ARS 9204 - výhybka - schéma

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ransom

#16 Příspěvek od ransom »

Co je na výhybce otočenýho?

Je to nějaká úprava. Na tom obrázku. Jestli exportní nebo amatérská, těžko soudit.

Výhybka naprosto zásadně rozhoduje o tom, jak bude soustava hrát.

- Jak to bude hrát s tímhle, to bůh suď.
- S originální výhybkou to hraje jakž takž.
- Pokud se v tom chceš rejpat, pak existuje osvědčená výhybka laděná na míru k těmhle reprákům moderním postupem. Hraje to s ní líp. Jestli to ale někdo ocení, to je jiná otázka.
samec

#17 Příspěvek od samec »

Kľudne to zapoj ako 1PF 067 33. Bez zložitého laborovania aj tak lepšie hrať nebude. Parementre reproduktorov Tesla sa v priebehu výroby menili tak drasticky, že nejaká univerzálna výhybka pre ne neexistuje. Musel by si ladiť výhybku na konkrétnu výrobnú sériu.
ransom

#18 Příspěvek od ransom »

Ne. Bude to ječet jak hysterka. Kondenzátor před výškou se dal jakž takž snést, pokud byl na basech ARN567. S ARN5604 už v žádném případě.

Teď mi došlo, že bych někde měl mít jeden nebo dva páry těch dedikovaných výhybek odložených. Ultra Low-cost z recyklátu, ošklivé, ale funkční. Dělal jsem tu přestavbu za deset let snad dvacetkrát.
hajeklubos

#19 Příspěvek od hajeklubos »

Podle mého názoru jsou cívky výhybky na obrázku příliš u sebe. Minimálně otočit o 90 stupnů. Ten hnědý kondenzátor tesla vyhodit a nahradit min na 100V lépe více. Elektrolyty ani bipolární jsem nepoužíval. Vždy svitek. Třeba ze zářivky. (někdy trochu problém s olejem) Měřit,je tam velký rozptyl kapacit. V obou kanálech stejná hodnota! Cívka na basák vzduchová drát 1mm a více, žádný ferit, daleko od magnetu a ostatních cívek. Tak to hrálo na moje ucho nejlépe. Každý ale ať dělá podle sebe. Toto je můj subjektivní názor.
Luboš
ransom

#20 Příspěvek od ransom »

Ty cívky jsou v pohodě. Dokud je neplácneš přímo na sebe naplocho, nemáš šanci nic poznat.
doga

#21 Příspěvek od doga »

Ahoj,
u vyskáče ARV 161- černý, je jen červená tečka a připojená na mínus basáku, když jsem si chtěl ověřit polaritu, zjistil jsem, že výškáče jsou KO, tak jsem momentálně doexperimentoval.

Čím nahradit bipolární elity 4uF -shéma (4.7uF skutečnost) nebo hovňáky 2uF?
Dík
EL34

#22 Příspěvek od EL34 »

ARV161 je i dnes velmi snadno a levně sehnatelný reprák. Třeba aukro, bazoš... Víc než 200,- za kus bych nedal.
Ty kondy nahraď libovolnými svitkáči na min. 100V=. Třeba 4uF bych dal 4ks 1uF paralelně atd. dnešní svitkáče jsou výrazně menší než ty staré (krabicové), takže není problém s místem.
Třeba tady : https://www.hadex.cz/_30kondysvitk-kond ... =&zmcena=x
ransom

#23 Příspěvek od ransom »

Já bych nedal víc jak 50 za kus v dobrým stavu. Jsou v podstatě bezcenné.
Pár můžu klidně věnovat.
EL34

#24 Příspěvek od EL34 »

Bezcenné? třeba pro někoho méně náročného? Někomu se papírové výšky líbí více než kaloty. Třeba jsem stavěl tu vyhybku od Godze pro ARV161 a ARN567 a s 18dB dělením je z toho o dost lepší dojem než pouze krabičák v supraphon bednách RK. Řekl bych, že svou cenu to má pořád, jako už desítky let nevyráběný náhradní díl do reprosoustav, kterých se mezi námi toulá ještě dost...
(Mimochodem ARN567 v RK15 s Godzovou výhybkou hraje daleko lépe než ARN5604 v ARS9204 s tovární výhybkou). 9204 jsou bedny o ničem.
samec

