NE555 není dělanej podle pravidel TTL, ale spíš CMOS - i když byl postavenej z bipolárních součástek, jeho rozhodovací úrovně jsou nastavený stejně jako v CMOS logice na 1/3 a 2/3 Unap. RESET pak prostě vyžaduje co nejtvrdší spojení se zemí, aby se "zapojil" - a má taky ze všech vstupů, kterýma lze zvenku funkci 555 ovlivnit, nejvyšší prioritu. Jeho autor by za něj měl dostat Nobelovu cenu, protože univerzálnějšího švába nenajdeš ani mezi operákama. K nastudování doporučuju třeba publikaci "Jan Hájek - Časovač 555 - praktická zapojení", vydal BEN, 1996, ISBN: 80-85230-20-8 nebo 80-901984-1-4 . Jeho funkce tam je autorem pro jistotu rozebraná do posledního přechodu (švábi šroubečky, na který by se daly rozebrat, jaxi taxi nemají)...DukeNuke píše:...
Ještě k té úrovni vstupu 4 - klasika TTL je nula všechno menší, než 0,8V. Ty uvádíš 0,5V. Dá se to někde vyčíst?
Jop, je to v datašítu - typ. 0,7V. Tak by to mělo být ok.
Otevřený kolektor + 555
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
@Ekkar - bral jsem to podle blokovýho schématu. Ty 1/3 a 2/3 úrovně jsou rohodovací hranice komparátorů, jejichž výstupy jsou na RS klopný obvod. Tedy zde začíná TTL logika. A proto jsem uvažoval úroveň TTL i pro vstup 4. Ale bude to jinak, někde na netu jsem četl, že 1V už to spolehlivě neresetuje. Ryze teoreticky, kdyby to byl CMOS, pak by rozhodovací úroveň pro reset byla < 1/2 UUcc.
Dám to na nepájivé pole a vyzkouším, ale zradu v tom nevidím.
A kdyby bylo nejhůř, tak tam místo bjt dám BS170, kterou tu někde mám a bude to jistota.
By to asi chtělo použít CMOS variantu 555 nebo místo 22k dát 330 Ohm a mezi RESET a kolektor PNP tranzistoru dát odpor aby napětí spolehlivě zvedlo nad treshold a zárověň to zbytečně moc nežralo.
Schválně zkus změřit, co z toho pinu 4 do země leze za proud. Já jsem NE555 20 let k ničemu nepotřeboval, tal opravdu nevím
- monterjirka
- jardafiala
Ta dioda s odporem na zem by měla smysl pouze tehdy, kdyby při odpojení země bylo na výstupu třeba jen 6V, pak by to takto řešit šlo.
Tak změřeno 0,4mA, což je nižší hodnota uvedená v datašítu.HF_Tech píše:Schválně zkus změřit, co z toho pinu 4 do země leze za proud. Já jsem NE555 20 let k ničemu nepotřeboval, tal opravdu nevím
Zablokování NPN tranzistorem funguje. Takže vyřešeno.
BTW - 555 jsem poprvé koupil pod rukou někdy v osmdesátém roce - tehdejší Tesla nic takového neměla a stál mě 30,-Kčs.
Děkuji všem zúčastněným.
Ona u nás "pětsetpětapadesátka" legálně dostupná nebyla prakticky až do Plyšáku - pak ji najednou "vobjevili" v Rožnově a jako MAE555 ji začali vyrábět. Přitom se už několik let předtím vyráběla teď si nevzpomenu pod jakým označením v dederónsku u RFT a taky jako β555 kdesi na Balkáně - a podržte si klobouky, panstvo, dokonce ji vyráběli i ve Velký Zemi, kde už včera sežrali i to, co si měli nechat na zejtra. Jako všecko, co se jim povedlo úspěšně opajcovat, na to hodili jakýsi obskurní utajovací označení a vesele s tím experimentovali už někdy těsně po roce 1980. To jenom k nám se musela pašovat přes hamižný kamioňáky, který je po desítkách kupovali v Dojčích u Conrada za DM 1,50 a u nás prodávali na inzerát v Amáru za dvojnásobek kurzovýho přepočtu ...
- patrikvarga