Oprava napínáku řetězové pily
Moderátor: Moderátoři
- hajeklubos
Oprava napínáku řetězové pily
Dostala se mi na opravu elektrická řetězová pila Parkside. Spadnul řetěz, dost blbý a nebezpečný.
Čep napínáku je z 3mm materiálu, neprochází ani celou lištou,osa napínáku ohnutá, no toto?????
Síla plastu na které je napínák upevněn je tak slabá, že první rána, kterou napínák dostane na štelovací matici vede k tomu, že se to celé prohne, beznástrojové utažení lišty tah neudrží, čep vyskočí, ohne závit štelováku, lišta jde zpět a padá řetěz. Moc pěkné.
Vložil jsem pod celou obdélníkovou plochu chodu matice ocelovou planžetu 0,8mm. Tím se síla rozloží na větší plochu. Matici jsem odbrousil jenom asi o 0,6mm a tím vymezil stranovou vůli v napínáku. Zatím to tak chodí. Bylo by lepší vyrobit novou matici s delším čepem ze silnějšího materiálu. Je tam problém v tom, že mertické závitové léry závit moc nepoznávaly. Je možné, že jsou to závity G. Bohužel inčové závitníky ani očka nevlastním. Ještě si pohrávám s myšlenkou jestli nevyhodit plastové utahovací kolečko lišty a nahradit to podložkou s maticí na klíč, to by se nepovolovalo.
Luboš
- hajeklubos
K Parkside – Sám jsem si několikrát naskočil a úpravy DODO na EB popsal. Na postrašení nějaké drobnosti Parkside uspokojí ale nenadchne. Bohužel dnes je vše China i poslední Makita, kterou jsem si koupil do rezervy za 15let starou el. pilu DOLMAR. Nezvítězíš !
Luboš
Aneb i on (pod permanentní hrozbou karabáče ve všech formách) umí dělat přijatelně.
Ne, nezvítězíš, ale můžeš se alespoň snažit o to nejméně špatné v tom humáči.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.