Odsávání
Moderátor: Moderátoři
Mám odskúšanú optimálnu dľžku a priemer vodiča pre hrot. Tak sa zbytočne neprehrieva a kvalitne pájkuje. Pre bežné a večšie súčiastky mám 100W trafopájku s hrotom prierezu 2,5mm2 a pre malé a miniatúrne zase trafopájku 70W s medeným vodičom premeru 0,8 mm. Skúšal som odporovú pájkovačku na smd súčiastky, ale nevedel som jej prísť na chuť. A bežne pájkujem aj Fet-y s pištolovou trafopájkou bez újmy na ich činnosti.
Killroy
-
spejbl77
úplně v začátcích (7let zpátky)jako naprostej zelenáč mi nedělalo problém,sedět v garáži bez větrání klidně 6 hodin,pájet zahalenej v dýmu od kalafuny(kam mi brácha ustavičně chodil radit ať si otevřu okno,jdu s tim ven,nebo aspon zadržim dech
Ted po zkušenostech a vašich radách,mám místnůstku kde je teplo,větrám při každým pájení a jinak minimálně jednou denně,používám noví cín,mikropáječku.Kalafunu se snažim používat mnimálně.
A ono je skutečně líp i bez odsávání,jde to od ruky,i když občas přece jen mě únava při pájení přepadne.Proto se ted snažim přejít na bezolovnatý pájení,prostě vyhazuju nebo aspon přesunuju všechno s olovem,umývám nářadí,meju ruce.Možná se to zdá přehnaný,ale co kdyby a taky nejsem doma sám.
Děkuji všem co se zabývali tímto vláknem,pomohli jste mi posunout se zase dál,díky
Ps:na co acylpyrin,kromě bolení hlavy ?
Sendyx píše:Dobrá pomůcka je hadice (od vysavače, nebo ke klimatice, husí krk..), zastrčená do krabice s ventilátorem, a vývod dočasně hodit za okno. Do sání doporučuji dát tenkou síťku, a občas ji vykartáčovat. Sací hubice se pohodí na stůl v blízkosti pájené desky.. jediné, co je nepříjemné, je úbytek tepla v místnosti (někdy) a prsty v průvanu
něco poobnýho sem zkuošel s vysavačem,msání měli bejt zavěšený nad stolem jako odpařovák,ale nic moc výsledek akorát hroznej hluk.
PvvS píše:Zlaty voci, ja bych bez vetraku, nebo odsavani nedal ani ranu. Casy, kdy sem malem vykaslaval kalafunu v kostkach sou pryc. 1-2 vetraky z PC (pomalubezny , velky prumer), nejsou skoro slyset a mam pokoj. V praci je to povinny a pri pouzivani nekterych tavidel se bez nej neda zit.
A ty větráky máš někam vyvedený?Nebo to prostě foukaj někam dál od tebe ?