lékařská prohlídka na řidičák

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od Hubert_79 »

Vzpomeň si třeba na zdařilé "překlápění" registru vozidel, jak to pěkně fungovalo. Nebo eshop na dálniční známky, který MD raději v první den vyplo, aby to náhodou nehapalo... Na co stát v tomto směru sáhne, to stojí za kulový.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
tomasjedno

#32 Příspěvek od tomasjedno »

jjilek píše:K tomu ještě za prohlídku u očního, což je prý také vyžadováno.
To je čistě na uvážení praktického lékaře. Já jsem za posledních 12 let absolvoval 6 prohlídek (4 na řidičák a 2 na zbroják) u 4 různých praktických lékařů a na očním jsem nebyl ani jednou. A to mi jednou, v r. 2021, dali brýle nutné (a letos už zase ne).
Valdano

#33 Příspěvek od Valdano »

Jsem aplikační programátor v čistě soukromé firmě, která nemá s žádnou státní institucí nic společného. Je naprosto běžné, že když rozcházíme nějakou novou SW záležitost tak jsou s tím vždycky nějaké problémy i když se na to připravujeme předem tak se stejně nikdy nedá připravit úplně na všechno, a to jsou relativně minimalistické záležitosti oproti zmíněným státním projektům. Takže je zcela naivní se domnívat, že ať už to bude rozcházet kdokoli a připravovat se na to jakkoli, tak že to bude bez problémů. Tak idealisticky prostě vývoj v oblasti SW nefunguje a nikdy ani nefungoval ani na čistě komerční bázi soukromé firmy, a to v této oblasti pracuji cca 30 let.
Naposledy upravil(a) Valdano dne 12 pro 2023, 00:04, celkem upraveno 1 x.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od Hubert_79 »

Ale jistě. Ovšem eshop se třemi položkami za pomalu půl miliardy... Nakonec to nějak rozběhali, ale stejně.
Valdano

#35 Příspěvek od Valdano »

To co vidíte na uživatelském rozhraní může být jen špička ledovce a problém může být někde úplně jinde třeba v propojení na další systémy, které uživatel vůbec nevidí. Když o tom systému interně nic nevíme, tak se tady o tom nemá cenu vůbec bavit.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od Hubert_79 »

To ti nikdo nebere. Každopádně na co stát sáhne, stojí za ... Není důvod se domnívat, že u těch eDokladů tomu bude jinak.
Celeron

#37 Příspěvek od Celeron »

Pamatuju časy, kdy se ještě daly programy třeba na Z80, 8080 nebo 8051 napsat a hlavně proladit tak, že se žádný překvápka nekonaly. A to jsme třeba napsali ovladače pro bulharský magnetopáskový jednotky včetně přenosu souborů z disket na pásku ve formátu kompatibilním se sálovejma JSEP. To nebyla zrovna jednoduchá věc, spousta časování a dost těžká kontrola jak to na tý pásce vypadalo pokud ještě nebyla čitelná na JSEP.
Nojo, ale to byly doby, kdy se ještě neříkalo, že programátor umí zaplnit jakýkoliv místo v paměti či médiu. Všechno se promejšlelo a optimalizovalo aby se to vůbec do paměti vešlo a stíhalo.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Valdano

#38 Příspěvek od Valdano »

Že budou s eDoklady minimálně na počátku nějaké problémy je pravděpodobné. Uvidíme jak to bude časem. Nemá žádný smysl se o tom tady dohadovat když to ještě ani nespustili.
EKKAR

#39 Příspěvek od EKKAR »

Hubert_79 píše:Ale jistě. Ovšem eshop se třemi položkami za pomalu půl miliardy... Nakonec to nějak rozběhali, ale stejně.
Zas chytrej jak Seznam.cz, viď? Jenomže v tomhle případě se jedná o milióny jednotlivejch položek, který SE NESMÍ POPLÉST navzájem - a celek musí bejt odolnej proti neautorizovanýmu přístupu včetně toho, že autorizovanej přístup pro změny/vkládání informací do systému musejí mít na všech X-stovkách ouřadů s rozšířenou pravomocí, tohle fakt není soft pro í-šopu s kozím sejrem !!!!
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
makak

#40 Příspěvek od makak »

Ještě jsem od nikoho neslyšel, co se stane, když papírové doklady nechám doma v šuplíku a patlafounu v okamžiku kontroly dojdou baterky, nebo mi spadne na zem a zdechne. O selhání aplikace nebo operačního systému ani nemluvně. Co potom ?
Valdano

#41 Příspěvek od Valdano »

Letos by to bylo na blokovou pokutu za řízení bez dokladů. V příštím roce už to bude pravděpodobně bez pokuty jen s domluvou. Pokud si policista dohledá příslušné doklady sám on-line v registru.

Novela zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (ve znění platném od 1.1.2024).

