ARS 9204 - výhybka - schéma
Moderátor: Moderátoři
Je to nějaká úprava. Na tom obrázku. Jestli exportní nebo amatérská, těžko soudit.
Výhybka naprosto zásadně rozhoduje o tom, jak bude soustava hrát.
- Jak to bude hrát s tímhle, to bůh suď.
- S originální výhybkou to hraje jakž takž.
- Pokud se v tom chceš rejpat, pak existuje osvědčená výhybka laděná na míru k těmhle reprákům moderním postupem. Hraje to s ní líp. Jestli to ale někdo ocení, to je jiná otázka.
Teď mi došlo, že bych někde měl mít jeden nebo dva páry těch dedikovaných výhybek odložených. Ultra Low-cost z recyklátu, ošklivé, ale funkční. Dělal jsem tu přestavbu za deset let snad dvacetkrát.
- hajeklubos
Luboš
Ty kondy nahraď libovolnými svitkáči na min. 100V=. Třeba 4uF bych dal 4ks 1uF paralelně atd. dnešní svitkáče jsou výrazně menší než ty staré (krabicové), takže není problém s místem.
Třeba tady : https://www.hadex.cz/_30kondysvitk-kond ... =&zmcena=x
(Mimochodem ARN567 v RK15 s Godzovou výhybkou hraje daleko lépe než ARN5604 v ARS9204 s tovární výhybkou). 9204 jsou bedny o ničem.
doga píše:Čím nahradit... hovňáky 2uF?
Dík
Třeba zde:
https://www.reproobchod.cz/kondenzatory/
Otázkou je, zda ta investice má smysl.
Zkus proměřit ještě ty ARN5604, jestli něco nedrhne.
samec píše:Pasívne výhybky v dnešnej dobe sú prežitok. Hlavne keď ich cena je vyššia než cena zosilňovača. Vážne nevidím dôvod na znižovanie účinnosti reproduktorov a prznenie fázového spektra.
Ked neches mat specialne prisposobeny zosilnovac na konkretne reprosustavy, tak je pasivna vyhybka nutnost.
Napr. mnohe mikrosystemy Panasonic maju repraky so 4 drotmi a 4-kanalovy zosilnovac.
Přesně tu výhybku jsem zmiňoval. Je to způsob, jak z těch repráčků vydolovat maximum. Uklidní se, začnou basovat, přestanou ječet.
Kdyby měl někdo zájem, tak mám v práci na polici odložené a zabalené ARS9204 právě s tou výhybkou. A jak jsem zmiňoval, další výhybky mám někde asi odložené.
ARN5604 v RK15 najdeš i na mém albu na Rajčeti.
Ovšem ARV161 opravdu za bezcenný reprák považuju. Porovnávání kalota x papírák je nesmyslné. Správné porovnání je dobře udělaná soustava s papírákem x dobře udělaná soustava s kalotou. A nesmíš použít takovou hrůzu jako ARV3604.
Poslouchat už bych ARV161 nechtěl. Proto je taky rozdávám. Chceš?
S kolegou Unicornem si děláme srandu, že se množej. Furt je rozdáváme, a furt nám doma přibývají další.
Samec: Pokud má být aktiv co k čemu, musí být odladěný se stejnou pečlivostí jako pasivní výhybka. Takže DSP, protože to jinak neuděláš. K tomu vícekanálový zesilovač. To má smysl u velkého/nákladného ozvučení.
Jinak to prznění fází je nesmysl. A citlivost reproduktoru ti sníží i aktivní výhybka, protože musí ekvalizovat jeho frekvenčku a musí stejně jako pasiv kompenzovat bafflestep. To znamená že ve výsledku potřebuješ pro dosažení stejné SPL týž výkon jako u pasivu.
Reproduktory tu NIE SÚ prepólované. Keďže ide o sústavy, vyrábané po roku 1980, polarita reproduktorov v čiernom prevedení by mala byť vyznačená podľa novej normy, to znamená keď sa pripojí + batérie na + reproduktora, membrána sa vychýli dopredu, resp. von. Polaritu však samozrejme odporúčam skontrolovať. Aj na ARV 161 sa výchylka membrány dá vidieť voľným okom.