DukeNuke píše:@PavelFF - chlubit se tím, že se mi nerozjela LED do sebezničení, když jí teče 20mA - pravděpodobně její nominální proud... nevím, co bych na tohle řek. při tomhle proudu se ani nezahřeje => nedojde k posunu VA charakteristiky => k "samozničujícímu" ději nemůže dojít.
Nemusíš na to říkat nic. Ani to nebylo chlubení. Ale potvrdils právě sám, co se tady marně snažím EKKARovi vysvětlit: Pokud je ledka zapojená na tvrdý zdroj napětí (bez omezení proudu, bez sériového odporu)
právě tak velkým, aby tekl jmenovitý proud, tak se žádné blesky nekonají. Při tomto proudu (jedna při 20mA , jiná při 1A - ale musí být jmenovitý) se prostě nezahřeje natolik, aby se rozjela destrukce.
Neshořela mi nízkopříkonová ledka, neshořela mi ani 3W ledka. EKKAR nerozlišuje druh ledky. Prostě ledka bez sériového odporu shoří a basta. Stačí pár mV a je to.
Samozřejmě vůbec netvrdím, že provozovat ledku bez omezovače proudu je vhodné. Ale není to nemožné pokud se splní podmínky.
Prvotně mě zaujalo geniální tvrzení, že "
Při rovnosti napětí zdroje a součtu Uf obou diod by teoreticky neměl procházet žádnej proud, protože nebude žádnej rozdíl potenciálů ...". Tak jsem se zapojil do debaty.