§ 6 odstavce 7 a 8

7. Řidič motorového vozidla musí mít při řízení u sebe

a) řidičský průkaz; to neplatí, pokud je držitelem platného řidičského průkazu České republiky,

b) osvědčení o registraci vozidla podle zvláštního právního předpisu; to neplatí, pokud je vozidlo zapsáno v registru silničních vozidel podle zvláštního právního předpisu (tj. Zákon č. 56/2001 Sb.),

c) průkaz profesní způsobilosti řidiče nebo obdobný doklad vydaný jiným členským státem nebo Švýcarskou konfederací anebo osvědčení řidiče podle přímo použitelného předpisu Evropské unie upravujícího přístup na trh mezinárodní silniční nákladní dopravy s údajem o profesní způsobilosti řidiče vyznačeným harmonizovaným kódem, vztahuje-li se na něj § 3 odst. 4; to neplatí, má-li záznam o profesní způsobilosti v řidičském průkazu nebo je tato skutečnost zapsána v centrálním registru řidičů,

d) doklad o zdravotní způsobilosti, pokud jde o držitele řidičského oprávnění, který je starší 65 let a je povinen podrobovat se pravidelným lékařským prohlídkám podle § 87 odst. 1 nebo 3 a

e) v případě vozidla kategorie M2, M3, N2, N3, O3 nebo O4 nebo vozidla kategorie T s konstrukční rychlostí převyšující 40 km.h-1
1. doklad o poslední technické silniční kontrole, byla-li provedena na území jiného členského státu, a
2. doklad o poslední pravidelné technické prohlídce, jde-li o vozidlo registrované v jiném členském státě.

8. Řidič motorového vozidla je na výzvu policisty, vojenského policisty, strážníka obecní policie nebo celníka povinen předložit ke kontrole doklady podle odstavce 7. Nemá-li povinnost mít některý z těchto dokladů při řízení u sebe, může namísto jeho předložení prokázat svou totožnost.

Povinnost mít doklad o zdravotní způsobilosti u řidičů starších 65 let zůstává tj. ten bude potřeba mít zatím fyzicky do doby než bude možné jej mít elektronicky a nebo do doby než bude dohledatelný policistou on-line bez potřeby předložení fyzické podoby na papíře nebo elektronické podoby v mobilu, ale to se bude řešit pravděpodobně až v některé další novele.

Zatím je nejisté jak se bude vykládat ta varianta zmíněná v odstavci 8. v případě když nebudete mít možnost při silniční kontrole čím prokázat svoji totožnost tj. když nebudete mít žádné fyzické doklady ani funkční mobil s apkou eDoklady.
Hill
Administrátor

#42 Příspěvek od Hill »

Valdano píše:...Zatím je nejisté jak se bude vykládat ta varianta zmíněná v odstavci 8. v případě když nebudete mít možnost při silniční kontrole čím prokázat svoji totožnost tj. když nebudete mít žádné fyzické doklady ani funkční mobil s apkou eDoklady.

To je to, o čem jsem psal hned na první straně diskuse. Všechny doklady, které jsou ve formátu malé karty, která se vejde, a není problém je mít u sebe, jsou vyhlášené za výhledově nahraditelné jakýmkoli pouhým prokázáním identity. Jen to seniorské potvrzení zákonodárci velkoryse přeskočili. Přitom zrovna to se blbě nosí v čemkoli, jestli někdo chce trvat na formátu vzoru.
Proto jsem přesvědčil doktora už předminule, ať mi potvrdí výtisk, který jsem si udělal sám podle jeho potvrzení. Jen jsem k němu musel s hotovým výtiskem znovu. Pruh jsem vystřihl, přeložil napůl, zalaminoval, ořízl, a mám oboustrannou kartu, na které je vše požadované zákonem a vejde se k řidičáku do peněženky. Ze svého auta tu A4 nevyndávám, ale v jiných ta kartička už posloužila.
Jde to. A nejen na Slovensku.
Přílohy
maly_OLP_vzor.jpg
maly_OLP_vzor.jpg
DukeNuke

#43 Příspěvek od DukeNuke »

Valdano píše:Jsem aplikační programátor ... Je naprosto běžné, že když rozcházíme nějakou novou SW záležitost tak jsou s tím vždycky nějaké problémy...to v této oblasti pracuji cca 30 let.

Obávám se, že o tvém tvrzení lze s úspěchem pochybovat. A za sebe dodám jen tolik, že jsem rád, že se nevěnuješ programování systémů pro řízení letového provozu, bo bychom boli všetci v 3,14či.
Celeron

#44 Příspěvek od Celeron »

Mě kontrolovali za poslední rok 4 x a i když prohlídku mám, tak ji nikdy nechtěli. Zato mě dali pokaždý fouknout. A taky jsem 2x lízal. Ty kontroly byly vždy v Hradci Králové mezi 21 - 24 hodinou. Asi jsou benga naučený, že v týhle době mají "úrodu".
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
msar

#45 Příspěvek od msar »

Asi máš na benga štěstí. Řídím auto od r. 2008, zatím mě nikdy nezastavili, nedali dýchnout ani lízací test.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“