Hroty pro Weller WTCP-S

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
ferdislav

Hroty pro Weller WTCP-S

#1 Příspěvek od ferdislav »

Ahoj
Doporučí mi prosím nekdo vhodné hroty pro tuto pájecku?
jeden by mel být na smd a druhý tht, základní univerzální hroty pro "seznámení" s touto stanicí
Děkuji
Naposledy upravil(a) ferdislav dne 10 pro 2023, 20:48, celkem upraveno 1 x.
JirkaZ

#2 Příspěvek od JirkaZ »

Jak se prosím liší smd a smt v oblasti určení pájecích hrotů?

Děkuji.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
ferdislav

#3 Příspěvek od ferdislav »

Velikostí, tvarem, teplotou, výkonem?
Nebo mám použít na oboje stejný? To se mi nezdá, mají hromady tvarů velikostí a teplot, nevím co vybrat
Oprava, myslel jsem tht a smd
JirkaZ

#4 Příspěvek od JirkaZ »

Hrot potřebuješ hlavně podle typu pájených součástí a stylu pájení (přetavení, minivlna, postupné dodání pájky zvenku atd. aj.).

SMD a SMT souvisejí asi takto nebo polopaticky česky.

Čili ten dotaz je nesmyslný.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

JirkaZ

#5 Příspěvek od JirkaZ »

No, takže jsme doma. THT a SMD lze pájet jak jedním stejným, tak různými hroty. Velmi záleží na velikosti a typu součástek, velikosti spojů a souvisejících ploch.

Čili koupil bych si nějaký základní hrot 0,8 až 1 mm (obvykle bývá ve standardní výbavě) a zkoušel to s ním. Následně přijdeš na to, jestli potřebuješ větší nebo menší.

Osobně používám (u Solomonu SL-20) právě takový základní typ hrotu skoro na všechny běžné jemné spoje, spíš měním technologii dodání pájky a její typ. Na bytelnější spoje pak pistolovou páječku, na speciality speciální hroty (třeba vlastnoručně vyrobenou "lopatu"), dále horkovzduch, případně s předehřevem, no a občas přijde ke slovu i kůl (klempířská páječka cca 100W).

Ale co člověk, to názor. Musíš si vše sám "osahat", tupě převzít to, co má někdo druhý, je nesmysl.

Edit: jo, teď koukám, že ten Weller je starý "dobrý" Magnastat, čili teplotu určuješ výběrem hrotu. Hm, to bych si nevybral (ten Magnastat). S čudlíkem regulace teploty pootáčím každou chvíli, bez toho bych se nehnul.

To je dobré tak někam na linku pro Máňu Vomáčkojc, co pájí furt ten jeden spoj, aby nemusela přemýšlet, nebo to nemohla svévolně rozkroutit...
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Tiez by som odporucal inu stanicu s nastavitelnou teplotou. Hroty sa mi menit nechce, tak robim vsetko jednym :D

V robote mam v SL-20 ten zakladny hrot, navyse uz dost zniceny - a som prekvapeny, ze stale velmi dobre funguje.

Domam mam v SL-30 nejaky tenky, dalo by sa s tym asi (s nadavanim) urobit aj SMD 0201.
bu2520

#7 Příspěvek od bu2520 »

Nevím jak kdo , ale já myslím, že je to rukách. Sám mám vlastně na všechno nastavenou teplotu 360°C na indukční páječce s relativně silným hrotem a od 0603 pouzder až po výkonové odpory s ní letuju vše. Záleží jen na rychlosti a pájce. Někdy je potřeba původní odsát , nebo smísit se svojí ověřenou. Kdo pracoval s trafo pájkou tak ví jak se pozná kdo umí a kdo ne, stačí se podívat na letovaný spoj.
ferdislav

#8 Příspěvek od ferdislav »

Já dělám většinou trafopajeckou, ale tuhle Well.. jsem dostal, bez hrotů bohužel, nemám vubec zkušenost s hroty co si sami kontrolují teplotu a občas musím pajet i smd, na pajecim peru nastavuji vykon od oka, a hroty si brousim dle potreby, takze ty teploty rozmery nemam nijak v hlavě, jeden hrot stoji asi dve stovky, tak nechci kupovat naslepo úplně..
Sendyx

#9 Příspěvek od Sendyx »

ferdislav píše:... a hroty si brousim dle potreby,.

Co to máš za hroty, nějakou ocel? Nebo umíš udělat nový povlak na měď a spol.?
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
dred

#10 Příspěvek od dred »

Zdar Boh!
Naposledy upravil(a) dred dne 12 pro 2023, 12:17, celkem upraveno 2 x.
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

Pokym sa ti nedostane faza na hrot...
dred

#12 Příspěvek od dred »

hmmm..to som ešte nepočul,že by sa to niekomu stalo. Čo s ňou pedtým klince pribíjal ?
Valdano

#13 Příspěvek od Valdano »

Pájecí pero na 230V, které jste tu odkazoval nemá vůbec připojen PE vodič. Může se stát, že uvnitř hrotu praskne tělísko aniž by se přerušil obvod (někdy k tomu stačí když vám pájecí pero spadne na podlahu s tvrdším povrchem). Dokud pero nerozeberete tak si toho, že tělísko uvnitř prasklo ani nevšimnete a někdy je prasklina jen vlasová a začne se rozšiřovat až postupem času. Pak je to jen o štěstí/neštěstí zda vůbec a kdy se dostane fáze na kovové tělo pera a pak stačí si sáhnout nebo rukou nechtěně zavadit a koupíte ji jako z praku. Některá pera mají zástrčku i šňůru se třemi vodiči a dokonce je občas i PE vodič připojen, ale i to dokážou v Číně zprasit. Stačí si prohlédnout toto video. Autor videa to tam popisuje celkem podrobně a také ukazuje jak je to uvnitř nešťastně řešeno. PE vodič ze zástrčky je u toho pájecího pera na 230V na videu sice přiveden na DPS a dokonce je i propojen na pružinu, která však přiléhá pouze na plastové šroubovací víčko. Problém je v tom, že se pružina vůbec nedotýká kovového těla pera. Takže PE vodič není vůbec propojen na kovové tělo pájecího pera uvnitř něhož je umístěno tělísko s přivedou fází. Dojdeli tedy k prasknutí tělíska uvnitř a k následnému kontaktu vodivé části tělíska na kovový povrch pera tak nezafunguje ochrana přes PE vodič, která by v takovém případě měla vyhodit pojistky nebo jistič. No a pak už je to jen o tom kdy si uživatel sáhne nebo nechtěně rukou zavadí o kovové tělo pera. :twisted:
JirkaZ

#14 Příspěvek od JirkaZ »

Tywoe, zase prasácký "doporučení" čínskejch srágor.

Já už fakt nemůžu.

Prej jsme jako národ mívali kvalitní techniky...

Úplně ideální pak bude s tím PRCáckým hnusným sajrajtem pájet něco citlivějšího a pak se divit, proč to nechodí.

A kdyby za to ještě připláceli, tak se najde nemalá část i zdejších členů, co si to pořídí, i kdyby to prokazatelně bylo ze sušenýho howna. Budu psát, jak jim to vyhovuje. a jak je to úžasný.

Fakt se mi chce zvracet.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Odpovědět

Zpět na „Poradna“