lékařská prohlídka na řidičák
Moderátor: Moderátoři
- tomasjedno
To je čistě na uvážení praktického lékaře. Já jsem za posledních 12 let absolvoval 6 prohlídek (4 na řidičák a 2 na zbroják) u 4 různých praktických lékařů a na očním jsem nebyl ani jednou. A to mi jednou, v r. 2021, dali brýle nutné (a letos už zase ne).jjilek píše:K tomu ještě za prohlídku u očního, což je prý také vyžadováno.
Nojo, ale to byly doby, kdy se ještě neříkalo, že programátor umí zaplnit jakýkoliv místo v paměti či médiu. Všechno se promejšlelo a optimalizovalo aby se to vůbec do paměti vešlo a stíhalo.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Zas chytrej jak Seznam.cz, viď? Jenomže v tomhle případě se jedná o milióny jednotlivejch položek, který SE NESMÍ POPLÉST navzájem - a celek musí bejt odolnej proti neautorizovanýmu přístupu včetně toho, že autorizovanej přístup pro změny/vkládání informací do systému musejí mít na všech X-stovkách ouřadů s rozšířenou pravomocí, tohle fakt není soft pro í-šopu s kozím sejrem !!!!Hubert_79 píše:Ale jistě. Ovšem eshop se třemi položkami za pomalu půl miliardy... Nakonec to nějak rozběhali, ale stejně.
A kutilmile - nelituju tě
Novela zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (ve znění platném od 1.1.2024).
§ 6 odstavce 7 a 8
7. Řidič motorového vozidla musí mít při řízení u sebe
a) řidičský průkaz; to neplatí, pokud je držitelem platného řidičského průkazu České republiky,
b) osvědčení o registraci vozidla podle zvláštního právního předpisu; to neplatí, pokud je vozidlo zapsáno v registru silničních vozidel podle zvláštního právního předpisu (tj. Zákon č. 56/2001 Sb.),
c) průkaz profesní způsobilosti řidiče nebo obdobný doklad vydaný jiným členským státem nebo Švýcarskou konfederací anebo osvědčení řidiče podle přímo použitelného předpisu Evropské unie upravujícího přístup na trh mezinárodní silniční nákladní dopravy s údajem o profesní způsobilosti řidiče vyznačeným harmonizovaným kódem, vztahuje-li se na něj § 3 odst. 4; to neplatí, má-li záznam o profesní způsobilosti v řidičském průkazu nebo je tato skutečnost zapsána v centrálním registru řidičů,
d) doklad o zdravotní způsobilosti, pokud jde o držitele řidičského oprávnění, který je starší 65 let a je povinen podrobovat se pravidelným lékařským prohlídkám podle § 87 odst. 1 nebo 3 a
e) v případě vozidla kategorie M2, M3, N2, N3, O3 nebo O4 nebo vozidla kategorie T s konstrukční rychlostí převyšující 40 km.h-1
1. doklad o poslední technické silniční kontrole, byla-li provedena na území jiného členského státu, a
2. doklad o poslední pravidelné technické prohlídce, jde-li o vozidlo registrované v jiném členském státě.
8. Řidič motorového vozidla je na výzvu policisty, vojenského policisty, strážníka obecní policie nebo celníka povinen předložit ke kontrole doklady podle odstavce 7. Nemá-li povinnost mít některý z těchto dokladů při řízení u sebe, může namísto jeho předložení prokázat svou totožnost.
Povinnost mít doklad o zdravotní způsobilosti u řidičů starších 65 let zůstává tj. ten bude potřeba mít zatím fyzicky do doby než bude možné jej mít elektronicky a nebo do doby než bude dohledatelný policistou on-line bez potřeby předložení fyzické podoby na papíře nebo elektronické podoby v mobilu, ale to se bude řešit pravděpodobně až v některé další novele.
Zatím je nejisté jak se bude vykládat ta varianta zmíněná v odstavci 8. v případě když nebudete mít možnost při silniční kontrole čím prokázat svoji totožnost tj. když nebudete mít žádné fyzické doklady ani funkční mobil s apkou eDoklady.
Valdano píše:...Zatím je nejisté jak se bude vykládat ta varianta zmíněná v odstavci 8. v případě když nebudete mít možnost při silniční kontrole čím prokázat svoji totožnost tj. když nebudete mít žádné fyzické doklady ani funkční mobil s apkou eDoklady.
To je to, o čem jsem psal hned na první straně diskuse. Všechny doklady, které jsou ve formátu malé karty, která se vejde, a není problém je mít u sebe, jsou vyhlášené za výhledově nahraditelné jakýmkoli pouhým prokázáním identity. Jen to seniorské potvrzení zákonodárci velkoryse přeskočili. Přitom zrovna to se blbě nosí v čemkoli, jestli někdo chce trvat na formátu vzoru.
Proto jsem přesvědčil doktora už předminule, ať mi potvrdí výtisk, který jsem si udělal sám podle jeho potvrzení. Jen jsem k němu musel s hotovým výtiskem znovu. Pruh jsem vystřihl, přeložil napůl, zalaminoval, ořízl, a mám oboustrannou kartu, na které je vše požadované zákonem a vejde se k řidičáku do peněženky. Ze svého auta tu A4 nevyndávám, ale v jiných ta kartička už posloužila.
Jde to. A nejen na Slovensku.
Valdano píše:Jsem aplikační programátor ... Je naprosto běžné, že když rozcházíme nějakou novou SW záležitost tak jsou s tím vždycky nějaké problémy...to v této oblasti pracuji cca 30 let.
Obávám se, že o tvém tvrzení lze s úspěchem pochybovat. A za sebe dodám jen tolik, že jsem rád, že se nevěnuješ programování systémů pro řízení letového provozu, bo bychom boli všetci v 3,14či.