Fotovoltaika pro seniory za 1 Kč

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od jjilek »

Právě kolem ohřevu vody pro důchodce jednám. Něco už vím, něco ještě zjišťuji. Poradce MŽP přijde příští týden a pomůže s žádostí, pořídí fotodokumentaci atd.
Už ale vím, že bojler nelze z dotace pořídit. Také většina nabídek má nějaké kdyby. zejména je zarážející, že firmy celkem nezajímají technické problémy s realizací, ale vždy je cena 91 tisíc a něco navíc. Kvalita (pokud se o ni zajímám) je také různá. Chce to asi mít bokem při hledání firmy nějakého vlastního poradce odborníka.
alxa

#17 Příspěvek od alxa »

Doporučuji shlédnout video na trubce od Amperaka. Popisuje pěkně jak to řeší některé firmy. https://youtube.com/watch?v=M9f6U9wg7PM ... ATY63rp1KT
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od jjilek »

Zajímavé, poučné a co hlavní, potvrzuje to moje domněnky.
Bohužel na videu udaná adresa fóra
https://forum.amperak.cz/index.php
asi neexistuje.
Autor se asi na bastlírně nevyskytuje?
vasekpetr1

#19 Příspěvek od vasekpetr1 »

Jestli máš přístup na FB...
Achab

#20 Příspěvek od Achab »

jjilek píše:Už ale vím, že bojler nelze z dotace pořídit.

Už to mám taky, takže z vlastní zkušenosti. V mém případě byl bojler v ceně (Logitex LX-ACDC) a je hrazený dotací, ale montáž jsem si musel zajistit sám. Celková cena asi 86 tisíc s bojlerem 160 l (125 l byl levnější o 6 - 7 stovek), takže z dotace budu ještě vracet. Cena vyšla nižší, protože mám bojler bez výměníku - někteří chtěli kombinovaný. V případě FV ohřevu byla žádost vyřízená podstatně rychleji, než na okna a zateplení, asi tak za 14 dní.

Firma nabízela kompletní vyřízení dotace za 2000 Kč, ale podle MASu jsou to vyhozené peníze, protože každý návrh opatření musí stejně potvrdit MAS - zdarma. Mě stačilo poslat fotku starého bojleru a střechy před umístěním panelů, potrvrzení jsem dostal mailem do 2 dnů. Na závěrečnou zprávu zatím čekám, protože někdo musí přijet na kontrolu osobně, hlavně kvůli podpisu žadatele.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od jjilek »

V prvním odstavci - zajímavé, já jsem dostal opačnou informaci.
Ke druhému - souhlas. A ještě se skryje nějaký ten neadekvátní nárůst ceny.
Jen pro zajímavost, jaké a kolik panelů na ohřev vody, jaký příkon bojleru a jaký střídač?
Achab

#22 Příspěvek od Achab »

Bojler LX-ACDC je bez střídače - přímo na DC. Má dvě tělesa - síť AC 2 kW, druhé DC s možností přepojení 1,15 - 1,7 - 2,3 kW podle instalovaného výkonu panelů. Panely mám 4× 415 Wp AXI FXXL AC-415TFM/108BB, celkem 1,66 kWp.

Panely jsou připojeny přes MPPT regulátor (na fotce vpravo) a řídící jednotku bojleru (vlevo) přímo na DC těleso. Výhodou má být malá vlastní spotřeba, údajně kolem 2 W na regulátoru, průměrná účinnost 98,5 %. Spotřeba jednotky bojleru ze sítě cca 4 W.

