Zasněžené FV panely-řešení?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od kulikus »

Mohl by to přejíždět válcový kartáč. Viz myčka aut.
Otkundes

#32 Příspěvek od Otkundes »

Proti těm zaschlým kapkám na skle auta by možná stačilo, do toho kropáče před napouštěním vody k rozmrazování přidat trochu Jaru, nebo Puru na nádobí. Pokud tomu sklu neuškodí mechanické škrábání, špína a posypová sůl ze silnice, ta voda s Jarem bude pro sklo lahůdka. :)
Možná by to šlo i na ty FV panely, akorát by to chtělo použít zahradní čerpadlo a soudek s vodou.
Na vodní kámen je dobrý též ocet a na rozleštění, nebo třeba i na vypucování umývadla, obyčejná zubní pasta.
Yarda1

#33 Příspěvek od Yarda1 »

Tom82 píše:...spousta těch lepších, moderních automyček má jako final program oplach "demineralizovanou vodou", právě s ohledem na stopy usazenin po uschnutí, zvláště na tmavých barvách laku..."
Já občas, ne moc často, jezdím sem
https://maps.app.goo.gl/fyFJJPmHLCWzAwa4A
a nikdy jsem si na oknech žádných fleků po umytí nevšiml. Akorát jednou v Poličce, tam po umytí fleky na oknech dost výrazné byly, Ale to je už hodně dlouho, třeba už si to taky dali do pořádku.
Když doma meju okna od mušek když předtím jedu po dálnici, tam by fleky po umytí zůstaly, tak po umytí skla opláchnu vodou co mi vyteče z klimatizace nebo ze sušičky, Fleky na karosérii jsem zatím neřešil.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od jova1 »

Valdano

#35 Příspěvek od Valdano »

jova1 píše:A co použít něco takového: https://valueffect.com/products/copy-of ... instrument :lol:

To je akorát předražená vůně do auta s otáčivým efektem, který zajišťuje solární článek pokud na něj svítí slunce, ale odmrazování od toho opravdu nelze očekávat navzdory popisům, které k tomu Fivfivgo uvádí. Těm co nevědí jak jinak utratit peníze se to může zdát být skvělé jako dárek pod stromeček. Fivfivgo nabízí různých "zázračných" vynálezů více. :)
JirkaZ

#36 Příspěvek od JirkaZ »

Valdano, ty nechápeš ani ironii, ani vtipy, ani satiru, prostě nic z toho.

Dlouhodobě.

Zkus to trochu poladit (třeba tím nahradit tebou obvykle používané Ctrl+C a Ctrl+V ze stádních masmédií).

Děkuji.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
MiraSt

#37 Příspěvek od MiraSt »

JirkaZ píše:Tady nejsme u skleničky či na procházce s partnerkou, ale na chlapském pokecu.
Zapoměls na Lesanu. Takže teď máš možnost to napravit. :hoja:
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
mi-ro

#38 Příspěvek od mi-ro »

Sice jsem se na začátku chtěl dovědět nějaké rozumy ohledně zahřátí FV zpětným proudem. Nevím stále nic ale zase vím jak se (možná) skloňuje Brusel. Jsem tady rád, aspoň je s Vámi legrace.
..to bude jen ňákej odpůrek
Olchor

#39 Příspěvek od Olchor »

Zpětným proudem to nejde, jsou tam bypass diody. Takže vidím jen několik možností - topné kabely pod panel, ofuk teplým vzduchem, ostřik vodou. Uvažoval jsem o instalaci trysek na horní hraně panelů, ale celá štrapác asi nestojí za to. Takže holt bude nejlepší duševně se srovnat se ztrátou a neřešit.
Celeron

#40 Příspěvek od Celeron »

Jen si tam ty trysky nainstaluj. Pak se budeš duševně srovnávat se ztrátou všech nainstalovaných panelů. Tedy pokud si k tomu nepořídíš "vodárnu" na demi vodu. Ovšem celej ten systém vodárny a FVE včetně jeho energetický náročnosti posune návratnost celkový investice do nekonečna.
Tady laborovali u slunce sledovacích solárních panelů s vodním chlazením obyč vodou a těžce zaplakali. Ty pomocný zrcadla po stranách panelů prostě panely teplotně nezvládají.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Olchor

#41 Příspěvek od Olchor »

Tak jasně, když na to budeš trvale stříkat vodu a ještě v létě, může být mineralizace problém. Ale ostříknout to 3-4x v zimě bych se nebál. No a kdo by obavy měl, může si nalejt pár litrů dešťovky do většího zahradního postřikovače a přepláchnout panely úzkým paprskem dešťovky. No ale jak jsem psal - po zralém uvážení na to plaším, moc práce s malým efektem.
jimirek
Moderátor

#42 Příspěvek od jimirek »

Meditace o Bruseli přesunuty do koše.
TAKJAN

#43 Příspěvek od TAKJAN »

Neřeším to. Nejsem takový blázen, abych kvůli pár kWh blbnul. V tomhle počasí je střídač úplně vypnut (protože se živý z AKU, nikdy ze sítě) a malá hloupá nabíječka s trafem dvěma ampéry to vyžene na 55,6V a drží pak 0,2 ampéry. Aby byl nabitý pro blackout:-)
golemson

#44 Příspěvek od golemson »

Solár sice nemám, ani kam ho umístit, ale co pod panely dát topnou podlahovou fólii? A občas, když je potřeba, ji na chvíli zapnout.
TAKJAN

#45 Příspěvek od TAKJAN »

To by asi výkonově nepokrylo. Pokud je sníh nebo led, je potřeba dost hodně energie. Navíc by bylo nutné na to myslet při montáži panelů.
Odmrazoval jsem parabolu 90cm a topný prvek 500W si poradil, ale jen dole, což trochu stačilo.
Výsledný efekt by bylo energeticky -.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“