Fotovoltaika pro seniory za 1 Kč
Moderátor: Moderátoři
Už ale vím, že bojler nelze z dotace pořídit. Také většina nabídek má nějaké kdyby. zejména je zarážející, že firmy celkem nezajímají technické problémy s realizací, ale vždy je cena 91 tisíc a něco navíc. Kvalita (pokud se o ni zajímám) je také různá. Chce to asi mít bokem při hledání firmy nějakého vlastního poradce odborníka.
Bohužel na videu udaná adresa fóra
https://forum.amperak.cz/index.php
asi neexistuje.
Autor se asi na bastlírně nevyskytuje?
- vasekpetr1
jjilek píše:Už ale vím, že bojler nelze z dotace pořídit.
Už to mám taky, takže z vlastní zkušenosti. V mém případě byl bojler v ceně (Logitex LX-ACDC) a je hrazený dotací, ale montáž jsem si musel zajistit sám. Celková cena asi 86 tisíc s bojlerem 160 l (125 l byl levnější o 6 - 7 stovek), takže z dotace budu ještě vracet. Cena vyšla nižší, protože mám bojler bez výměníku - někteří chtěli kombinovaný. V případě FV ohřevu byla žádost vyřízená podstatně rychleji, než na okna a zateplení, asi tak za 14 dní.
Firma nabízela kompletní vyřízení dotace za 2000 Kč, ale podle MASu jsou to vyhozené peníze, protože každý návrh opatření musí stejně potvrdit MAS - zdarma. Mě stačilo poslat fotku starého bojleru a střechy před umístěním panelů, potrvrzení jsem dostal mailem do 2 dnů. Na závěrečnou zprávu zatím čekám, protože někdo musí přijet na kontrolu osobně, hlavně kvůli podpisu žadatele.
Panely jsou připojeny přes MPPT regulátor (na fotce vpravo) a řídící jednotku bojleru (vlevo) přímo na DC těleso. Výhodou má být malá vlastní spotřeba, údajně kolem 2 W na regulátoru, průměrná účinnost 98,5 %. Spotřeba jednotky bojleru ze sítě cca 4 W.
Odkazy: Logitex.cz - Logitex.sk
Tohle řešení
https://www.logitex.sk/vyrobky/zavesne-zasobniky-vody/
je se přímo nabízí pro můj záměr předehřívat fotovoltaikou a případně dohřívat vodu ze sítě při NT od 24:00 - 05:00 hodin.
Jednotka bojleru je zaplombovaná a v záruce do toho nepolezu. Pravděpodobně obsahuje zdroj, DC stykač (po dotopení je slyšet odpad) a elektroniku pro přepnutí nevyužitého výkonu na další spotřebič. Regulátor MPPT je asi složitější, ale tento lze v případě poruchy i vyřadit, pouze klesne účinnost. V letních měsících by to ani moc nevadilo, protože PWM řízení funguje pouze do 70 % výkonu, pak propojí dodávku přímo na výstup.
Spíš ty elektro komponenty schovám do skříňky, vypadá to jak v kotelně.
To jsou mi vjecy...
Případně si nastuduj, co a jak může nebo nemůže být v zónách...
Abychom si rozuměli: klidně si to měj jak chceš, já rozhodně nejsem zastáncem vynucování toho, co bolševik momentálně vygeneroval...
Nicméně některé jeho "produkty" mají výjimečně občas racionální důvody a tohle považuju za jeden z nich. Takže jen abys věděl...
Jinak pochopitelně stále platí zákaz retroaktivity (ten zmizí, až budeme v plném Orwellovi), jinými slovy když to tam bylo dřív a vyhovovalo to, tak nelze nikoho nutit, aby to předělal dle současných požadavků.
Výjimkou jsou rekonstrukce.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Ale zase: platí to až od jisté doby, takže viz výše.
Edit: zase je v tom slovíčkaření a bordel, takže třeba tady uvádějí, že bojler (bez specifikace krytí) v zóně 2 ano. No a u bojleru Dražice u OKCEV200 píšou:
Elektrické krytí IP 44 umožňuje umístění ohřívače do zóny 2 dle ČSN 33 2000-7-701.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.