Existuje Adaptér USB -> paralel port?

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kulikus
Kontaktovat uživatele:

Existuje Adaptér USB -> paralel port?

#1 Příspěvek od kulikus »

Půjde připojení tiskárny LaserJet 5L (má paralelní rozhraní) k modernímu notebooku?
petrfilipi

#2 Příspěvek od petrfilipi »

Převodníky USB/LPT existují, tak jako pokusy o připojení HP5L přes USB. Občas jsou to pokusy/řešení i českých uživatelů.

PF
ok1hga

#3 Příspěvek od ok1hga »

před mnoha léty, když jsem chtěl provozovat tiskarnu HP LaserJet 1100A
jsem také hledal převodník USB na Paralelní port,
ale takový co by 100%ně fungoval, se mi tehdy nepodařilo sehnat.
Nakonec jsem to vyřešil připojením tiskárny přes LAN print-server.
Malá krabička, kde se nastavila IP v rozsahu místní sítě a kde bylo rozhraní Centronix přímo do tiskárny.
Navíc pak šlo tisknout z kteréhokoliv pc v domácí síti.
print servery
v současné době provozuji tiskárnu HP LaserJet M130nw, která již LAN má přímo v sobě . . .
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

Mně se ten printserver s paralelním rozhraním vešel přímo do tiskárny (HP-LJ6P má mezi Centronixem a krytem právě tak akorát místa), takže ji mám v síti LAN.
Při té příležitosti se (trochu OT, pardon) zeptám: mám teď potíž nainstalovat tu tiskárnu do noťasu s Win10, vyzkoušel jsem několik návodů, protože originál CD jsem nikdy neměl a v seznamu podporovaných tiskáren mi ji Win10 nenajdou. Od Packardů jsem stáhl cokoli, co by mohlo fungovat, ale stále mi nevychází vstříc... prostě soubory k tisku musím nasypat do druhého noťasu s Win7 a tisknout z něj. Jenže nevím dne ani hodiny, kdy ten doslouží.
Nedělali jste to už někdo?
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Hubert_79 »

Mám stejný problém s již poněkud obstarožní tiskárnou OKI Okipage 14. Ta sice rozhraním USB disponuje, ale pod Win 10 ani prd... Řeším to tiskem z notebooku s Win XP. Pravdou je, že oficiální podporu ta tiskárna měla pro Win XP, později už ne a v současnosti už ani OKI nemá na stránkách jakýkoli soft pro tento model. Nebo jsem to nenašel...
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
houmr

#6 Příspěvek od houmr »

Řešil jsem tuhle tiskáru před 2 lety v práci a taky nevyřešil. Je připojená do kolegovo podružného starého PC s XP a nasdílená. Ať jsem dělal cokoliv, z Win10 se mi jí zpřístupnit nepodařilo. Jestli jsem pochopil, byl nějaký problém s bezpečností nějakého protokolu či co, který právě pro tu nebezpečnost Win10 již nepodporuje. A připojit jí přímo na PC s Win10 právě zase narazilo na absenci paralelního portu.
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

Obávám se, že ani na PC s paralelním portem, pokud by v něm byly Win10, ji nezprovozníš. Ani driver této tiskárny pro 64bitové systémy se nenainstaluje správně (tedy aspoň to systém tvrdí, a fakt to nechodí).
Z toho pohledu je tedy jedno, jestli použiju tu tiskárnu jako lokální s paralelním portem, nebo síťovou za použití printserveru LAN->CEN PS-110P. Ten samozřejmě lze použít pro spoustu jiných tiskáren, takže v tom rozhraní chyba není.
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

LaserJet 5L pouziva standardny jazyk PCL5, takze sa da pouzit univerzalny PCL driver. Pre OKIPAGE 14 to plati tiez.
houmr

#9 Příspěvek od houmr »

A jak si matně vzpomínám, v tom byl právě ten problém. Ovladač PCL5 sice nainstalovat jde, ale na Win10 už ne pro sdílenou tiskárnu připojenou jinam.
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Pleties dokopy dve veci. Ak sa chces pripojit k PC s Windows XP, musis v 10 povolit protokol SMB 1.0.
JirkaZ

#11 Příspěvek od JirkaZ »

Ani nejnovější Linux nemá s HP LJ 6L problémy (pokud v PC je normální paralelní port, tedy buď na MB, nebo jako PCI apod. karta).

Prostě se zapne, nastaví základní parametry tiskárny (papír, rozlišení atd.) a tiskne. Nikde nemusím hledat žádné ovladače, řešit problémy s kdovíčím atd.

Jinak ty USB<->LPT porty jsou obecně dost problematické, někdy fungují, jindy ne. Chce to vyzkoušet konkrétní kus v konkrétní konfiguraci.
Přílohy
Linux_Kubuntu_18.04_tiskarny.png
Linux_Kubuntu_18.04_tiskarny.png
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
eleferner

#12 Příspěvek od eleferner »

Jen vsuvka, proc nektere USB-COM a USB-LPT prevodniky funguji a jine ne: je to tim, ze USB koncove zarizeni si nedokaze rict o preruseni (interrupt), samotny USB standard to jednoduse nepodporuje. Pak zalezi na tom, jak je udelany HW a napsany ovladac, zjednodusene receno jak casto se ovladac dotazuje (polling), zda k preruseni ci jine udalosti dostlo. Pred lety na ruznych forech byvaly seznamy, ktere IO od kterych vyrobcu funguji dobre a ktere spatne. Pred koupi prevodniku bylo nutne overit, jestli obsahuje dobry IO. Nekdy to byla docela detektivni prace...

Edit: pokud ten notebook ma PCMCIA nebo Express Card slot, tak pro ne LPT karty existuji.
JirkaZ

#13 Příspěvek od JirkaZ »

Tady už před 11 lety kdosi řešil připojení HP LJ 6L do USB přes převodník s Prolific PL2305 v Linuxu a fungovalo to.

Takže třeba Krup ho prodává a jistě by se to dalo zkusit.

Tedy pokud do toho mrtwošrot nehodil vidle, to vědí jen oni....
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
rnbw

#14 Příspěvek od rnbw »

Vacsina tychto USB-centronics kablov ma vnutri prave PL2305. Malo by to normalne chodit podla standardu USB Printer Class.
foxrider

#15 Příspěvek od foxrider »

Pokud by vám stačil místo Canon DB25 jen konektor Centronix tak mi výborně slouží už od března 2017 tato redukce z Alzy.
Fungovala spolehlivě na WXP, pak na W7 a nyní i na W10 bez sebemenších problémů.
Pohání tiskárnu HP Deskjet 870cxi (rok výroby asi 1996).

USB - PARALLEL PRINTER ADAPTER
DB36M ACTIVE CABLE 1,5M
AXAGON ADP-1P36
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“