Crifodo píše:kde je také srovnání citlivosti (subjektivní) http://www.crystal-radio.eu/enluidsprekertest.htm
Pozerám na tú tabuľku výkonov na hranici počuteľnosti slúchadiel a nevychádzam z údivu. Podľa mňa sú to prehnané čísla a niekde musel ten človek urobiť chybu. Alebo má 1000x lepší sluch ako ja.
Ja som pred časom takto subjektívne meral citlivosť slúchadiel 4k a ARF272. Pripojil som slúchadlá na NF generátor a paralelne k nim osciloskop. 4K slúchadlá mali takto citlivosť podľa osciloskpu 2 mV (keď som práve prestal/začal počuť tón 1 kHz). To je práve hodnota, keď sínusovka na displeji mizla v šume.
ARF272 boli tesne pod šumom stopy, takže odhadom 1 mV.
Podľa tej stránky, tie horšie 4k slúchadlá mali hranicu pri 0,033 pW. Nech ich impedancia na 1 kHz je 10 kOhmov (podľa článku v AR 1956/06 s. 185). Potom mi vychádza hodnota napätia asi 25 uV (násobené ešte 1,41).
Pýtam sa s Cimrmanmi: Pane inženýre, je to možné?
Že by som mal zníženú citlivosť 4k slúchadiel? Alebo sa v niečom mýlim... Škoda, že nezverejnil namerané napätia.
A čo tie 32 ohmnove testované sláchadlá? Aj tam to vypadá na super citlivosť. Pri takej citlivosti by som chytal SV stanice na klinec. A čo násobne vyššia úroveň šumu??