič diody & fototrandu z plexiskla/PMMA, kterej by stačilo jen ometat zvenku - a kterej by v cestě toho IR světla neměl ty blbý uzounký štěrbiny, který se zapráší snad už po 2-3 hodinách provozu gramce? Nepomáhalo nic, ofukovat desky, stahovat z nich statickej náboj, otírat těsně před přehrátím prach dokonce navlhčenou utěrkou (nefungovala ani vlhká, ani suchá) - prostě i pod uzavřeným deklem se do těch štěrbin prášilo a dělalo to bordel v automatice vyhledání okraje desky.
- wishmasterX
lubos1961 píše:Nejprve mechanicky správně nastavit tu výškovou vzdálenost od patky hlavičky přenosky k desce, ten kužel paprsku se právě potkává na těch 5-6mm a tam je také největší citlivost snímání.
Už z principu optického snímače je nejhorší pro odraz paprsku černá barva, to u desky zachraňuje lesklý povrch.
Pokud v zapojení není nějaká jiná vada, není žádný problém k dosažení žádané citlivosti (bez jakéhokoliv přídavného tranzistoru ke KPX 81, vždyť oni jej mají i nakreslen ve schématu a u žádného mnou projitého kusu nebyl ani osazen), dokonce při téměř maximálním vytočení běžce P1 k C4, (ze strany spojů otáčet proti hodinovým ručičkám) je citlivost již tak vysoká, že při zvednutí ramínka ze stojánku a posunu k desce, již detekuje stříbrný povrch základny gramce než vůbec dojede k desce.
Pro zjednodušení nastavení, aby se nemuselo pořád znovu dokola zapínat start a rychle měřit lze optické vyhledávání zapnout trvale po propojení
měřícího bodu TP 10 drátkem na +9V větev. Poté lze na měřícím bodě TP 9 měřit účinek citlivosti senzoru i při ruční manipulaci s ramínkem. Při zvednutí ramínku ze stojánku nastavit P1 optimálně tak, aby změřené napětí na bodě TP 9 bylo bezpečně nad bodem 4,5V a při přejetí ramínka nad desku musí toto napětí zase bezpečně klesnout pod 4,2V - to by měl být ten minimální práh pro rozpoznání desky.
Chtěl jsem propojit Měřící 10 s +9V větví a nastavit, jak popisuješ, ale zjistil jsem, že mám "všude" jen 8.45V ...
- wishmasterX
A když pod optiku přistrčíš něco lesklého, tak to napětí nepadá? Ono musí začít padat až je něco pod optikou a začíná vidět. Když P1 nastavíš na maximum citlivosti jezdcem k C4, také nic?
Pokud to napětí na TP9 zhruba nespadne pod 4,2V (krapet pod polovinu napájecího napětí) když je přenoska nad lesklou částí desky, tak ji nevidí a samozřejmě nerozpoznává okraj desky.
- wishmasterX
Přidalším zapnutí, bylo najednou na TP9 cca 5V a senzor reagoval na zmšnu napětí ... Potom tam zase bylo těch cca 8,5V a nic, odpojil jsem konektor od raménka, vyčistil, trimr jsem nastavil, jak popisuje Luboš, ale raménko jednou kleslo asi 1-2cm před LP, při dalším zapnutí kleslo správně na zaváděcí drážku ...
Na trimru jsem napětí trochu přidal a zjistil jsem, že mi raménko trochu plave směrem zpátky, ubral jsem anti-skating a zdá se, že se to povedlo, asi 10 pokusů a vždy najede přenoska na začátek LP ...
PS: Asi jediný gramofon, kde zátěž na hrot 2 gramy odpovídá na stupnici anti-skatingu číslu 2 je na mém SONY PS-X60 ...
A ještě "🤐" dotaz: Pokud by ten senzor s některými LP, ať už picture nebo barevnými, nebo černé LP s odlišným "leskem", výškou, atd ... byl nespolehlivý a jen by raménko "kroužilo" na LP, tak jsem si všiml, že když je trimr vytočený proti směru hodinových ručiček, raménko se v podstatě skoro nepohne, talíř se roztočí a tlačítky lze raménko posunout na určené místo přehrávání ... Byla by to možnost, použít gramofon jako "poloautomat" ?
Díky všem za Váš čas ....