Otáčky olejového kompresoru

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
doga

Otáčky olejového kompresoru

#1 Příspěvek od doga »

Ahoj,
dal jsem do pucu tady toho olejového mazlíka. No čekal jsem víc ....
Teď jede na 480 ot/min, myslíte že by zvládl 1000ot/min?
Dík
Přílohy
kompresor.jpg
kompresor.jpg
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

To je otázka, Google praví: U běžných pístových kompresorů platí, že s rostoucím počtem otáček klesá jejich účinnost. Obvyklé hodnoty se pohybují od 300 do 3 000 ot/min.
Bude záležet na konstrukci ventilů a na celkové tuhosti a vyvážení. Má kompresor nějaký štítek, co je to vlastně zač? Když bys ho byl schopen přitočit, tak bych sledoval množství vzduchu, tlak, vibrace a oteplení.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
doga

#3 Příspěvek od doga »

Kdyby to mělo štítek a věděl jsem co je to zač .... tak by jsme si tu asi takhle pěkně nepovídali :D

vybrace, oteplení ... mě přijde jako by jel skoro naprázdno (výkonově).
Zaky

#4 Příspěvek od Zaky »

Jaké to má vrtání? Přijde mi to, že má kompresor nějak málo žebrování, je vůbec určený na vzduch, nemůže to být třeba starý chlaďařský kompresor?
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
petrfilipi

#5 Příspěvek od petrfilipi »

IMHO je to kompresor z chlaďáku apod. Podobný jsem si přivezl z vojny z Domažlic a používal ho mnoho mnoho let, než jsem si pomohl k Orlíku.
Je to starý poctivý výrobek - ale když jsem sháněl nějaké díly k hlavě, které byly "proklepané" (ztenčené provozem), tak jsem neměl šanci ani u starých fachmanů.
Zkusil bych nějakou starší prodejnu potravin - mají tyto kompresory venku (obvykle pod rampou) a mohl bys odhadnout otáčky.

PF
Jodr

#6 Příspěvek od Jodr »

Jj chlaďák. Bude mu slušet 900 otáček v pohodě.
Jen blbec se učí svými chybami opakovaně....
Ivan_01

#7 Příspěvek od Ivan_01 »

tu máš taký istý, napíš mu nech ti pozrie na štítku https://www.sbazar.cz/vs.632/detail/154 ... ry-funkcni
Sandal

#8 Příspěvek od Sandal »

Ty kompresory z chlazení se moc nehodí na použití v dílně. Jsou přímo naschvál dělaný tak, aby z nich šel olej do potrubí. Písty nemají stěrací kroužky, a sají přes klikovou skříň. Taky mají určený směr otáčení, ale to má asi každej olejovej kompresor.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

To nemusí být nutně chlaďařskej kompesor. Měl jsem kdysi na kompresoru pro stříkání podobnej. Španý, nestačilo to dofoukávat 50l kotel ani na odběr malý stříkací pistole s 0,8 mm třyskou. Tyhle potvory bývaly v hospodách na tlakování rozvodu piva. Otáčky paf, paf, paf. Jo přesně takovej fofr, jak to čteš. :)
Nejlepší kompesor, co jsem kdy měl, byl dvouválec ze starýho autobusu Ikarus. Tenkrát je ještě nedělali jako bradavice na karter motoru ale samostatný se svojí olejovou náplní. Dokázalo to ufoukat dvě Kovofiniš stříkací pistole najednou, neflusal olej a vydržel 20 let na jednu olejovou náplň. :wink:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#10 Příspěvek od kutilmil »

mal som taký istý. Roky som ho točil 1440ot/min. Dodnes funguje aj keď ho už roke nepoužívam.
Antares

#11 Příspěvek od Antares »

Dobrý večer, tento kompresor je z chladničky Maneta, rok výroby cca 1947. Jedná se o 2 pístový stroj. Před cca 35 lety jsem ho opravoval a svařoval pro něj rám na který jsem ho pak umístil společně s původním jednofázovým elektromotorem. Písty byly ve válcích doslova zarostlé. Stejně tak i pístní kroužky. Kompresor sloužil asi 2 roky k občasnému huštění pneumatik (u veterána Tatra 11). Byla to prakticky zbytečná práce, protože po oněch 2 letech jsem kompresor znovu "rozhýbával." Opět zarostlé písty i kroužky. Někde mám i foto původního návodu k chladničce... Zdraví Antares

https://szchkt.org/a/docs/news/243/show?locale=en_GB
Naposledy upravil(a) Antares dne 11 říj 2023, 18:47, celkem upraveno 1 x.
doktor365

#12 Příspěvek od doktor365 »

Celeron píše:To nemusí být nutně chlaďařskej kompesor. :

Podle těch rohových ventilu na kompresoru to bude od chlazení. Říká se mu téčko.
petrfilipi

#13 Příspěvek od petrfilipi »

Měl jsem ho, jak jsem psal, léta. Na výstupu jsem měl odlučovač oleje - ale myslím, že jsem ho málokdy musel vypustit. Na takové to domácí kompresorování naprosto postačuje. Zítra mohu dopočítat otáčky podle motoru a průměru řemenic.

PF
vombat
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od vombat »

Nemusí být jen ve funkci kompresoru, mám totožný výrobek a ten prokazatelně sloužil jako vývěva v kravíně. Vyráběl se v několika velikostech podle výkonu. Otáčky má cca. 500ot/min. (1400ot/min 1,5kWmotor, převod cca 1:3) Používám to ve funkci kompresoru.
doga

#15 Příspěvek od doga »

Ahoj,
Vombat: Taková je přesně výchozí konfigurace.
kutilmil: otáčky motoru nebo kompresoru?

Když jste narazili na ten olej, jak víte kolik ho tam nalít když tam není žádná měrka? A pokud by měla dosahovat hladina oleje?
Dík
Odpovědět

Zpět na „Poradna“