Odsávání

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
stepa
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od stepa »

to spejbl77: jsem silne udiven, podle mne doma neni treba vetrani. Zajimalo by me v jakych prostorach a jak casto pracujes. Nemas nejake dychaci potize? Ostatne kdyz ctu predchozi prispevek o pouzivani pajky nekde z pudy, tak se vlastne ani nedivim :) Zkus si koupit za pade 10deka NOVE pajky, jestli budes mit stejne potize jako s tou starou pajkou.
jandu

#17 Příspěvek od jandu »

Prekvapuje ma vývoj tejto debaty. Pájkujem vyslovene s trafopájkovačkou a používam popri trubučkovom cíne aj kolofóniu. No v žiadnom prípade mi to nedymí tak, aby som pri tom 2-3-hodiny bez problému presedel. V pomerne malej miestnosti. Alebo používate veľa pájky na jedno letovanie, alebo/a nemáte očistené pájacie plochy a tak cín prepalujete.
Mám odskúšanú optimálnu dľžku a priemer vodiča pre hrot. Tak sa zbytočne neprehrieva a kvalitne pájkuje. Pre bežné a večšie súčiastky mám 100W trafopájku s hrotom prierezu 2,5mm2 a pre malé a miniatúrne zase trafopájku 70W s medeným vodičom premeru 0,8 mm. Skúšal som odporovú pájkovačku na smd súčiastky, ale nevedel som jej prísť na chuť. A bežne pájkujem aj Fet-y s pištolovou trafopájkou bez újmy na ich činnosti.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od stepa »

to jandu: proto se ptam, zda neni napriklad astmatik...v tom pripade by se o dychacich potizich a nevolnosti mluvit dalo.
jandu

#19 Příspěvek od jandu »

S tým súhlasím.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
Killroy
Moderátor

#20 Příspěvek od Killroy »

Ani já žádné odsávání nepoužívám, ale snažím se v dílně trochu větrat a udržovat si tam dýchatelno. Trpím častými bolestmi hlavy, slzí mi oči a spouští se mi rýma. S těmito potížemi se potýkám již mnoho let a možná že jsou to následky nerozvážného mládí, kdy jsme jako elévové po škole nově přidělení do provozu celé dny pájeli v cínové lázni stovky kabelových ok za vydatné pomoci Eumetolu..

Killroy
jandu

#21 Příspěvek od jandu »

Eumetol poznám. V práci to spočiatku ženy používaly, ale práve pre jeho dymenie a smrad prešli časom na kolofoniu. V tej dielni sa vyrábali svorkovnicové rámy s prepojovacími vodičmi pre železnicu. Keď sa už naučili pájkovať so 100-150W odporovými pájkovačkami, už ani veľa kolofónie nepotrebovali. No ale ten Eumetol - fuj.
spejbl77

#22 Příspěvek od spejbl77 »

no mám alergii , pájet sem se naučil před 10leti ,problemi sem ze začátku neměl až ted ,posledni dobou ..skusim si našetřit na cín
Sendyx

#23 Příspěvek od Sendyx »

Kup si nějaký kvalitní cín, Sn62Pb37Cu1, Sn63Pb37, přinejhorším Sn60Pb40E a hlavně s obsahem tavidla MTL408 nebo 458, 468. Měli by to snad ještě mít v GESu. Vysoká účinnost a některé varianty i docela voní.
Spejbl

#24 Příspěvek od Spejbl »

Zdravim,nevim jestli toto vlákno bude ještě někdo číst,ale každopádně sem napíšu moje nové zkušenosti cose týče pájení a větrání.

úplně v začátcích (7let zpátky)jako naprostej zelenáč mi nedělalo problém,sedět v garáži bez větrání klidně 6 hodin,pájet zahalenej v dýmu od kalafuny(kam mi brácha ustavičně chodil radit ať si otevřu okno,jdu s tim ven,nebo aspon zadržim dech :) ale postupem času sem seděl ve vlastní dílně,3 hodiny v kuse,každej druhý den pájel trafopájkou,starym cínem,kalafunou a zase s minimálním větráním.Po těch 3 hodinách sem byl rád,že sem ještě neusnul jak mi bylo ospalo.A pořád mě to nutilo smrkat a kapat si vizín.(to už sem dával bratrovi za pravdu:) a tak sem založil toto vlákno.

