Váš názor - řidičák od 17 a mentor?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#16 Příspěvek od EKKAR »

jirkati píše:... nemá cenu všecko opisovat...
Neboli Jirka prakticky potvrzuje, co jsem o zkušenostech s dnešní "výukou jízdy" v Autošule napsal já - KDO Z VÁS MÁ PODOBNOU ZKUŠENOST???
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Hubert_79 »

Mám zkušenost naprosto opačnou. Leč to se psal rok 1997... Měl jsem zkušenosti nějaké z dřívějška, kdy mě učil jezdit brácha u nás po Petřinách, něco jsme najezdili Trabantem koupeným za litr a podobně. Spíš mi během jízd (zima, hnusně a sídlo autoškoly v Holešovicích) učitel říkal co dělat a nedělat u zkoušky, na co je policajt háklivý a podobně.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
rnbw

#18 Příspěvek od rnbw »

Je to vzdy o ludoch. Ja som mal instruktora dobreho - trochu pojazdit na parkovisku a hned sup do premavky cez cele mesto. Najprv pomalsie a potom normalne 50km/h. Jedna jazda bola aj po dialnici.

Pri vodicoch je to podobne. Niekto moze v 17 jazdit dobre, niekto sa to nenauci nikdy.
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od RayeR »

Tom82 píše:Když vidím autoškolu tak své chování upravím, chápu že se učí, jsem obezřetnější a shovívavější. V případě auta s mentorem se 17 letým šulínem za volantem to nepoznám, a budu si myslet, že řidí ementál. Otázkou také je, pokud si 17cka vezme jako mentora 80+ dědečka...

To resi nalepka se "Z"-tkem (snad teda nebyla tedka kuli rusku zakazana :) kterou by si tam dotycny mladas mel i v ramci sve bezpecnosti dobrovolne vylepit...

Z dob sve autoskoly si teda nepamatuju, ze by nas instruktor omezoval na 30 ci 40, normlane se jezdilo +-50 kde to doprava umoznovala, je fakt ze na dalnici mimo mesto sme se podivali asi jen 1. Ale husta doprava po praze myslim vyskoli vic nez jizda mezi vesnickama v nakem prdelakove. A jeli sme naostro hned prvni hodinu, napred rozjezd na cvicisti a zpatky sme se prostridali s kolegyni v beznem provozu. Pro cloveka, co predtim nikde nejel autem ani po okresce docela adrenalinovy zazitek, ale vsecko je jednou porve :)
Naposledy upravil(a) RayeR dne 11 pro 2023, 19:45, celkem upraveno 1 x.
Ruprecht

#20 Příspěvek od Ruprecht »

Tom82 píše: "podjetí" zprava :D

361/2000, par. 17 odst 1: Při jízdě v připojovacím nebo odbočovacím pruhu se smí vpravo předjíždět též vozidlo jedoucí v průběžném pruhu => naprosto v pořádku.
Navíc přestupek "předjetí/podjetí zprava" vůbec neexistuje: pokud jedu v pravém pruhu a dojedu vozidlo jedoucí v levém, prostě jen dodržím par.11 odst.1 a dál jedu vpravo. To může nastat ve dvou případech: 1. souběžná jízda (oba jedou v pořádku), 2. někdo jiný páchá přestupek nelegální jízdou v levém pruhu (pokud já můžu pravým projet není důvod aby jel vlevo, bo v pravém je místo na normální jízdu). Pochopili a nakonec mi to i potvrdili i ti policisté v dodávce v prostředním pruhu na D1, když jsem kolem nich pokračoval pravým.
Když promluví, tak buď kňučí, nebo lže.
Tom82

#21 Příspěvek od Tom82 »

Ruprecht: přesně tak, proto zcela nechápu troubení a gestikulování těch, kteří se do pruhu zařadí v malé rychlosti hned na začátku, na ty, kteří využijí celou délku připojováku kde na konci mají rychlost na +-limitu max. rychlosti povolenou pro daný pruh (většinou + v rámci zachování plynulosti provozu). Narvat to na dálnici do pravého pruhu z připojováku z benzinky v 50km/h je skutečně skvělý počin, který se zřejmě v autoškolách vyučuje.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Lukas-Peca »

Když jsem dělal autoškolu, tak hned první jízdu po mně instruktor chtěl jet po hlavní silnici mimo obec a aspoň 80 km/h (řídil jsem poprvé v životě). Další jízdy se jezdily už hlavně po městě, ale vždy okolo 50 km/h (víc ne, protože se za to vyhazuje u zkoušky). Jednu jízdu jsme měli v noci za deště, učili jsme se prudké brzdění na mokru. Poslední jízda před zkouškou byla ještě s jedním žákem po trase Zlín - Olomouc. Jeden jel tam, druhý zpátky. V Olomouci se jezdilo po dálnici, mezi tramvajemi a po uličkách v centru. Takže je potřeba si mezi těmi autoškolami taky trochu vybírat.