#25 Příspěvek od samec »

Pasívne výhybky v dnešnej dobe sú prežitok. Hlavne keď ich cena je vyššia než cena zosilňovača. Vážne nevidím dôvod na znižovanie účinnosti reproduktorov a prznenie fázového spektra.
Spiral

#26 Příspěvek od Spiral »

doga píše:Čím nahradit... hovňáky 2uF?
Dík

Třeba zde:
https://www.reproobchod.cz/kondenzatory/
Otázkou je, zda ta investice má smysl.
Zkus proměřit ještě ty ARN5604, jestli něco nedrhne.
rnbw

#27 Příspěvek od rnbw »

samec píše:Pasívne výhybky v dnešnej dobe sú prežitok. Hlavne keď ich cena je vyššia než cena zosilňovača. Vážne nevidím dôvod na znižovanie účinnosti reproduktorov a prznenie fázového spektra.

Ked neches mat specialne prisposobeny zosilnovac na konkretne reprosustavy, tak je pasivna vyhybka nutnost.

Napr. mnohe mikrosystemy Panasonic maju repraky so 4 drotmi a 4-kanalovy zosilnovac.
ransom

#28 Příspěvek od ransom »

EL34:
Přesně tu výhybku jsem zmiňoval. Je to způsob, jak z těch repráčků vydolovat maximum. Uklidní se, začnou basovat, přestanou ječet.
Kdyby měl někdo zájem, tak mám v práci na polici odložené a zabalené ARS9204 právě s tou výhybkou. A jak jsem zmiňoval, další výhybky mám někde asi odložené.
ARN5604 v RK15 najdeš i na mém albu na Rajčeti.
Ovšem ARV161 opravdu za bezcenný reprák považuju. Porovnávání kalota x papírák je nesmyslné. Správné porovnání je dobře udělaná soustava s papírákem x dobře udělaná soustava s kalotou. A nesmíš použít takovou hrůzu jako ARV3604.
Poslouchat už bych ARV161 nechtěl. Proto je taky rozdávám. Chceš?
S kolegou Unicornem si děláme srandu, že se množej. Furt je rozdáváme, a furt nám doma přibývají další.

Samec: Pokud má být aktiv co k čemu, musí být odladěný se stejnou pečlivostí jako pasivní výhybka. Takže DSP, protože to jinak neuděláš. K tomu vícekanálový zesilovač. To má smysl u velkého/nákladného ozvučení.

Jinak to prznění fází je nesmysl. A citlivost reproduktoru ti sníží i aktivní výhybka, protože musí ekvalizovat jeho frekvenčku a musí stejně jako pasiv kompenzovat bafflestep. To znamená že ve výsledku potřebuješ pro dosažení stejné SPL týž výkon jako u pasivu.
PeterBA

#29 Příspěvek od PeterBA »

Schému výhybky ARS 9204, aj ďalšie dôležité informácie mám tu: https://tesla-archiv.estranky.sk/clanky ... /ars-9204/
Reproduktory tu NIE SÚ prepólované. Keďže ide o sústavy, vyrábané po roku 1980, polarita reproduktorov v čiernom prevedení by mala byť vyznačená podľa novej normy, to znamená keď sa pripojí + batérie na + reproduktora, membrána sa vychýli dopredu, resp. von. Polaritu však samozrejme odporúčam skontrolovať. Aj na ARV 161 sa výchylka membrány dá vidieť voľným okom.
ransom

#30 Příspěvek od ransom »

Tak se samotným Ciploxem se rozhodně hádat nebudu. (Krom toho jsem si šel oťukat černé ARV161 a opravdu, mají tečku na plusu. Jdu sežrat svůj klobouk.)
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“