Rádio Traviata S692

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Zbynek_

Rádio Traviata S692

#1 Příspěvek od Zbynek_ »

Zdravím, snažím se po chvilkách zprovozniti toto rumunské radio s gramofonem. Jediné co fungovalo byl gramec. Nejdříve jsem vyměnil vyschlý elektrolit na anodovém napětí zesilovače a tím se odstranil brum v reproduktoru. Pak jsem zjistil, studený spoj na žhavení ECH81 a EBF 89 a už šlo i naladit nějaké zahraniční stanice na středních vlnách. Na VKV má rádio rozsah pouze v OIRT a tam jsem bohužel nic nenaladil.
Nemá zde někdo zkušenost s úpravou stávající vstupní jednotky VKV s ECC85 pro naladění některé stanice na dnešní FM bez použití externího konvertoru?
Děkuji za tipy..
Přílohy
traviata.jpg
traviata.jpg
AdamVarga

#2 Příspěvek od AdamVarga »

Bez VF generatoru to lahko nepojde.

Zmenou hodnôt C111 a C106 sa dá posunúť pásmo no so šírkou prijímaného pásma toho asi moc nespravíme bez skutočne drastických riešení.

JE AVŠAK NEVÝHNUTNÉ MAŤ GENERÁTOR VF pre správne nastavenie.
ok1hga

#3 Příspěvek od ok1hga »

AdamVarga píše:so šírkou prijímaného pásma toho asi moc nespravíme bez skutočne drastických riešení

to drastické řešení je přeladit cívky . . . změnšit jejich indukčnost . . .
L101/102, L103 a L104/105 . . .
AdamVarga píše:JE AVŠAK NEVÝHNUTNÉ MAŤ GENERÁTOR VF

. . . ano, bez toho se nehneš.
Přílohy
Traviata 2_schema.jpg
Traviata 2_schema.jpg
Traviata 2_VHF ECC85.jpg
Traviata 2_VHF ECC85.jpg
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

Pro začátek by to mělo jít výměnou C121=27 pF, C101=6,8 pF, C102=22 pF, z L103 a L104 odvinout čtvrtinu závitů, trimry C106 a C111 nastavit na střed a zkusit naladit nějakou silnější stanici.
S generátorem a měřicí technikou by to bylo daleko rychlejší, ale s trochou trpělivosti to jde podle známých frekvencí stanic posunout stupnici tak, aby pokryla co nejvíc z pásma 87,5 - 108 MHz (L104 na spodku a C111 na horním konci rozsahu na střídačku, protože při hnutí trimrem nebo jádrem si navzájem ty konce stupnice trochu posouvají, dokud nebudou akorát).
A pak podle známých frekvencí dvou stanic ladit na střídačku jednu kolem 92 MHz na nejlepší příjem (jádrem L103) a jednu kolem 102 MHz (trimrem C106) taky na nejlepší příjem (opět na střídačku, i zde se navzájem cívka a trimr navzájem ovlivňují).
To nastavení souběhu vstupního obvodu jde vylepšit - připojit voltmetr na výstup detektoru (+ na bod 508, tedy na plus elektrolytu C232, mínus pak na bod 507, tedy běžec trimru PA). Když přestane napětí růst a maximum je ploché, znamená to, že je potřeba najít nějakou slabší stanici, aby signál pokud možno nenasytil omezovač amplitudy EBF89. Ale ten celý VKV FM díl neměl už z výroby nijak oslnivou citlivost, tak ten omezovač hed tak nenasytí.
Ale takové přednastavení přinejmenším podle GDM by ušetřilo dost času.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Lukas-Peca »

Ještě bych zvětšil C107 a 110, aby byl větší rozsah přeladění.

