Tesla MERKUR 2

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
radioelectrum

Tesla MERKUR 2

#1 Příspěvek od radioelectrum »

Potřebuji poradit s opravou MERKUR2. Obraz je mdlý, kontrast nejde regulovat. Napětí 10,8V je v pořádku, napětí 135V od D6 C10 je v pořádku, na kolektoru T1 je jen něco přes 20V. měl jsem podezření na svod C2 150n ale tím to není. Jak pokračovat ? schéma je třeba zde: http://www.oldradio.cz/schemata/ts4162absch.pdf
xsc

#2 Příspěvek od xsc »

Máš osciloskop, nebo můžeš jen měřit napětí?
Klidně mohl jen uhnít přívod k potenciometru kontrastu, zkus to
Jedeš na externí vstup nebo z antény? Pokud na externí vstup, zkus přepnout na anténu a měl by se objevit standardní šum.
radioelectrum

#3 Příspěvek od radioelectrum »

xsc píše:Pokud na externí vstup, zkus přepnout na anténu a měl by se objevit standardní šum.
šum tam nějaký je pokud to není naladěný. OBraz je vidět ale je dost ndlý a když se přidá jas tak to má tendenci jít do zpětných běhů. Osciloskop mám.
xsc

#4 Příspěvek od xsc »

Jestli máš osciloskop, tak si připoj externí signál na vstup a jdi po něm. Je to nejrychlejší.
Zpětné běhy by měly být dost zatemněné, výrazně viditelné zpětné běhy způsobuje nezatemnění těch snímkových. Takže se podívej na tu diodu do emitoru od vertikálního modulu. Může být prošlehlá. Když ji odpojíš, mělo by vše fungovat normálně, kromě právě zpětných běhů. To samé platí pro tu druhou z horizontálu.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jjilek »

Taky by to mohla být již vypálená obrazovka.
xsc

#6 Příspěvek od xsc »

Ta nesníží napětí na kolektoru T1...
MiraSt

#7 Příspěvek od MiraSt »

Obraz je celý? Taky malé VN.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
ok1hga

#8 Příspěvek od ok1hga »

MiraSt píše:Obraz je celý? Taky malé VN.

pamatuji si, že jsem řešil u Merkura závadu s malým VN a tehdy byl vadný kondík C6 82n z kolektoru VN tranzistoru na zem u VN trafa . . .
měl svod který se choval jako "zenerka" . . . a bylo to na něm i vidět.
. . . na boku měl malou vybouleninu.
houmr

#9 Příspěvek od houmr »

radioelectrum píše: Obraz je mdlý, kontrast nejde regulovat. Napětí 10,8V je v pořádku, napětí 135V od D6 C10 je v pořádku, na kolektoru T1 je jen něco přes 20V.

1. Jsou v pořádku rozměry obrazu, popř. mění se nějak?
2.Mění se napětí na bází T1 při otáčení potencimetrem? Liší se nějak napětí na emitorech T2,T6 s napětím na bázi T1, popř. mění se ta změna s otáčením poťákem potenciometru?
3. opravdu se při otáčení kontrastem obraz nijak nemění, ani, když stáhneš jas tak, aby jsi měl černou i bílou, byť s malým rozdílem?
V podstatě u každého Merkuru, který mi prošel rukama bylo při regulaci kontrastu znatelné "chrastění" - pokud jezdec ztratí kontrast, obraz by měl úplně zmizet. Několikrát jsem měl i uhnilý vývod BF257, ale jak jsem psal v přechozí větě, v takovém případě by obraz měl úplně nebýt.
Osobně si dokážu představit, že to bude obrazovkou, pár takových jsem tu měl. Ale to záleží na tom, jak moc platí tvrzení "kontrast nejde regulovat"
radioelectrum

#10 Příspěvek od radioelectrum »

houmr píše:1. Jsou v pořádku rozměry obrazu, popř. mění se nějak?

ano rozměry jsou v pořádku

houmr píše:opravdu se při otáčení kontrastem obraz nijak nemění, ani, když stáhneš jas tak, aby jsi měl černou i bílou, byť s malým rozdílem?
V podstatě u každého Merkuru, který mi prošel rukama bylo při regulaci kontrastu znatelné "chrastění" - pokud jezdec ztratí kontrast, obraz by měl úplně zmizet. Několikrát jsem měl i uhnilý vývod BF257, ale jak jsem psal v přechozí větě, v takovém případě by obraz měl úplně nebýt.
[/i]"
vůbec nereaguje, žádné chrastění tak jak to bývá
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“