Oprava napínáku řetězové pily

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
hajeklubos

Oprava napínáku řetězové pily

#1 Příspěvek od hajeklubos »

Oprava napínáku řetězové pily.
Dostala se mi na opravu elektrická řetězová pila Parkside. Spadnul řetěz, dost blbý a nebezpečný.
Čep napínáku je z 3mm materiálu, neprochází ani celou lištou,osa napínáku ohnutá, no toto?????
Síla plastu na které je napínák upevněn je tak slabá, že první rána, kterou napínák dostane na štelovací matici vede k tomu, že se to celé prohne, beznástrojové utažení lišty tah neudrží, čep vyskočí, ohne závit štelováku, lišta jde zpět a padá řetěz. Moc pěkné.
Vložil jsem pod celou obdélníkovou plochu chodu matice ocelovou planžetu 0,8mm. Tím se síla rozloží na větší plochu. Matici jsem odbrousil jenom asi o 0,6mm a tím vymezil stranovou vůli v napínáku. Zatím to tak chodí. Bylo by lepší vyrobit novou matici s delším čepem ze silnějšího materiálu. Je tam problém v tom, že mertické závitové léry závit moc nepoznávaly. Je možné, že jsou to závity G. Bohužel inčové závitníky ani očka nevlastním. Ještě si pohrávám s myšlenkou jestli nevyhodit plastové utahovací kolečko lišty a nahradit to podložkou s maticí na klíč, to by se nepovolovalo.
Luboš
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Habesan »

A které měrky se nejvíce podobaly ?
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
alj

#3 Příspěvek od alj »

Pěkná práce a obdiv, že to někomu opravuješ. Nechápu lidi, co si takové nářadí koupí v Lidlu. Stačí si pár korun připlatit a vzít třeba Makitu a není třeba takové problémy řešit.
hajeklubos

#4 Příspěvek od hajeklubos »

Závit vypadal na M5. Ale obyčejná matice M5x0.8 tam natočit nešla. Jemnou M5x0.5 jsem nenašel. Později přiložená měrka M5x0.8 ani 0.5 nepasovala a vypadalo to i na rozdíl v úhlech. Nemohu vyloučit, že závit byl natažen nebo vyroben v zemědělské toleranci. Dále jsem to neřešil a doufám, že nebudu po opravě muset.
K Parkside – Sám jsem si několikrát naskočil a úpravy DODO na EB popsal. Na postrašení nějaké drobnosti Parkside uspokojí ale nenadchne. Bohužel dnes je vše China i poslední Makita, kterou jsem si koupil do rezervy za 15let starou el. pilu DOLMAR. Nezvítězíš !
Luboš
JirkaZ

#5 Příspěvek od JirkaZ »

Jenže když si koupíš značku, tak to sice PRCák je, ale pravděpodobně hlídanej.

Aneb i on (pod permanentní hrozbou karabáče ve všech formách) umí dělat přijatelně.

Ne, nezvítězíš, ale můžeš se alespoň snažit o to nejméně špatné v tom humáči.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

A hlavne to bude normalne navrhnute a nie ako imitacia naradia urcena na akciovy predaj v potravinach.
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Je ti jasný , ža až si majitel ukrojí ruku , tak jdeš coby výrobce k soudu ? toto bude horší , než nějaký zblblý jistič .
Odpovědět

Zpět na „Elektrické nářadí“