Dokážete někdo popsat funkci první triody? C104 a R102 je neutralizace?
xsc

#6 Příspěvek od xsc »

Pro větší rozsah bych ještě vyhodil nebo zvětšil kondenzátory v sérii s ladícím - C107 a hlavně C110.
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

Jo, C110 stačí zvětšit na 330 pF, případně by se dal i vynechat, zato C107 by slušel 470 pF na 500 V, jak je předepsáno, protože usměrňovač je polovodičový, tedy na anodách je i 300V, dokud lampy nenažhaví.
A o průrazném napětí ladicího kondenzátoru nevíme nic.
Ten obvod s C104, R102 a C102 je unilateralizace stupně uprostřed pásma (potlačení vlivu Millerovy kapacity v triodě), patrně by neškodil C104 zmenšit na 2,7 pF, ale patrně to nebude nutné.
Zbynek_

#8 Příspěvek od Zbynek_ »

Děkuji za odpovědi. Zatím jsem demontoval tišťák vstupní jednotky s ECC85. Narozdíl od hlavní desky rádia, kde je číslo každé součástky označeno přímo na DPS, tak na této malé destičce to bohužel není. Musel jsem trpělivě podle součástek a vývodů dle schématu každou součástku identifikovat, abych v tom měl trochu přehled. Při tomto bádání jsem ovšem narazil na jeden rozdíl proti tomu co je na schematu a to je zapojení kondenzátoru C102 (33pF). Tento kond. má být zapojen mezi koncem cívky trafíčka na vstupu a zemí, ale na DPS je umístěn mezi katodou elektronky a zemí. Pro lepší představu přikládám ještě schéma, kde jsem domaloval, jak je to nyní na tom DPS. Pokud budu tedy vycházet z Hillova návodu, mám tento kondík dát, tak jak je na původním schématu, abych mohl doufat, že to bude po úpravě fungovat?
Přílohy
traviata_2_vhf_ecc85_155.jpg
traviata_2_vhf_ecc85_155.jpg
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Lukas-Peca »

Tak, jak to máš ty, je to správněji, nebudou se tolik uplatňovat parazitní vlastnosti C103. Na funkci to nic nemění.
lubos1961

#10 Příspěvek od lubos1961 »

Takle nějak by to mělo být.
Přílohy
jednotka2.png
jednotka2.png
jednotka.png
jednotka.png
Zbynek_

#11 Příspěvek od Zbynek_ »

Ano, na tomto schéma je en kondík C102 tak, jak to mám osazeno v tom modulu. Kdybych věděl, že tento osazovák existuje a počkal, tak bych si ušetřil nějaký čas s identifikací součástek. :? Zkoušel jsem trochu upravit hodnoty kondenzátorů a cívek podle Hillova návodu, ale zatím bez úspěchu. Předtím to aspoň trochu šumělo, teď se mi zdá že ani to ne. Možná jsem netrefil úplně přesně ty hodnoty, poněvadž nemám zatím po ruce ty správné kondíky a zkoušel jsem je různě kombinovat z toho co jsem našel, aby to dalo tu hodnotu, ale nějaký ten pF tam může lítat. Navíc ani nevím, jestli je kombinace keramických kondů různých hodnot v tomto případě vůbec vhodná. :roll: Snad budu mít brzy přesné kondy tak uvidím.. Děkuji.
ok1hga

#12 Příspěvek od ok1hga »

Zbynek_ píše:Zkoušel jsem trochu upravit hodnoty kondenzátorů a cívek podle Hillova návodu, ale zatím bez úspěchu. Předtím to aspoň trochu šumělo, teď se mi zdá že ani to ne.

. . . a kmitá ti to ?
na jakém kmitočtu ?
máš ten generátor ?
Zbynek_

#13 Příspěvek od Zbynek_ »

No to je právě u mne problém. Generátor bohužel nevlastním a kmitočet asi nezměřím. Mám pouze osciloskop, který měří jen do 50MHz. :roll: spíš to jen zkouším metodou pokus omyl podle doporučení..
xsc

#14 Příspěvek od xsc »

Kmitočet změříš snadno. Oscilátor kmitá o 10,7MHz výš. Takže by se ti měl objevit na jiném FM rádiu v pásmu od 98 do 108 MHz. Šumět to bude míň, dokud nedoladíš vstupní část. Nejdřív testuj oscilátor.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Lukas-Peca »

Ještě taky asi bude potřeba sladit mezifrekvenci a detektor. Stačí na to generátor nemodulovaného kmitočtu 10,7 MHz. Ještě jsem neviděl lampové rádio, které by po těch letech nemělo mefu rozladěnou.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“