Vztahy pro praktický návrh vázaného rezonančního obvodu

Základní principy, funkce, rovnice, zapojení - t.j. vše, co byste měli vědět, než se pustíte do praktické realizace elektronického zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
eleferner

Vztahy pro praktický návrh vázaného rezonančního obvodu

#1 Příspěvek od eleferner »

Delam demonstracni bastl, pro ktery bych chtel navrhnout oldschool vazany rezonancni obvod s transformatorem jako toto:

http://hellweb.loose.cz/index.php?page= ... =elt&id=19

Kmitoctova charaktristika musi mit dva samostatne vrcholy, aby se zvetsila sirka prenaseneho pasma. Na netu vsak nachazim pouze vztahy pro analyzu tohoto obvodu, ne pro jeho prakticky navrh. Taky mam knizku Kurs radiotechniky od J. Dvořáčka (SNTL 1975) kde je to vysvetlene podrobneji, ale zase je tam jen analyza. Ja bych potreboval, abych zadal pozadovane kmitocty, vstupni/vystupni impedance a celkovy prenos a vypadnuly mi z toho parametry prvku. Sice bych to asi z toho Dvoracka dokazal odvodit sam (resp. s pomoci Wolfram Mathematica), ale... je to jednorazovy bastl a nechce se mi s tim drbat. Navic v praxi do toho vstupuji ruzne empiricke poznatky, jak spravne zvolit vychozi podminky nebo cemu se vyhybat. Nevite o nejake knizce, kde uz by to bylo odvozene? Diky.
teufel

#2 Příspěvek od teufel »

Kdysi jsem tak dělal mf zesilovače pro FM rádio se 2 až 3 laděnými obvody. Bastlil jsem to "od oka" za použití rozmítače - rezonanční obvody byly standardně vyráběné a mezi nimi byl kapacitní trimr. Rezonanční obvody jsem ladil jádrem, vazbu kapacitním trimrem. S rozmítačem to šlo docela snadno a rychle. Dva obvody jsou brnkačka, se třemi to již chtělo trochu laborovat. 3obvodová propust byla tak na úrovni keramického filtru.
LADER

#3 Příspěvek od LADER »

Tohle nepomůže?
LC Filter Design Tool
Ubuntu 24.04.4 LTS, LibreOffice Verze: 25.8.4.2, wxMaxima 24.02.1, Maxima 5.49.0 (SBCL)
eleferner

#4 Příspěvek od eleferner »

@Teufel: Jasne, dnes to muzu navrhnout vicemene metodou pokus-omyl v simulatoru, ale... to se mi to prici.

@LADER: takovych programu znam nekolik, vcetne placenych, ale zadny to nema. Tohle je zkratka prilis oldschool zalezitost, ktera prestala byt relevantni pred nastupem osobnich pocitacu.

Kdyz se to mezi lety 1920-1970 pouzivalo ve skoro kazdem prijimaci, tak to prece museli umet spocitat klasicky. Sice tenkrat vyuka matematiky byla na vyssi urovni nez dnes (protoze to jinak neslo), ale dost pochybuju, ze kazdy navrhar si to odvozoval sam.
Crifodo

#5 Příspěvek od Crifodo »

Šířka pásma u kritické vazby se definuje jako prosedlání středu na -3 dB a pokud vím, nejde o rozložené ladění na různé f rez.
V praxi se ti bude návrh výpočtem realizovat dost divně, protože je tam dost (skoro) neznámých které mají vliv. velikost mag. vazby (pokud nejsou vzdálené stíněné cívky), činitel Q, jeho průběh na kmitočtu, parazitní kapacity. Takže spíš spočítat/simulovat dílčí obvody a pak žádanou šířku pásma dostavit tlumením/počtem obvodů/umístěním odbočky. Po literatuře se podívám.
LADER

#6 Příspěvek od LADER »

Tady něco málo o tom píšou. Zajímavá je především tabulka podle které se ladí jednotlivé obvody:
Příručka pro navrhování elektronických obvodů. (Křišťan a Vachala)
Přílohy
X260.jpg
Strana 260
Strana 260
X259.jpg
Strana 259
Strana 259
Ubuntu 24.04.4 LTS, LibreOffice Verze: 25.8.4.2, wxMaxima 24.02.1, Maxima 5.49.0 (SBCL)
LADER

