Klidně taky rákosník, vietev nebo žlutotlamej žabí ksicht ...jardafiala píše:Nějak mi uniká, jak vznikl zde používaný výraz PRCák? Už mi to delší dobu straší v hlavě, Číňan, Žluťák budiž ale proč PRCák?
DENON AVR-2106 ošidili stařenku za bílého dne...
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
A kutilmile - nelituju tě
- jardafiala
jardafiala píše:Nějak mi uniká, jak vznikl zde používaný výraz PRCák? Už mi to delší dobu straší v hlavě, Číňan, Žluťák budiž ale proč PRCák?
Vznikl tak, že jsem ho vymyslel a začal prvně používat právě na tomto fóru (nevěřící ať si zkusí hledat). Copyrightu se ale vzdávám a poskytuji to slovo coby open source
Základem je pochopitelně anglická zkratka názvu té země, no a pokud tomu někdo přisoudí druhý nebo další významy, je to jen jeho věc.
Mě by něco takového u tak solidní a poctivé země pochopitelně ani nenapadlo
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Je podezřelé, aby napětí báze-emitor bylo 1,2V. Odpájej alespoň bázi a pořádně ho proměř. Odsátí cínu a narovnání vývodu, aby se nedotýkal plošného spoje by mělo pro začátek stačit.
Vašek
- jardafiala
- tomasjedno
To by byl docela vejmrd, ale ani bych se tomu nedivil.
A také Ti teče pryč dost proudu přes konektor CP502 piny 6 a 7 (SR). Výpočtem na bázovém rezistoru je to skoro 150mA u PNP tranzistoru, zatímco ve druhém spodním kanálu je proud jen 8,5mA.
Ten PNP koncák je krajně podezřelý !!! Pořádně ho proměř, ale nejdříve ho odpájej, ať měření neovlivňují okolní součástky. A pro jistotu proměř i NPN trand.
Vašek
- jardafiala
- jardafiala
- osazení dvojice mn2488 mp1620
- vypájení, změření a výměna budiče mezi FR a SR
další experimenty budou následovat
- dalších experimentů již netřeba, trochu jsem se zamyslel, poměřil a zjistil, že chcípl R107. Nebylo to na něm na první pohled vidět, ale mělo mě to napadnout dřív. NPN tranzistor měl proražený přechod C-E, PNP byl děravý skrznaskrz takže vzal další součástky včetně tohoto nalezeného sebou. Inu další poučení, kdyby to aspoň vůbec nefungovalo tak bych to (možná?) zjistil dřív.
- nebudu prodlužovat vlákno, jak píše VASEK_W, měl jsm proměřit VŠECHNY součástky kolem mrtvol. Měřil jsem, opomněl jsem či jsem přehlédl. Teď když na to kouknu, tak to vidím už na první příloze.
VASEK_W píše:A také Ti teče pryč dost proudu přes konektor CP502 piny 6 a 7 (SR). Výpočtem na bázovém rezistoru je to skoro 150mA u PNP tranzistoru, zatímco ve druhém spodním kanálu je proud jen 8,5mA.
Vašek
Tak jsem na něj sice nepřímo ukazoval, ale ani ve snu by mne nenapadlo, že jsi důkladně neproměřil všechny okolní součástky okolo bouchlých konců
Při takovéto havárii je to nutné!!!
Vašek