Zajímavé nabídky na Aukru, Bazoši apod. 2
Moderátor: Moderátoři
- jardafiala
- jardafiala
MiraSt píše:Ekran. Jako malý kluk jsem ji dostal. Šasi po stranách obrazovky. Elky v kovovém, černém krytu. Cokoliv vyměnit bez štípaček nemožné. Všechny součástky jsou spojené kuličkou mosazi.
. . . ó nikoliv, je to televizor REKORD . . .
můžeš mrknout i tady, je tam fotka zadní stěny v lepším a čitelnějším stavu . . .
ale s těmi spoji máš pravdu v tom, že se trafopájka nechytá, je to totiž svařeno,
ale není to mosaz, špíše bych řekl, že je to přímo kulička mědi.
myslím si, že to bylo "svářeno" pomocí nízkého napětí a jako elektroda se používala uhlíková tyčka . . .
https://www.rajce.idnes.cz/te-z-slak/al ... zor-rekord
A kutilmile - nelituju tě
EKKAR píše:Mě na ruSSácký elektronice vždycky fascinovaly ty jejich barvičky - každej pájenej spoj museli mít přetřenej modrou nebo fialovou barvou, dokonce to měli takhle nadiktovaný i v popisech a manuálech pro údržbu, že pájenej spoj se musí přetřít tou spešl na tenhle účel vyráběnou barvou ... Nechápu účel takový buzerace.
mě napadá jediná věc. pomoc pro snazší odhalení vyhřátého spoje/stuďáku
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
-ľahšie neskoršie odpájanie, lebo cín nezoxiduje na povrchu (niekedy sa mi zdá že je to zriedená zafarbená kolofónia)
-zabránenie cínovému moru
-je to označenie kontroly ktorá daný spoj kontrolovala
-je to niečo ako pečať, podľa toho poznať či tam neletoval nejaký iný maník
PotPalo píše:-ľahšie neskoršie odpájanie, lebo cín nezoxiduje na povrchu (niekedy sa mi zdá že je to zriedená zafarbená kolofónia)
-zabránenie cínovému moru
-je to niečo ako pečať, podľa toho poznať či tam neletoval nejaký iný maník
Spoje nejsou pájené, ale svařované. Není to kalafuna, ale nejspíš nitro barva (barevná, průhledná)
Takže:
kontrola spojů - ano
identifikace dalších zásahů, výměna součástek - ano
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
https://aukro.cz/zdroj-gl-6-zemedelske- ... 7041049707
Jaký? S ohledem na maximální čas těch spínacích hodin (15 minut), určených původně pro fotokomoru, mi uniká účel.
Citace:Kromě polovodičových diod, potenciometrů a některých elektrolytů jsou vývody součástek natvrdo svařené. (Sovětští kostruktéři však věděli co dělají, neboť součástky jsou tak kvalitní, že je prostě není potřeba měnit!
Zajímavost: Kromě čtyř elektronek, jednoho potenciometru, jednoho elektrolytu a síťové šňury je vše původní z roku 57. Kvalita tehdejších součástek je obdivuhodná... To je hodně zajímavá věc s porovnáním s dneškem.