Jak vyzkoušet čerpadlo kávovaru
Moderátor: Moderátoři
Nasel jsem foto rozebraneho cerpadla co jsem si ulozil s poznamkou.
Bude to asi podobne resene. Na foto je videt jak je to poskladane.
Ale upozornuji, ze tam neni nasazeny i druhy velky kovovy krouzek. Ten se vali nekde na stole pobliz.
Sestavu tvori tedy oba velke kovove krouzky na koncich pistu oddelene tim plastovym krouzkem uprostred a cele je to zasunute do dutiny civky.
- Artaban001
Ono by to šlo udělat i tak, že by jádro mohlo být magnetické a jedna půlvlna by píst udpuzovala, druhá přitahovala, ale takhle je to celkem jednoduchý systém. Sám jsem u Delonghi podobný čerpadlo rozebíral - šlo to celkem snadno a je s tím jako kdyby počítáno. Uvnitř je píst s dírou uprostřed, který funguje i zrovna jako jádro elektromagnetu. Cívka byla v plechovým rámečku, který uzavírá magnetický obvod. Na výstupu byla kulička jako ventilek, po druhým jsem nepátral - asi byl uvnitř jádra, nebo si plunžr sám příhodně odkrýval sací kanálek. Píst při jednom pohybu skrz sebe přes díru přečerpává vodu na stranu výtlaku.
- Přílohy
-
ulka.gif- (47.36 KiB) Staženo 64 x
jjilek píše:Takže hledat někde nefunkční kávovar za babku, z něj vytáhnout ventil. Dá se někde zjistit, ve kterých typech kávovarů je přesně tenhle?
Nebo pro zkoušku ucpat ten zpětný přívod do zásobníku s vodou?
--------
Vyzkoušel jsem a voda se přes zpětný pojistný ventil vrací do zásobní nádoby přestože je výstup volný.
Našel jsem na www.kavum.cz nový zpětný ventil za 175,- Kč, objednal, vyměnil a kávovar fachčí.