#7 Příspěvek od LADER »

Zkusil jsem to počítat pro kapacitně vázanou propust. Pokud známe:

f – střední frekvenci propusti [Hz]
B – šířku pásma propusti [Hz]
R – vstupní odpor / výstupní odpor [Ω]

pak indukčnost a kapacita obou laděných obvodů je:

L = R*B/(2*π*√(2)*f²)
C = (f-2*B)/((2*π*f)²*L*(f-B))

a vazební kapacita mezi obvody je:

Cv = B/((2*π*f)²*L*(f-B))

Zkoušel jsem to na simulátoru (pouze pro jednu hodnotu - 455 kHz šířku pásma 10 kHz) a vypadá to docela dobře. Prosedlání je cca 0.6 dB. Pro větší hodnotu bude potřeba zvýšit Cv.

Za výpočty ale neručím.
Naposledy upravil(a) LADER dne 10 pro 2023, 20:43, celkem upraveno 1 x.
eleferner

#8 Příspěvek od eleferner »

Diky za tip, podivam se na to. Ta knizka je (po prihlaseni) dostupna zde:

http://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uui ... 5056827e52

Nevite, jestli ji nekdo nenascanoval a nedal online i... mimo oficialni kanaly?
robos

#9 Příspěvek od robos »

eleferner píše:Diky za tip, podivam se na to. Ta knizka je (po prihlaseni) dostupna zde:
http://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uui ... 5056827e52

Zdá sa, že po prihlásení by mala byť dostupná. Ešte pred časom mala táto knižnica uvedenú informáciu, že (niektoré) knihy je možné prezerať iba v študovni na počítačoch

eleferner píše:Nevite, jestli ji nekdo nenascanoval a nedal online i... mimo oficialni kanaly?

Bola na ulozto, nafotená v dosť biednej kvalite na mobil. Žiaľ, nestihol si to o pár dní...

Také vzorčeky existujú a mám ich minimálne v dvoch zdrojoch. Môžem ti to ofotiť. Ja tvoju snahu schvaľujem, tiež si na tie odvodzovačky brúsim zuby :)

Jeden z tých zdrojov je asi tento:
https://www.digitalniknihovna.cz/mzk/vi ... 20technika

Ja to mám v slovenskom preklade a je to obsahovo trochu iné. Skús sa na to pozrieť. Prípadne ti to prefotím na mobil, ak budeš mať záujem.
Ale kam to uložím? :)
LADER

#10 Příspěvek od LADER »

Tak jsem udělal obecný výpočet kapacitně vázaných propustí. Je to v Calcu (LibreOffice) a protože je to složitější, tak jsem použil makra (pravděpodobně to nepůjde v Excelu). Zde je odkaz.
Zadává se vstupně/výstupní impedance, střední frekvence, požadovaná šířka pásma a povolené zvlnění v propustném pásmu.
Zkoušel jsem to na simulátoru a odpovídá to přesně zadaným parametrům.
V příloze je frekvenční průběh pásmové propusti 6 stupně pro různé povolené zvlnění.
Přílohy
Filtr PP6kv.png
Filtr PP6kv.png
barnodaj

#11 Příspěvek od barnodaj »

Po kliknutí na "ODKAZ" uvidí tazatel toto:
Přílohy
odkaz.png
odkaz.png
barnodaj

#12 Příspěvek od barnodaj »

LADER

#13 Příspěvek od LADER »

Omlouvám se za neplatný odkaz. Teď mě napadá že všechny odkazy co jsem sem dal vlastně nebudou fungovat.

No program jsem upravil (odstranil grafy), pro výpočet to nemá vliv (ale mělo to vliv na velikost souboru). A vložím zde.
Přílohy
Kapacitně vázaná pásmová propust 2.zip
(32.49 KiB) Staženo 199 x
LADER

#14 Příspěvek od LADER »

Graf propusti s dvěma a třemi obvody.
Přílohy
Filtr PP3kv.png
Filtr PP3kv.png
Filtr PP2kv.png
Filtr PP2kv.png
LADER

#15 Příspěvek od LADER »

A ještě čtyřmi a pěti obvody.
Přílohy
Filtr PP5kv.png
Filtr PP5kv.png
Filtr PP4kv.png
Filtr PP4kv.png
Odpovědět

Zpět na „Teorie“