lepení keramiky - podobná pálené cihle
Moderátor: Moderátoři
lepení keramiky - podobná pálené cihle
mám na Vás jednu prosbu. Vítr převrátil ženě okrasný košík s květinami a přitom prasklo držadlo na další dva díly. Podle fotek uvidíte, že je to červená pálená hlína, prakticky stejná na pohled, jako cihly.
Nemáte někdo zkušenost s možnou opravou, případně slepením? Ale zase kupovat draze tubičku nějakého lepidla je nesmysl, když ten koš stál nový asi 500 korun, to si koupí na jaře raději nový .
Zatím mne napadlo jen navrtání děr na místech zlomů (jako na hmoždinky) a následné zasilikonování kousků závitové tyče co by byla jako spojovací pro oba díly. Nebo případně místo silikonu použít tekutou kotvu.
Děkuji za případné nápady nebo zkušenosti.
Vašek
Silikon je naproti tomu nesmysl. Chemická kotva je dobře použitelná (je to obvykle směs polyesterové pryskyřice a plniva), případně lze aplikovat kvalitní epoxid (pokud možno ne rychlý).
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
pokud to byl okrasný košík, pak bych zkusil po slepení doplnit nějaké pěkné drátování.
https://www.databazeknih.cz/bazar-knih- ... vi-2056355
http://www.lidova-remesla.bechynsko.cz/ ... tovani.pdf
Crifodo píše:sekundové lepidlo tohle lepí dobře,
Pokud je spoj ve vlhku, což květináč asi bude, tak sekunďák po čase degraduje a povolí. Já bych použil prachsprostej Epoxy 1200 ale musí to být naprosto suchý. Namazat, nahřát horkovzduchem aby se pořádně do keramiky vsáknul, pak znova namazat, smáčknout a počkat 24 hodin. Ta výztuha by pomohla ale hrozí nebezpečí, že se ta keramika vrtáním rozvalí.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A kutilmile - nelituju tě
Letos už to lepit nebudu, je to již uklizené na půdě. Na jaře to zkusím opatrně bez příklepu trochu vrtnout pro ty závitovky např. M4, pořádně to vysaji a umyji od prachu, a nechám na slunci pěkně několik dní vyschnout. Pak dám na slunce nahřát i ten EPOXY 1200 co mám ještě trochu z dřívejších dob doma, a pak už se budu jen modlit, aby se podařilo namíchat "tvrdnoucí" směs
Ten Pattex ONE FOR ALL HIGH TACK také nevypadá špatně, ale pro mne to asi není vzhledem k tomu, že budu potřebovat pár mililitrů, a časem by mi ten zbytek ztvrdnul
Jak ta oprava dopadla, sem dám na jaře.
Děkuji mockrát,
Vašek
Jestli nemáš jak s jistotou odměřit poměry Chs 1200 ("5-8-16kapek"), tak raději použij dvoutubové lepidlo, které se vždy míchá 1:1 a není problém s drobnou nepřesností dávkování.
Bohužel v posledních letech tato lepidla v blistrech velmi podražila. Dají se někde na netu koupit o stovku levněji než v Bauhausu nebo v železářství, ale zkazí to zase doprava. Už i číňani hodně podražili.
A "rychletuhnoucí" (5-30minut) lepidla jsou poměrně měkká ještě druhý den. Vytvrdí se za delší čas.
Do jari ti to aj príde