Zasněžené FV panely-řešení?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#46 Příspěvek od EKKAR »

A spotřebovat na to mnohem víc elektriky, než ty panely vyrobí ... Tohle bys moh dělat jedině kdybys měl nějaký odpadní teplo třeba z nějaký výroby, kde ho normálně rozptyluješ chlazením do okolního vzduchu nebo třeba do vodoteče. Jinak ekonomicky blbost.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Bernard

#47 Příspěvek od Bernard »

V uplynulém týdnu tady dost sněžilo, ale už přestalo. Jak tak sleduji panely na střechách, tak ty se sklonem 45° a víc jsou úplně čisté. Asi to dělá výkonová ztráta samotných panelů, která hřeje stykovou vrstvu mezi panelem a sněhem, což umožní sněhu sesunout se dolu. Vrstva "topení" je blízko povrchu a tepelně izolovaná tím sněhem, dokud tam je.
golemson

#48 Příspěvek od golemson »

A pak bych měl ještě jeden nápad, který by se ale musel realizovat již před montáží. Co ty panely udělat na pant a na zimu je vždy sklopit, aby na nich sníh dlouho nedržel? Stejně je zimní slunce níž.
TAKJAN

#49 Příspěvek od TAKJAN »

Na YT nějaký solární maniak ukazuje, že i na svislých panelech je sníh a musí je ometat:-)
Ruprecht

#50 Příspěvek od Ruprecht »

Bouracím kladivem zabzučet na nosné konstrukci? Sníh spadne vcukuletu :lol:
Když promluví, tak buď kňučí, nebo lže.
TAKJAN

#51 Příspěvek od TAKJAN »

I s chalupou
mi-ro

#52 Příspěvek od mi-ro »

Nasněžilo, zakrylo panely. Ale pak sněžit přestalo ale bylo mrazivo a i trochu prosvětlovalo slunce. Jenže ta bílá vrstva slunce spolehlivě odrazí. A mohlo by vyrábět proud. A to relativně dost. Páč panely mají malé ztráty díky podchlazení. Tak si myslím že by stačilo zahřát jen na chvíli aby sníh ztmavnul a pak už by se slunce postaralo samo. Musí být čisté všechny panely, jinak ten zakrytý znefunkční i ostatní. A že se panely zahřívají průchodem vlastního proudu? Ano ale paradoxně panel, který je při osvitu připojený na zátěž je chladnější než stejný panel odpojený. Díky tomu solárníci dokážou rychle vyhledat vadný panel pomocí termokamery. PS nyní už je to pasé, bude pršet...
..to bude jen ňákej odpůrek
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od Habesan »

HF_Tech píše:Řešení je jednoduché. Přimontuj si na zimu panely na jižní fasádu pod úhlem maximálně 30° od svislice. Pak se ti na nich sníh držet nebude a díky poloze vůči Slunci budou vyrábět efektivněji.
Nic moc lepšího nevymyslíš.
+1
TAKJAN

#54 Příspěvek od TAKJAN »

Jenže slunce teď moc není, vlastně skoro vůbec.
mi-ro

#55 Příspěvek od mi-ro »

Tak panely montovala fy už před 4_5 lety podle možnosti střechy. A pravda, jsme skoro u slunovratu. Zapadá v 15.58, vychází 7.40 a to se ještě o 15 minut posune. Ale i těch pár hodin dokáže nějakou kW vyrobit. Ukladám to do zásobníku s teplou vodou.
..to bude jen ňákej odpůrek
Celeron

#56 Příspěvek od Celeron »

Tak letošní prosinec je opravdu dokonalej. Panely furt pod sněhem kvůli malýmu sklonu, za 10 dní výroba 0 kWh. Jiný roky to dalo aspoň pár desítek kWh za celej prosinec.
Včera jsem odpoledne vylezl k nejspodnějšímu panelu a zkusil ho omýst. Nejde to, na panelu jsou namrzliny jako kdyby se posypal hrachem. Takže to vidím, že dokud nebude přes den nad cca 5 stupňů, tak ten sníh nesleze.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
EKKAR

#57 Příspěvek od EKKAR »

A zrovna čtu, jak tady doporučujou odledování fotovoltaiky zpětným proudem ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Celeron

#58 Příspěvek od Celeron »

Dneska pokrok, sníh skoro všechen slezl a za celej den výroba 320Wh ! Moc tu nesvítilo a protože mám jen jeden string, stačí malej zbývající flek sněhu na panelech a výkon je v kopru.
Naposledy upravil(a) Celeron dne 11 pro 2023, 19:04, celkem upraveno 1 x.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Olchor

#59 Příspěvek od Olchor »

@Ekkar - přečti si diskuzi pod článkem...
EKKAR

#60 Příspěvek od EKKAR »

Já ji čet, mám o tom "odledování" stejný mínění, jaký jsem vyjádřil k návrhu podkládat je podlahovou topnou fólií = je to energetickej nesmysl, pokud aktuální množství energie dopadající na panely je nedokáže ohřát natolik, aby z nich slez napadanej sníh, je zbytečný je ohřejvat dalším příkonem - protože na to odledování/odsněžení se spotřebuje víc energie, než kolik se pak těma panelama vyrobí ...
Odpovědět

Zpět na „Poradna“