Ať ale udělá člověk jakoukoliv autoškolu, tak to neznamená, že po jejím dokončení je schopný sám dobře řídit. Už jen kvůli tomu, že pokud udělá nějakou chybu, tak si jí sám ani nemusí všimnout.
DukeNuke

#23 Příspěvek od DukeNuke »

EKKAR píše:
DukeNuke píše:...Problém vidím v tom, že autoškoly neučí defenzivní jízdu.
Ne? Tak tos hochu asi dlouho neseděl za volantem..
Pleteš si pojem a průjem. Defenzivní jízda NENÍ pomalá jízda. Např. zde: defenzivní jízda
Yarda1

#24 Příspěvek od Yarda1 »

Mne tohle nezajímá, řidičák mám, i mí synové a až si budou moci dělat řidičák vnoučata, určitě už budou platit jiná pravidla.

Když jsem dělal řidičák já, ještě za dob Svazarmu, byla možnost, že jízdy mohl dělat adept třeba s otcem, můj spolužák ten řidičák takhle udělal. Když jsem se obrátil na svého otce, zjistili jsme, že otec by musel nejdřív absolvovat nějaké přezkoušení a do toho se mu nechtělo.
Tak doufám, že mentoři budou muset nějaké přezkoušení taky absolvovat (ony se v poslední době dost mění dopravní předpisy a pokud někdo pravidelně nechodí na nějaká školení, tak se o tom ani nemusí dozvědět). A že auta kde bude sedět nezletilý s mentorem budou nějak viditelně označená.

Veselá historka z natáčení. Jednou jsem jel s instruktorem ven z města, už byla tma, najednou se instruktor vedle mne zavrtěl a prohodil. "Tak jsem nějak usnul".
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
ransom

#25 Příspěvek od ransom »

DukeNuke píše:Defenzivní jízda NENÍ pomalá jízda.

Pomalou jízdu bych označil spíš za pasivně agresivní.
Cust

#26 Příspěvek od Cust »

Já jsem dělal autoškolu v Uherském Hradišti - v zimě, jízdy na sněhu a za tmy. Asi při druhé jízdě městem jsem v té tmě sahal po šajtce a omylem jsem nahmátnul instruktorovo koleno - byl z toho trošku rozpačitý. 8-)
tomasjedno

#27 Příspěvek od tomasjedno »

Cust píše:- v zimě, jízdy na sněhu a za tmy
Jo, takhle jsem dělal autoškolu na skupinu A :D
ok1hga

#28 Příspěvek od ok1hga »

Hubert_79 píše:Souhlas s věkem a klidně bez mentora.

no nevím . . .
někteří by potřebovali mentora ještě ve třiceti . . .
. . . a někteří po celý život.
josef_novak

#29 Příspěvek od josef_novak »

Tak by tam bylo místo osmnáctiletý řidič napsáno sedmnáctiletý řidič. Nikdo nejezdíme dokonale a ani ten, kdo to o sobě výslovně tvrdí. Rozdíl už je v tom, jestli jsme v autě sami nebo ne, dále spěch, nálada atd.
EKKAR

#30 Příspěvek od EKKAR »

Proto jsou ty podmínky pro "mentora" nastavený tak, aby to byl od dotyčnýho ještě juniora o několik let starší člověk, kterej už má něco odježděno. Bohužel, zas jako obvykle se nebude zkoumat, jak dotyčnej a jestli vůbec umí jezdit, řašit se bude jen dýlka doby držení řidičskýho oprávnění a "beztrestnost", což opravdu nejlíp bude splňovat ta bábi, co má žuby ve škleničče, auto 10 let postavený ve stodole nebo už i prodaný a řidičák léta v šupleti ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“