Elyty Rubycon z Hadexu a "recap" zesilovače ...
Moderátor: Moderátoři
Dodatečně ještě doplním:
Velkým problémem u běžných ellytů, je též i zajištění dlouhodobé hermetičnosti a chemické netečnosti těsnícího materiálu, vůči vnitřnímu chemickému prostředí, zejména u produkce, určené pro běžné spotřební zboží.
- wishmasterX
Dorazil elektrolyt Nippon Chemicon z Mouseru, 8200uF / 80V.
Při zapnutí " ve špičce " tam je 64V, pokud jsou nové součástky poddimenzované, jako ten Rubycon na 63V, ten výbuch se dá myslím snadněji vysvětlit ...
Kondenzátor nehřeje, po chvilce tam je cca 61V ...
Problém je však s pravým kanálem, po chvilce byl ihned horký chladič koncových tranzistorů, vypnul jsem to, zkusil jsem, co naměřím na svorkách pro nastavení klidového proudu / mV rozsah / a na rozsahu 200mV neměřitelná vyšší hodnota, na druhém kanálu, který je OK je cca 6mV ...
Trimr pro nastavení bias není přerušený ...
S tímhle problémem se setkal někdo na zahraničním fóru, problém vyřešila výměna elektrolytů na desce, jsou tam jen 4 a ty jsem dal nové ...
Včetně toho, jako hodnotu nastavit, protože ten originál servisák se o tom nikde nezmiňuje, ale mělo by tam být cca 20-25mV.
Já mám od toho jen schéma.
Nevím, čeho se "chytnout" , nerad bych zničil ty původní koncové tranzistory Toshiba ...¨
- wishmasterX
Koncové stupně jsou samostatné moduly, které jsou na paticích, takže jsem je zkusil zaměnit mezi sebou a klidový proud rapidně naroste vždy na "pravém" kanálu, takže koncové tranzistory a vše na těch modulech ba mělo být v pořádku ...
Mám jen schéma, servisák nikde, měl bych se zaměřit na část zdroje, kterou jsem označil na schématu ?
Eektrolyty bych asi vyloučil, ty jsou všechny nové ...
wishmasterX píše: měl bych se zaměřit na část zdroje, kterou jsem označil na schématu ?
To není součást zdroje ale nějaká vopičárna pro měřák úrovně výstupního signálu. To nemůže mít vliv na klidovej proud zesilovače. Pokud se závada nestěhuje s deskou konce, tak pořádně proměř zapojení šáska kolem konektoru modulu, kontakty konektoru a vše okolo. Nejlíp si do schematu rovnou maluj, co za cesty jsi proměřil.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- wishmasterX
Ty měněný elyty jsou SnapIn s plochejma páskama do plošáku a nebo plecháče v držáku na šásku a připájenejma drátama? Jsou ty případný plecháče odizolovaný od kostry? Mě jeden zesík kvůli proříznutí smršťovačky držákem na TE925 4G7/63V na jednom kanálu podle osciloskopu zakmitával.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- wishmasterX
Hledal jsem nějaký datasheet k tomu tranzistoru, který je připevněný sponou k chladiči, Motorola JA1350G, žádný jsem ale nenašel, ten jednoduchý analyzátor TC-1 mi ukazuje Bipolár, NPN a že mezi emitorem a kolektorem je dioda ... (?)
Podle nějaké tabulky, co jsem našel, by náhrada za JA1350 měl být:
JA1350 JA1350B JA1350W ⇒ 2SC2240 BC184 BC414
Zkusil jsem porovnávat ostatní tranzistory, co jsou na deskách koncového stupně, které jsem zkusil přes TC-1 "měřit" přes hroty, zapájené do desky a žádné velké odlišnosti jsem nenašel ( hFe,Ube,Ic...)
Akorát ten JA1350G se mi nepodařilo v zapájeném stavu nějak otestovat ...
PS: Mám k dispozici jen dva slušné multimetry a ten TC-1 tester ...