Elektroinstalační čepičky, kde sehnat?

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Crifodo

#31 Příspěvek od Crifodo »

Dřevostavby a (ne)zhášivost jsou trochu úplně jiný problém než kroucený spoje.
Funkčnost Kroutilových svorek je za některých, asi ne vždycky a snadno dodržených podmínek vyhovující. Můžu se podivovat nad 60 let starým spojem dokonale funkčním, ale zároveň vidím že vydrží tak ještě jednu demontáž a měření a nebo ani tu. Nehledě na eventuality typu přidat spoj, kombinace většího a malého průřezu. A hlavně PROČ VLASTNĚ.
Něco podobného byly ovíjené spoje, před 40 lety velebené, nazývané i jako studené sváření. Existovaly na to i varianty špiček do FRB konektorů. Kolik z vás se s nima dneska setkává nebo v práci používá?
Hill
Administrátor

#32 Příspěvek od Hill »

Jo, ovíjené spoje, někdo to měl v ruce, někdo bez ovíjecí pistole ani ťuk. V silových obvodech jsem je nikdy neviděl, zato ježky pro rozsáhlé sdělovací a zabezpečovací rozvody celkem běžně. Absence předpokladu, že se ten spoj bude muset někdy přemotat na jiný kolík, byla dána tím, že tehdy se očekávala stálost norem, obvyklá rychlost vývoje elektroniky, prostě, že tam ty rozvody i s příslušnými "ježky" dalších 50 let zůstanou beze změny (když už se na zařízení muselo 5 - 15 let čekat).

K těm stáčecím konektorům s kónickou pružinou bych upřesnil, že je Amíci používají někdy od roku 1940. Asi si nemůžou stěžovat: na to, aby je při své, až paranoidní, bezpečnostní úzkostlivosti zakázali, měli tedy dost času.
Jak už jsem psal, s každou svorkou či svorkovnicí se dá udělat instalace jak pohledná a přehledná, tak prasecky nepřehledná. A spoje se dají udělat kvalitní a trvanlivé, stejně, jako poruchové.
Záleží na tom, kdo to dělá.
Crifodo

#33 Příspěvek od Crifodo »

Hill píše:V silových obvodech jsem je nikdy neviděl, zato ježky pro rozsáhlé sdělovací a zabezpečovací rozvody celkem běžně.

K těm stáčecím konektorům s kónickou pružinou bych upřesnil, že je Amíci používají někdy od roku 1940. Asi si nemůžou stěžovat: na to, aby je při své, až paranoidní, bezpečnostní úzkostlivosti zakázali, měli tedy dost času.

Ovíjené jako takové ne, ale smotaný dráty ve svorkovnicích motorů na území kdysi SSSR byly na tuzemských fórech zmiňovány víckrát, s patřičným despektem (asi oprávněným, protože je to vskutku náhradní a netechnické a opravynevhodné řešení). Tesla Kolín používala ovíjené spoje na stojanech CNC až daleko do 80tek. Pak ovíjené spoje zanikly i s celou 70 let trvající fabrikou jakož i většinou celého státního podniku.
Argument, že se někde něco drží, bych nepovažoval až tak následování a chvály hodný :roll:
rnbw

#34 Příspěvek od rnbw »

Ovijane spoje sa pouzivali (a snad aj pouzivaju, akurat sa to nesmie v EU predavat) v usporkach na pripojenie vyvodov trubice na plosak.
Celeron

#35 Příspěvek od Celeron »

Jenže v úsporkách to jsou takový "šmodrchy" na divoko. V sálovejch počítadlech byly jeden závit vedle druhýho. Ono to pistolí ani jinak namotat nešlo.
A propo, to se úsporky už v EU nesmějí prodávat?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Crifodo

#36 Příspěvek od Crifodo »

V úsporkách to mělo důvod, ten drát byl vhodný do zátavu skrz sklo a nedal se naopak rozumně připájet.
rnbw

#37 Příspěvek od rnbw »

Ano - ten drot ma na povrchu nejaku nevodivu vrstvu, takze sa aj blbo meria, ci je vlakno prerusene. Ta vrstva sa musi porusit bud omotanim okolo hranateho kolika alebo zasunutim medzi ostre plechy.

Predaj je zakazany, lebo tam je fuj ortut.
Celeron

#38 Příspěvek od Celeron »

rnbw píše: Predaj je zakazany, lebo tam je fuj ortut.

Tak to se moc dlouhýho věku nedožily. Doufám, až budu jednou potřebovat G23 dvojtrubku, že bude ještě k sehnání.
Jirka

tomasjedno

#39 Příspěvek od tomasjedno »

Kvůli speciální patici to asi ještě nějakou dobu k sehnání bude, ale třeba velkou matnou kouli v E27 (Globe) > 20 W už jsem nenašel.
BOBOBO

#40 Příspěvek od BOBOBO »

To jsou zase kecy . Kdo viděl otevřenou škatulku na americkým motoru , když k nám byl dopraven ? Zrovnatak jsem viděl provedení rozvodu vody pozinkem . Bych blil . Vše se muselo předělat .
EKKAR

#41 Příspěvek od EKKAR »

Já nevím co máš proti pozinku - ve svojí době se to prostě tak dělalo, stejně jako se plyn před X lety mohl rozvádět trubkama spojovanýma závitem a těsněnýma na koudel a fermež, pokud se to zatřelo barvou. Dneska už to předpisy pro NOVÝ instalace nedovolujou a veškerý plynový potrubí se musí buď vařit, nebo lisovat z měděnejch rourek. PROSTĚ BYLA JINÁ DOBA A Z NÍ PLYNULY I JINÝ NORMY.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ZVUK2000

#42 Příspěvek od ZVUK2000 »

Celeron píše: A u čokolády, co nemá pohyblivou příložku jste ještě nikdy neviděli šroubkem téměř přeštíplej drát?

Tak používej bezšroubovou čokoládu :D
Přílohy
okoláda.jpg
okoláda.jpg
Celeron

#43 Příspěvek od Celeron »

To jsem snad nikdy v životě neviděl. 8O
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Součástky“