detektor otáček motoru s výstupním spínačem

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
JirkaZ

#16 Příspěvek od JirkaZ »

Cust píše:A nezapomenout nakoupit automotiv, kondíky, odpory, tranzistory,... Q-100/Q-200. :-)

Kontrolní otázka: v ÚJV kupujete součástky od PRCáka na psíkovi?

Jestli to přes smajlík bylo myšleno vážně, pak sorry.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
JirkaZ

#17 Příspěvek od JirkaZ »

Cust píše:
JirkaZ píše:No tak pak je celá "řídící jednotka" s 32 bit MCU samozřejmě těžký overkill, nicméně zcela v duchu dnešních absurdních "řešení"...
Nemusí to být absurdní, čip koupíš za pade, máš zaměstnance, který ho umí programovat a dá to za hoďku. Nebo koupit 8 bit MCU za 20 Kč, donutit zaměstnance, aby se to naučil programovat, zaplatit mu školení a měsíc práce a pak servisovat štěpkovače (přehrání nového firmaware), protože to programátor na poprvé nedal na jedničku. Bude se ten levný historický osmibit za pět let ještě vyrábět, jen aby jsi po 100 ks prodaných strojů nemusel celé martirium opakovat?

Absurdní to je z hlediska tzv. neautorizovaného servisu, tj. normálních oprav.

Pro sosajícího výrobce je to asi tak, jak píšeš, ale to mě vůbec nezajímá...nebo tady kopeme za ně?

BTW: kdyby to bylo obvodově řešeno jako diskrétní či "polodiskrétní", tak je to nadčasové.

Jenže právě toto je dnes zcela nežádoucí (takže z mého pohledu se to snažím rozvracet jak můžu a dělá mi to dobře).
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Cust

#18 Příspěvek od Cust »

JirkaZ píše:
Cust píše:A nezapomenout nakoupit automotiv, kondíky, odpory, tranzistory,... Q-100/Q-200. :-)

Kontrolní otázka: v ÚJV kupujete součástky od PRCáka na psíkovi?

Jestli to přes smajlík bylo myšleno vážně, pak sorry.
Nepracuju v ÚJV, nikdy jsem nepracoval, a jak to tak zpovzdálí sleduju, ani nikdy pracovat nebudu. :-) A automotiv kupuju jen když mám zakázku pro elektroniku do aut (aktuálně FEL ČVUT). Jinak kupuju polovodiče povětšinou TI, Analog Devices, Wolfspeed, Microchip, STMicrelectronics, Toshiba, Infineon... že si to nechají vyrábět v číně? No já za to nemůžu. Například tišťáky si nechávám vyrábět na Moravě, když je to pro mne tak taky v číně. Krabice nakupuju v evropě, ale kolegové si je na zakázku nechávají vyrábět v číně. Holt je to 5x levnější...

Jinak to vše bylo myšleno jako vtip.
JirkaZ

#19 Příspěvek od JirkaZ »

Pardon, ÚJF, kdo si ty zkratky má furt pamatovat ;-)

Ale je to za jedním plotem, nebo ne?
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Cust

#20 Příspěvek od Cust »

JirkaZ píše:Pro sosajícího výrobce je to asi tak, jak píšeš, ale to mě vůbec nezajímá...nebo tady kopeme za ně?

BTW: kdyby to bylo obvodově řešeno jako diskrétní či "polodiskrétní", tak je to nadčasové.
To máš pravdu, ale já teď dělal zakázku, kterou jsem udělal čistě diskrétně. Je to složité jako prase, nakonec jsem musel přistoupit k osazování na obě strany. Celé jsem to ručně osazoval (cca 20 ks) a je to opruz, náročné časově. Zákazníkovi jsem se snažil naznačit (pro případnou novou verzi), že když tam dám jeden 32 bit ARM z overkill kmitočtem a flash pamětí kterou nikdo nikdy nevyužije, tak to bude na součástkéch za polovic a za práci za třetinu. Oprava je pak jednodušší výměnou. Myslet na to, že to možná bude použije jeden bastlíř, který je schopen si to opravit? Nevím, na to bych nehleděl...
Cust

#21 Příspěvek od Cust »

JirkaZ píše:Ale je to za jedním plotem, nebo ne?
je
_luky_

#22 Příspěvek od _luky_ »

JirkaZ píše:Tedy pokud není ještě nějaký háček v SW (třeba odpínání pohonu za jiných režimů než jen malé otáčky).

Jiný dráty do toho nevedou, takže jinou funkci u toho neočekávám.

JirkaZ píše:Jo a pokud to má SPZ, tak to jezdí na STK, nebo ne? Kdyby ano, je třeba si dát pozor i na příp. hyperaktivního technika s byrokratickou povahou, který po zjištění "cizího" prvku bez homologace začne dělat peklo... Toto by řešila montáž do původního krytu.

Bude to v takové schránce u baterky a při vší úctě k technikům STK, když tam bude elektroinstalační krabice s dráty, tak to určitě zkoumat nebudou.
Výrobu nového PCB do původního obalu už jsem jednou řešil - pozotovum bylo, že ta mechanická část tím byla vyřešená a stačilo udělat správně velkej plošňák. :-)
_luky_

#23 Příspěvek od _luky_ »

Cust píše:A nezapomenout nakoupit automotiv, kondíky, odpory, tranzistory,... Q-100/Q-200. :-) Jo, zde můžeš olovnatou pájku.

Bezolovnatou pájku se nám zaměstnavatel snažil vnutit a na ruční pájení to je fakt mrtvá technlogie. Takže na stole máme krásnou Pb-free špulku a v šuplíku PbSn :-D
Automotive součástky asi nepřichází v úvahu. Vyhrabu něco v šuplíku.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Habesan »

_luky_ píše:Bezolovnatou pájku se nám zaměstnavatel snažil vnutit a na ruční pájení to je fakt mrtvá technlogie.
:roll:
Artaban001

#25 Příspěvek od Artaban001 »

Ahoj, tvrdíš, že je tam relatívně složitý ovládací modul zdánlivě jen pro odepínání pohonu od motoru - a co když je součásti desky i motorhodinové počitadlo a tím i funkce, která nutí běžného uživatele - zaměstnance se základním zaučením k předepsané udržbě, jako je třeba výměna oleje a pod.
Pokud jsi zručný programátor, stejnou službu by mělo zvládnout i Arduino, či podobný produkt.
Hape
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Hape »

Arduino otáčkoměr se spínáním obvodu viz ODKAZ.
Asi by neměl být problém vynechat nepotřebné komponenty a upravit, někým kdo to umí, program otáčkoměru v Arduinu, aby dělal to co požaduje _luky_. Případně si úpravu nechat udělat přímo od prodejce.
_luky_

#27 Příspěvek od _luky_ »

Mám tady na papíru nakreslený dvě varianty:
1) 2x555 (jednou jako tvarovač, podruhé jako komparátor s hysterezí)
2) Arduino nano

Štěpkovač jsem si dovezl domů, tak se tomu budu o víkendu věnovat.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“