Ted po zkušenostech a vašich radách,mám místnůstku kde je teplo,větrám při každým pájení a jinak minimálně jednou denně,používám noví cín,mikropáječku.Kalafunu se snažim používat mnimálně.
A ono je skutečně líp i bez odsávání,jde to od ruky,i když občas přece jen mě únava při pájení přepadne.Proto se ted snažim přejít na bezolovnatý pájení,prostě vyhazuju nebo aspon přesunuju všechno s olovem,umývám nářadí,meju ruce.Možná se to zdá přehnaný,ale co kdyby a taky nejsem doma sám.

Děkuji všem co se zabývali tímto vláknem,pomohli jste mi posunout se zase dál,díky

Ps:na co acylpyrin,kromě bolení hlavy ? :)
Já se vrátím
Sendyx

#25 Příspěvek od Sendyx »

Dobrá pomůcka je hadice (od vysavače, nebo ke klimatice, husí krk..), zastrčená do krabice s ventilátorem, a vývod dočasně hodit za okno. Do sání doporučuji dát tenkou síťku, a občas ji vykartáčovat. Sací hubice se pohodí na stůl v blízkosti pájené desky.. jediné, co je nepříjemné, je úbytek tepla v místnosti (někdy) a prsty v průvanu :)
PvvS
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od PvvS »

Zlaty voci, ja bych bez vetraku, nebo odsavani nedal ani ranu. Casy, kdy sem malem vykaslaval kalafunu v kostkach sou pryc. 1-2 vetraky z PC (pomalubezny , velky prumer), nejsou skoro slyset a mam pokoj. V praci je to povinny a pri pouzivani nekterych tavidel se bez nej neda zit.
Spejbl

#27 Příspěvek od Spejbl »

Sendyx píše:Dobrá pomůcka je hadice (od vysavače, nebo ke klimatice, husí krk..), zastrčená do krabice s ventilátorem, a vývod dočasně hodit za okno. Do sání doporučuji dát tenkou síťku, a občas ji vykartáčovat. Sací hubice se pohodí na stůl v blízkosti pájené desky.. jediné, co je nepříjemné, je úbytek tepla v místnosti (někdy) a prsty v průvanu :)

něco poobnýho sem zkuošel s vysavačem,msání měli bejt zavěšený nad stolem jako odpařovák,ale nic moc výsledek akorát hroznej hluk.
Já se vrátím
Spejbl

#28 Příspěvek od Spejbl »

PvvS píše:Zlaty voci, ja bych bez vetraku, nebo odsavani nedal ani ranu. Casy, kdy sem malem vykaslaval kalafunu v kostkach sou pryc. 1-2 vetraky z PC (pomalubezny , velky prumer), nejsou skoro slyset a mam pokoj. V praci je to povinny a pri pouzivani nekterych tavidel se bez nej neda zit.

A ty větráky máš někam vyvedený?Nebo to prostě foukaj někam dál od tebe ?
Já se vrátím
PvvS
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od PvvS »

Vzhledem k omezenymu misto to odfoukavaj smerem ode me. Aspon to necucham. Na odsavani nemaji vykon.
Skay
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Skay »

Dokonce jsou i případy kdy na vás váš vlastní zaměstnavatel s**e a musíte si pomoct sami. Taky jsem to před časem řešil. Nějaké filtry jsem zavrhnul už na začátku. Měli jsme k dispozici ventilační potrubí tak jsme to zavedli do něj. Bylo ale potřeba najít vhodný ventilátor. Větráčky z PC zdrojů mi přišli moc slabé, našel jsem tedy doma motor s turbínou z vysavače. Vyměnil ložiska ale i tak hluk z komutátoru byl značný a na celý den provozu to taky nebylo. Potom jsem na aukru našel pár odstředivých turbín každá o výkonu 25W nechal na ně udělat kryty, koupil několik těch hliníkových flexitrubek a supr... jak do výkonu tak do hlučnosti.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“