Odkazy: Logitex.cz - Logitex.sk
Přílohy
02.jpg
02.jpg
01.JPG
01.JPG
03.JPG
03.JPG
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od jjilek »

Díky a podnětnou informaci, to je (LX-ACDC) možná část řešení také pro moji maličkost.
Tohle řešení
https://www.logitex.sk/vyrobky/zavesne-zasobniky-vody/
je se přímo nabízí pro můj záměr předehřívat fotovoltaikou a případně dohřívat vodu ze sítě při NT od 24:00 - 05:00 hodin.
Achab

#24 Příspěvek od Achab »

Bojler LX-ACDC / M bez výměníku je v podstatě upravený OKCE xxx 2/2 Dražice, s vývody DC tělesa a termostatu na konektorech ve spodním krytu. Původní DC těleso je nahrazeno zmíněným typem pro 3 výkony.

Jednotka bojleru je zaplombovaná a v záruce do toho nepolezu. Pravděpodobně obsahuje zdroj, DC stykač (po dotopení je slyšet odpad) a elektroniku pro přepnutí nevyužitého výkonu na další spotřebič. Regulátor MPPT je asi složitější, ale tento lze v případě poruchy i vyřadit, pouze klesne účinnost. V letních měsících by to ani moc nevadilo, protože PWM řízení funguje pouze do 70 % výkonu, pak propojí dodávku přímo na výstup.
Naposledy upravil(a) Achab dne 06 lis 2023, 11:35, celkem upraveno 1 x.
JirkaZ

#25 Příspěvek od JirkaZ »

Achab: zóny v koupelně řešil kdo? Nebo to není koupelna?

Vzhled nechávám zcela stranou.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Achab

#26 Příspěvek od Achab »

Správný postřeh - sporáková kombinace slabých 50 cm od vany. Když už tam vydržela 35 let, předělávat o 10 cm ji nebudu, stejně je schovaná za bojlerem...

Spíš ty elektro komponenty schovám do skříňky, vypadá to jak v kotelně.
Naposledy upravil(a) Achab dne 06 lis 2023, 11:56, celkem upraveno 1 x.
JirkaZ

#27 Příspěvek od JirkaZ »

A ta sprcha a vanová baterie jsou pro sporákovou kombinaci?

To jsou mi vjecy...

Případně si nastuduj, co a jak může nebo nemůže být v zónách...

Abychom si rozuměli: klidně si to měj jak chceš, já rozhodně nejsem zastáncem vynucování toho, co bolševik momentálně vygeneroval...

Nicméně některé jeho "produkty" mají výjimečně občas racionální důvody a tohle považuju za jeden z nich. Takže jen abys věděl...

Jinak pochopitelně stále platí zákaz retroaktivity (ten zmizí, až budeme v plném Orwellovi), jinými slovy když to tam bylo dřív a vyhovovalo to, tak nelze nikoho nutit, aby to předělal dle současných požadavků.

Výjimkou jsou rekonstrukce.
Naposledy upravil(a) JirkaZ dne 06 lis 2023, 12:03, celkem upraveno 1 x.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Achab

#28 Příspěvek od Achab »

Racionální důvod posunu sporákovky jsou trubky ve zdi. Pospojování pouze na vaně a viditelných trubkách. Jinak všechno vyhovuje, vana je u levé stěny.
JirkaZ

#29 Příspěvek od JirkaZ »

Podle mě je bojler jasně v zóně 2 a pokud není zcela speciálního provedení (krytí), tak tam být nemůže.

Ale zase: platí to až od jisté doby, takže viz výše.

Edit: zase je v tom slovíčkaření a bordel, takže třeba tady uvádějí, že bojler (bez specifikace krytí) v zóně 2 ano. No a u bojleru Dražice u OKCEV200 píšou:
Elektrické krytí IP 44 umožňuje umístění ohřívače do zóny 2 dle ČSN 33 2000-7-701.
Naposledy upravil(a) JirkaZ dne 06 lis 2023, 12:22, celkem upraveno 1 x.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

p32

#30 Příspěvek od p32 »

JirkaZ píše:Podle mě je bojler jasně v zóně 2 a pokud není zcela speciálního provedení (krytí), tak tam být nemůže.

Ale zase: platí to až od jisté doby, takže viz výše.
Je to správná připomínka, platí to už i pro tuto rekonstrukci.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“